Ηλεκτρονική Έκδοση

Τ. Ερντογάν: Κρατική τρομοκρατία το «ρεσάλτο»

Τελευταία ενημέρωση:

«Κρατική τρομοκρατία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τη δράση του ισραηλινού στρατού. Υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να σιωπήσει μπροστά στο γεγονός.

Τόνισε ότι η ενέργεια του Ισραήλ είναι απολύτως αντίθετη με τη διεθνή νομιμότητα. "Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση στα διεθνή ύδατα και με τρόπο που ποδοπατήθηκε το διεθνές δίκαιο και δολοφονήθηκαν πολλοί άοπλοι", σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος διακόπτει την περιοδεία του στη Ν. Αμερική για να διαχειριστεί την κρίση.

Σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας, διευκρίνισε ότι "δεν θα κινηθούμε με βάση τα συναισθήματά μας, αλλά δεν μπορεί στο σημείο αυτό να νοηθεί ανθρωπισμός, δίχως συναίσθημα. Απλώς θα διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας".

«Τα πλοία και όλοι οι ακτιβιστές θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως. Θέλουμε πλήρη πληροφόρηση για τα θύματα. Απαιτούμε άμεση μεταφορά των σορών και άμεση βοήθεια για τους τραυματίες», τόνισε ο Ερντογάν.

Επίσης, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν αντίποινα στην εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας, ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλειά της.

Ο Τ. Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι υπήρχαν υποψίες πως τα πλοία μετέφεραν όπλα ή τρομοκράτες και τους χαρακτήρισε ψέματα. Όπως είπε, το φορτίο του πλοίου που δέχτηκε επίθεση είχε ελεγχθει στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Τόνισε ότι "κατά την επίθεση, τα πλοία είχαν υψώσει λευκή σημαία".

Μιλώντας για το περιστατικό, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντζ τόνισε στο δίκτυο ΤRT «δεν μπορούμε να κηρύξουμε πόλεμο -αυτό δεν θα ήταν σωστό».

Σήμερα Τρίτη, αντιπρόσωποι της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου θα μεταβούν στο Ισραήλ για να επιδιώξουν τη μεταφορά των σορών και των τραυματιών στην Τουρκία.


Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λωρίδα της Γάζας
Παλαιστίνη
Ισραήλ
Τουρκία
Για το ίδιο θέμα
Θρήνος και οργή για το ισραηλινό «ρεσάλτο»
Ανακάλεσε η Τουρκία τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ