Ελευθεροτυπία - 01/09/2014

Κύριο άρθρο


Exθρός τους, ο λαός!

Enet,gr Απολύσεις διά της πλαγίας οδού και χωρίς αιτιολόγηση στον ιδιωτικό τομέα αποφάσισε εν μέσω θέρους η κυβέρνηση. Οσο κι αν προσπάθησε πρόσφατα να αλλάξει το νόμο για τις απολύσεις, αλλά δεν κατάφερε να τον περάσει από τη Βουλή, ανακάλυψε άλλο δρόμο. Μέσω Προεδρικού Διατάγματος παρέχει ξεκάθαρα αυτή τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ.

Συνεντεύξεις

 • «Ο των αιώνων Ποιητής και Δεσπότης, Θεέ των όλων, υπερούσιε όντως, την ενιαύσιον ευλόγησον περίοδον... Εύφορον πάσι το έτος χορήγησον»

  Η Αρχή της Ινδίκτου, η Ινδικτιών και... ο ΕΝΦΙΑ

  Καλό μήνα, καλό φθινόπωρο και Αρχή της Ινδίκτου. Η λατινική λέξη Indictio (γεν. indictionis) επεξηγείται ως επιβολή φόρου και ως φόρος. Αν ψάξουμε λίγο ακόμα, θα δούμε ότι παράγεται από το ρήμα indico, που ανάμεσα στα άλλα σημαίνει και διατιμώ, ορίζω την τιμή κάποιου αγαθού.

 • Ο Henry Α. Giroux

  Η δημοκρατία σε κρίση, το φάντασμα του αυταρχισμού και το μέλλον της Αριστεράς

  Η κρατική κυριαρχία έχει αντικατασταθεί από την εταιρική κυριαρχία και αποτελεί μια νέα μορφή ολοκληρωτισμού. Αυτό που είναι ξεχωριστό, με τη σημερινή μορφή αυταρχισμού, είναι ότι καθοδηγείται από μια εγκληματική τάξη ισχυρών οικονομικών και πολιτικών ελίτ που αρνούνται να κάνουν πολιτικές παραχωρήσεις

 • Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης

  Ταξιδεύοντας στην αρχαιότητα

  Τι «θα ένιωθε άραγε ένας ξένος φιλέλληνας, όπως ο Αντουάν Βιτέζ, μπροστά στο αρχαίο θέατρο στον Ορχομενό Αρκαδίας, το χωμένο ανάμεσα στα βουνά, όπου παίξαμε με φυσικό φως και οι άνθρωποι ήρθαν περπατώντας;

 • Δημοτικιστής κι όταν έγραφε καθαρεύουσα

  Ο αγαπητός κύριος Κριαράς. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πίσω από τις ιδιότητες του διακεκριμένου λεξικογράφου, νεοελληνιστή, δημοτικιστή και συγκριτολόγου, του βραβευμένου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό επιστήμονα, ο Εμμανουήλ (Μανώλης για τους οικείους του) Κριαράς, ο οποίος μας άφησε την περασμένη Παρασκευή στα 108 χρόνια του -είχαμε σχεδόν πιστέψει ότι ο χρόνος τον έχει ξεχάσει και θα βρίσκεται κοντά μας εσαεί!- ήταν ένας γλυκύτατος, προσηνής και σεμνός άνθρωπος που συναναστρεφόταν με την ίδια ευγένεια τις κυρίες από το πρώην Ανατολικό μπλοκ, οι οποίες τα τελευταία χρόνια τον φρόντιζαν, και τους πρωθυπουργούς που παρήλαυναν, λίγο πριν από τη ΔΕΘ, από την κατοικία του στη Θεσσαλονίκη.

 • «Κιβωτός» και «Θησαυρός». Τα έργα της Σοφίας είναι επεισόδια της παγκόσμιας ανθρωπογονίας. Ελάτε να ξεκλειδώσουμε το κουτί της Πανδώρας. Είναι επικίνδυνα χιουμοριστικό. ΝΤΟΡΑ ΒΥΖΟΒΙΤΟΥ

  «Μύθοι πρόγνωσης» μνήμης λαών

  Οι «Καλογεροπούλες άρχιζαν και τελείωναν τη μέρα του αείμνηστου Γιάννη Καλαμίτση. «Ολο χαρούμενα χρώματα και σχέδια. Με το που ανοίγω τα μάτια μου κάθε πρωί, χαμογελώ. Το βράδυ πριν κοιμηθώ ρίχνω πάλι στις εικόνες της Σοφίας μια ματιά για να δω χρωματιστά όνειρα».

 • «Εγώ είμαι αληθινά σνομπ»

  Συνεργάστηκε με τον Ελία Καζάν αλλά και την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ηταν φίλος με διανοούμενους καλλιτέχνες όπως ο Ζαν Ζενέ, αλλά του άρεσε να είναι κι ένας από τους «μαϊντανούς» των ελληνικών πρωινάδικων.

Ολα τα Αρθρα και οι Στήλες


 • Περιβαλλοντικές οχλήσεις (ΙΙΙ)
  Το συμβάν στο οποίο θα αναφερθούμε έγινε στις 3 Αυγούστου, αλλά πέρασε απαρατήρητο από τον ευρωπαϊκό Τύπο, προφανώς λόγω απόστασης, επίσης όμως και σε ένα στιλ εξορκισμού, «Μακριά από μας!». Βέβαια, ενδιαφέρει άμεσα λίγες σχετικά χώρες, που έχουν τη συγκεκριμένη παραγωγή, αλλά έμμεσα όλες, αφού η ρύπανση των ποταμών δεν καταλαβαίνει από ανθρώπινα σύνορα.

 • «Η χώρα του Νικολόπουλου»
  **Κείμενο του Τάκη Καραγιάννη στο protagon.gr «Πόσες φορές ο πρωθυπουργός μιας χώρας ασχολείται με έναν βουλευτή μιας άλλης; Ποτέ; Να πούμε, έστω, σπάνια; Λίγες φορές; Ε, εμείς το καταφέραμε κι αυτό.

 • «Ο φόβος που τρώει τα σωθικά... του άλλου»
  **Αρθρο της Τασούλας Καραϊσκάκη στην «Καθημερινή» (31.8.2014) Του Γιάννη Δερμεντζόγλου στον «Ελεύθερο Τύπο» (31.8.2014) «Πολλοί βρήκαν την ευκαιρία, τάχα καταδικάζοντας την ομοφοβική επίθεση του Νίκου Νικολόπουλου μέσω Twitter στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ο οποίος δέχθηκε πρόταση γάμου από τον σύντροφό του Ντεστενέ Γκοτιέ, να επιδοθούν σε μια φρικαλέα καζούρα, σε μια αλυσίδα από δήθεν χιουμοριστικά, αλλά στην πραγματικότητα το ίδιο ομοφοβικά σχόλια.

 • Εικόνες παρακμής
  Λόγω ειδικών συνθηκών, που με κράτησαν για δύο μήνες μακριά από την καθημερινή λάτρα του επιτηδεύματός μου, χάρηκα τουλάχιστον μια παλιά ακριβή και πολύτιμη συνήθεια: την ανάγνωση λογοτεχνίας. Χωρίς υπερβολή αυτό το δίμηνο καταναλώθηκε σε ελληνική πρόσφατη και διεθνή λογοτεχνία διαχρονική, που ξεπέρασε τους 25 τόμους.

 • Οδηγός εκδηλώσεων
  Μαχαιρίτσας, Σαβόπουλος, Μουζουράκης

 • Φουαγιέ

 • Το παιχνίδι της ονοματολογίας
  Με τον Φώτη Κουβέλη να μην έχει διαψεύσει πως θα ενδιαφερόταν για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το παιχνίδι της ονοματολογίας έχει αρχίσει για τα καλά και ακόμη καλά καλά δεν μπήκε ο Σεπτέμβριος.

 • Η τρίτη έξοδος
  Τρίτη έξοδο στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες προανήγγειλε, μέσω των «New York Times», ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

 • Δυτικά Βαλκάνια, εκτός Ελλάδας
  Με τη Γερμανία και την κυβέρνηση τα έβαλε χθες -δικαίως αυτήν τη φορά- ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη διοργάνωση την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο της Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία συμμετείχαν όλες οι χώρες της περιοχής, όπως και η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Γαλλία, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ η Ελλάδα απουσίαζε, παρ' ότι τέθηκε ζήτημα επίλυσης -και μάλιστα «επειγόντως»- της εκκρεμότητας της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

 • Για τις οφειλές
  Μια θερμή επιστολή προς όλους τους δημάρχους μαρτυρικών πόλεων και χωριών, στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, απέστειλε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

 • Η συνταγή
  Για φθηνούς λεονταρισμούς του υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης, απέναντι στην τρόικα, κάνει λόγο το ΚΚΕ, διαπιστώνοντας ότι στόχο έχουν να κρύψουν από τον ελληνικό λαό ότι και χωρίς τρόικα τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν.

 • Απόντες
  Μόνο 55 από τα 110 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ήταν παρόντα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, το Σάββατο.

 • Η ατζέντα
  Εν μέσω ΕΝΦΙΑ, διαπραγμάτευσης με τρόικα κ.λπ., για να αλλάξει και λίγο η ατζέντα, έχει προγραμματιστεί για σήμερα συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο μέγαρο Μαξίμου.

 • Πλοίο ελπίδας
  Το πλοίο Journey of Hope (Ταξίδι Ελπίδας) έφτασε χθες στη μαρίνα του Αλίμου στο πλαίσιο της παγκόσμιας ανθρωπιστικής αποστολής, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες (αυτισμός, σύνδρομο Down).

 • Με μπράβους
  Με μπράβους και σεκιουριτάδες να... περιφρουρούν, σπρώχνοντας εκλεγμένους και πολίτες, με επωνύμους του ποδοσφαίρου και μέλη κυκλωμάτων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η διαδικασία ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής στον Πειραιά.

 • Ποιος τον ρώτησε;
  «Δεν θέλω να γίνω υπουργός», είπε ο Στ. Θεοδωράκης μιλώντας σε συγκέντρωση φίλων του κόμματος στη Σκάλα Καλλονής Λέσβου.

 • Ο όρκος των επιόρκων
  Αν ζούσε σήμερα ο Σαλβαδόρ Νταλί είμαι σίγουρος ότι για τον επόμενο σουρεαλιστικό του πίνακα θα διάλεγε θέματα από την Ηλεία του πολιτισμού, του πολιτικού ήθους, της διαφάνειας και της Δημοκρατίας... Ειδικά από εκείνα που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τις κωμικοτραγικές ορκωμοσίες των νέων αιρετών αρχόντων και των συνεργατών, με την παρουσία μητροπολιτών, παπάδων και ψαλτών.

 • Συνταγές μαγειρικής... και ευτυχίας
  Θα είναι καμιά δεκαετία τώρα. Στις παρέες, ακόμη και στις σύντομες συναντήσεις των φίλων στο δρόμο, κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα, χαρμόσυνα, απελευθερωτικά και ανακουφιστικά το μεγάλο νέο, το μεγάλο «μυστικό». «Καλά, δεν το διάβασες;», με ρωτούσε γεμάτη έκπληξη, για τη μεγάλη μου παράλειψη, μια φίλη στην τυχαία συνάντησή μας στο δρόμο.

 • Exθρός τους, ο λαός!
  Enet,gr Απολύσεις διά της πλαγίας οδού και χωρίς αιτιολόγηση στον ιδιωτικό τομέα αποφάσισε εν μέσω θέρους η κυβέρνηση. Οσο κι αν προσπάθησε πρόσφατα να αλλάξει το νόμο για τις απολύσεις, αλλά δεν κατάφερε να τον περάσει από τη Βουλή, ανακάλυψε άλλο δρόμο. Μέσω Προεδρικού Διατάγματος παρέχει ξεκάθαρα αυτή τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ.

 • Αμεσα εκλογές
  Είναι πλέον φανερό σε όλους ότι τα πράγματα στην Ελλάδα οδηγούνται σε πλήρες αδιέξοδο. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των διεθνών οίκων, της Κομισιόν και της κυβέρνησης, το πρόγραμμα βίαιης προσαρμογής που συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυστηρά οι δανειστές, έφτασε κυριολεκτικά στο αμήν, δεν μπορεί να δουλέψει άλλο.

 • Το οργανωμένο «χάος» στη Νέα Τάξη
  Στις μέρες μας πολλοί ανύποπτοι πολίτες, που συνήθως δεν έχουν καν το χρόνο μέσα στον αγώνα για την επιβίωση να παρακολουθήσουν στενά τις απανωτές δραματικές εξελίξεις γύρω μας, σχηματίζουν την εντύπωση ότι ζούμε σε ένα χαοτικό κόσμο. Μιλώ βέβαια για τα θύματα της παγκοσμιοποίησης -τη μεγάλη πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού- και όχι τους βολεμένους από αυτήν και τους αντίστοιχους «διανοούμενους» -που δεν βλέπουν καν ότι υπάρχει παγκοσμιοποίηση, ΝΔΤ και Υ/Ε που τη διαχειρίζεται (βασικά οι ελίτ των χωρών της «Ομάδας των 7»).

 • Εμείς και η ζωή μας
  Ας μην καθησυχάζομε τον εαυτό μας με την ψεύτικη προσδοκία ότι μπορούμε εμείς να ρυθμίζομε τη ζωή μας. Η επιτυχία μας στους στόχους μας κάθε άλλο παρά άσχετη είναι προς τις συγκυρίες της ζωής μας κι εκείνους που εμπλέκονται σε αυτές. Να επιδιώκομε όσα οφείλομε να κάνομε ξέροντας ότι μπορεί να μείνουν ανεκπλήρωτα.

 • Νέα Επιδαύρια

 • ΚΗΡΥΞΕ ΜΕ ΣΦΟΔΡΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ «ΑΠΙΣΤΩΝ» ΑΤΑΤΟΥΡΚ Ο τζιχαντιστής που κατέστρεψε τη Σμύρνη
  Το τέλος του Ελληνοτουρκικού πολέμου τον Αύγουστο του 1922 υπήρξε το επιστέγασμα μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου που ξεκίνησε το 1908 στη Θεσσαλονίκη, με την κατάληψη της οθωμανικής εξουσίας από τη νεοτουρκική ακροδεξιά, και οδήγησε στην αιματηρή μετατροπή του μεγαλύτερου μέρους της Αυτοκρατορίας σε τουρκικό έθνος-κράτος Ο Ατατούρκ ατενίζει τη λεία του. Ενα χολιγουντιανής έμπνευσης και κατασκευής γλυπτό με το πρόσωπο του Μουσταφά Κεμάλ έχει στηθεί πάνω από τη σύγχρονη Σμύρνη «Πήγαμε λίγο πιο έξω, φρίκη! Βρεθήκαμε σε μια χαβούζα (σ.σ. μεγάλο ανοιχτό λάκκο). Γύρω γύρω, στα χείλια της χαβούζας σπαρταρούσαν κορμιά, και μέσα η χαβούζα ήταν γεμάτη κεφάλια. Επαιρναν όποιον έπιαναν, τον πήγαιναν στην άκρια της χαβούζας, έκοβαν το κεφάλι και το έριχναν μέσα στη χαβούζα και τα κορμιά τα άφηναν να σπαρταρούν γύρω γύρω. Ηταν φοβερό. Οσοι το είδαν τρελάθηκαν. Το τρελοκομείο γέμισε από τρελούς σαν ήρθαμε. Εκεί σ' αυτό το μέρος χάσαμε και τον πατέρα μου...»

 • Στα ΠΑΝΩ & στα ΚΑΤΩ τους
  Για άλλη μία φορά, σημειώνει η ομάδα ανάλυσης eZMarket, το Βερολίνο σπεύδει να επαναφέρει στην «τάξη» όσους παρεκκλίνουν της άτεγκτης γερμανικής γραμμής που εφαρμόζει

 • Ο Θεός είναι μεγάλος
  ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας έγιναν στο όνομα του Θεού. Του όποιου Θεού. Μπορεί τα πραγματικά αίτια αυτών των σφαγών να ήταν πολύ ρεαλιστικά, και καμιά σχέση έχοντα με θεούς και πίστεις, όπως η αρπαγή της γης και του πλούτου του αλλόδοξου, αλλά δεν υπήρχε μακελειό στην Ιστορία που να μην έχει μια θεόθεν νομιμοποίηση.

 • Πότε θα σπάσει η σιωπή;
  ΣΥΝΑΝΤΩ στον πεζόδρομο που μένω, στο κέντρο της Αθήνας, γνωστή ηθοποιό και σκηνοθέτιδα, ένα σκεπτόμενο άνθρωπο», σε κατάσταση σοκ. Πριν από λίγες ημέρες ομάδα θερμοκέφαλων είχε επιτεθεί κατά ομόφυλου ζευγαριού τραυματίζοντάς το.

 • Στον τάφο της Ελλαδουπόλεως
  Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Σαμαράς έπεσε πάνω στη Ροδακινιάδα -αυτή την άθλια κομεντί που σου 'κοβε το γέλιο- και καθώς είχε χάσει τα αβγά και τα πασχάλια, αφού δεν μπορούσε να την αξιοποιήσει επικοινωνιακά, δρόμο πήρε και δρόμο άφησε με κατεύθυνση τον αρχαιολογικό χώρο τής Αμφιπόλεως.

 • Με μία ματιά

 • Η μοναξιά της παραλίας
  ΗΤΑΝ τέσσερις απλωμένοι σε έξι καρέκλες, μεσημέρι, σε μπαρ της παραλίας της Μηλίνας. Εκανε ζέστη και ο Παγασητικός στα πόδια τους σαν να τους έγνεφε να πέσουν να δροσιστούν. Οχι! Τα δύο υπέρβαρα ζευγάρια προτιμούσαν τις μπίρες τους, τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ τους.

 • Μεγαλώνοντας μέσα σε τάφους
  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, όπου όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις κι από ένα αρχαίο εύρημα, κομμάτι της μακραίωνης ιστορίας αυτού του τόπου, οι αρχαιολόγοι αποτελούν τον πιο ολιγομελή όχι μόνο επιστημονικό, αλλά και επαγγελματικό κλάδο. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, που φυσικά ουδόλως μας τιμά...

 • Το βιντεάκι
  Για τα Μάρμαρα

 • Κάντε κλικ

 • Ο Σεπτέμβριος έρχεται και τα σχολεία ανοίγουν... μαζί με τις τσέπες των γονιών, σε λίγες ημέρες Μια νέα σχολική χρονιά στης ακρίβειας τον καιρό...
  Ο Αύγουστος τελειώνει, ο Σεπτέμβριος έρχεται και τα σχολεία θα ανοίξουν. Κάτι που σημαίνει λεφτά, λεφτά και περισσότερα λεφτά. Ή απλά, ψάξιμο στο Ιντερνετ για να βρείτε τα πράγματα που θέλετε για τα πιτσιρίκια σας όσο φθηνότερα γίνεται. Αν μάλιστα είστε τυχεροί, μπορεί να βρείτε και εντελώς δωρεάν τα βασικά της... σχολικής προίκας των μικρών σας. Και όχι μόνο!