Ελευθεροτυπία - 14/11/2014

Κύριο άρθρο

Στήλες

Στήλες

Συνεντεύξεις

 • «Διάθεση για πειραματισμό, δημιουργία και νέες αφηγήσεις. Η διαδικασία της δημιουργίας μιας ιστορίας έχει τη μαγεία της». Ε.Σ.

  Χαρτί, μολύβι, έμπνευση, κάμερα και «πάμε»

  Ενα εργαστήριο για παιδιά από εννιά και πάνω προτείνει το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων «Καρπός», με εμψυχωτές τη Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτιδα, και την Ελένη Σβορώνου, συγγραφέα. Το εργαστήριο αυτό δεν μοιάζει με κανένα άλλο από αυτά που συνηθίζουμε να βρίσκουμε στα προγράμματα των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης.

 • Ηρωας ή προδότης;

  Ο Παλαιστίνιος Ελία Σουλεϊμάν είναι σήμερα ένας πολίτης του κόσμου: Παρίσι (όπου πλέον ζει μόνιμα), Νέα Υόρκη, Ελβετία. Ωστόσο, η ματιά του είναι σταθερά στραμμένη στην πολύπαθη πατρίδα του. Τον συναντήσαμε πριν λίγες μέρες που ήρθε στην Αθηνα προσκεκλημένος του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

 • Greek tour των Universe217

  Οι Universe217, από τα γνωστότερα και πιο δραστήρια γκρουπ της αθηναϊκής σκηνής, παρουσιάζουν μέσα από το Greek tour τους το ολοκαίνουργιο Ε.Ρ. τους: «Ease». Δημιουργήθηκαν το 2005 και από τότε τα βήματά τους έχουν έμπνευση, δουλειά και μελωδίες που σε μεταφέρουν σε ένα ατμοσφαιρικό σύμπαν, κάτι που επιβεβαιώνει το κοινό στην κάθε εμφάνιση και νέα τους δουλειά.

 • «Τα παιδιά αυτά είναι πρότυπα για τη νεολαία, όχι μόνο για την επιστημονική τους επίδοση αλλά και για το ήθος και την ωριμότητά τους» Α. Φ.

  Υπερδύναμη στις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες

  Η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (ΔΜΟ) είναι ένας μαθηματικός διαγωνισμός μεταξύ μαθητών που δεν έχουν αρχίσει σπουδές σε πανεπιστήμιο, από όλες τις χώρες του κόσμου. Η πρώτη ΔΜΟ έγινε στη Ρουμανία με συμμετοχή επτά χωρών. Σήμερα οι συμμετέχουσες χώρες έχουν ξεπεράσει τις εκατό.

 • «Το σκοτεινό μεσημέρι» του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα

  Η Γενιά του '30 ταξιδεύει στο Λονδίνο

  «Το σκοτεινό μεσημέρι», «η Υδρα» και «ο αρχιερέας» του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, «Το όραμα του Δαυίδ» του Γιάννη Τσαρούχη, καθώς και έργα προγενέστερων όπως του Θεόφιλου, του Γεώργιου Μπουζιάνη, του Μιχάλη Οικονόμου κ.ά., εκτίθενται στην Γκαλερί Image, (Λ. Αμαλίας 36), λίγο πριν μεταφερθούν στο Λονδίνο και δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams, στον καθιερωμένο πλέον ελληνικό κύκλο.

 • «Η Πινακοθήκη ανοίγει ένα παράθυρο στο τώρα· η δημιουργική πνοή εξακολουθεί να υπάρχει στον τόπο, προκαλεί τον διάλογο». Γ.Κ-Χ.

  «Συναντήσεις της Τετάρτης» στην Κουμαντάρειο

  Τριάντα δύο χρόνια ζωής κλείνει εφέτος η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης, ως Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Αποτελεί δωρεά της Ντόλλης Γουλανδρή και του αδελφού της Γεωργίου Κουμάνταρου, προς τιμήν του φιλότεχνου πατέρα τους, Ιωάννη, ο οποίος ονειρευόταν να ιδρύσει Πινακοθήκη στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ολα τα Αρθρα και οι Στήλες