Έντυπη Έκδοση

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕΝΤΒΙΕΝΤΕΦ «ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ» ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ

«Θετικά» τα μηνύματα από Ομπάμα

«Απολύτως θετικά» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας τα μηνύματα που παίρνει από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ εν όψει της συνάντησης που θα έχουν στο πλαίσιο της συνόδου των G-20, ενώ ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ότι υπάρχουν διαφωνίες με την Ευρώπη στην ατζέντα των συζητήσεων της συνόδου.

«Εχουμε όλες τις ευκαιρίες με τον Μπαράκ Ομπάμα να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις», τόνισε ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ (φωτ. Reuter) «Εχουμε όλες τις ευκαιρίες με τον Μπαράκ Ομπάμα να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις», τόνισε ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ (φωτ. Reuter) Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ χαιρέτισε τα «απολύτως θετικά» μηνύματα που, όπως είπε, εκπέμπει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, τον οποίο θα συναντήσει την 1η Απριλίου στο Λονδίνο, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής των G-20.

Ο Μεντβιέντεφ συναντήθηκε με πρώην γερουσιαστές των ΗΠΑ, οι οποίοι ζήτησαν καλύτερες διμερείς σχέσεις. Το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος συνάντησε πρώην γερουσιαστές (τους Γκάρι Χάρετ και Τσακ Χάγκελ), των οποίων η θέση δεν σημαίνει ότι αυτομάτως δικαιούνται να συναντήσουν τον πρόεδρο, βάσει του πρωτοκόλλου, φαίνεται να είναι ένδειξη ότι η Μόσχα καλωσορίζει τις κινήσεις της Ουάσιγκτον για αναθέρμανση των σχέσεων.

«Τα μηνύματα που λαμβάνω από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είναι απολύτως θετικά», δήλωσε ο Μεντβιέντεφ, μετά τη συνάντησή του με τους πρώην γερουσιαστές, οι οποίοι είναι μέλη αμερικανικής επιτροπής αρμόδιας για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. «Εχουμε όλες τις ευκαιρίες να ανοίξουμε μία νέα σελίδα (στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις)», πρόσθεσε.

Ανακοίνωση για START-1 από Αθήνα

Πάντως, χθες, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση του προέδρου της Ρωσίας, στην οποία τονίζεται η πάγια ρωσική θέση για τη συνθήκη START-1, η οποία εκπνέει στις 5 Δεκεμβρίου. Στη δήλωση τονίζεται ότι είναι ανάγκη να ανανεωθεί η συνθήκη, παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα πυρηνικών όπλων που έχουν Ρωσία και ΗΠΑ είναι μικρότερα όσων προβλέπει η START. Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί ότι έτσι οι δύο χώρες μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες στρατηγικών όπλων τους που δεν είναι το ζητούμενο. Τονίζει επίσης ότι η νέα συνθήκη πρέπει να περιλαμβάνει και τους βαλλιστικούς πυραύλους και όχι μόνο τις πυρηνικές κεφαλές.

Η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι η START μπορεί να μην ανανεωθεί, εφόσον το οπλοστάσιο των δύο χωρών είναι μικρότερο από όσο επιτρέπεται.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε χθες πως διαφωνεί με τους Ευρωπαίους εταίρους στο περιεχόμενο των συζητήσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής των G-20. Διαβεβαίωσε πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συνομιλήσει τόσο για τη ρύθμιση του διεθνούς οικονομικού συστήματος, όσο και για τα μέτρα για την αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ρωσία