Ηλεκτρονική Έκδοση

Στη Γάζα ο Χαβιέρ Σολάνα

Επίσκεψη στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιεί σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στο Σάρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Ταυτόχρονα επίσκεψη στην περιοχή πραγματοποιεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Η επίσκεψη του Χαβιέρ Σολάνα στη Λωρίδα της Γάζας, είναι η πρώτη μετά την ανάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τη Χαμάς τον Ιούνιο του 2007. Ο Σολάνα πρόκειται να επισκεφθεί μέρος των περιοχών που επλήγησαν από τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της "κοινωνίας των πολιτών" και επιχειρηματίες. Επίσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας θα μεταβεί και στην κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς τοποθεσία Εζμπέτ Αμπέντραμπο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και σε σχολείο που επίσης καταστράφηκε από τα ισραηλινά πυρά στον ίδιο τομέα. Σημειώνεται ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με εκπροσώπους της Χαμάς, αφού η οργάνωση θεωρείται τρομοκρατική από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη σύμφωνα με τους συνεργάτες του Χαβιέρ Σολάνα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα επισκεφθεί και τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ στη Γάζα (UNRWA), η οποία επλήγη από ισραηλινές οβίδες κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων στην περιοχή που διήρκεσαν από τις 27 Δεκεμβρίου έως και τις 18 Ιανουαρίου, και εκεί θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Στη Γάζα βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος μετέβη στη Γάζα για να εξετάσει το μέγεθος των καταστροφών, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της διεθνούς διάσκεψης. Υπενθυμίζεται ότι η Νορβηγία που ασκεί την προεδρία της Επιτροπής Σύνδεσης Οικονομικών Υποστηρικτών για τους Παλαιστίνιους (AHLC) θα συμπροεδρεύσει με την Αίγυπτο της διάσκεψης των δωρητών. Και ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών δεν πρόκειται να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς. "Δεν είχαμε καμιά συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο με τη Χαμάς από το Ιούνιο του 2007, όταν οι ισλαμιστές της παλαιστινιακής οργάνωσης πήραν δια της βίας από τη Φάταχ τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας", δήλωσε ο Χαάκον Σβάνε εκπρόσωπος του υπουργείου στο 'Οσλο. Ωστόσο η Νορβηγία ήταν η μόνη χώρα της Δύσης που αναγνώρισε την εφήμερη κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία σχηματίστηκε την ίδια χρονιά από τη Χαμάς και τη Φάταχ.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Λωρίδα της Γάζας