Ελευθεροτυπία - 20/04/2014

Κύριο άρθρο

Στήλες


 • Η Ευρώπη των εθνών
  Ενα σημαντικό άρθρο του Γάλλου φιλοσόφου Ετιέν Μπαλιμπάρ δημοσίευσε ο «Monde Diplomatique» και αναρτήθηκε στο tvxs, με τίτλο «Για ποια Ευρώπη». Ο Μπαλιμπάρ κάνει τη διαπίστωση ότι η Ευρώπη απειλείται με διάσπαση, καθώς «η Γερμανία βασιλεύει στην καρδιά αυτού του διεθνικού χώρου, όπου κάθε κράτος γίνεται ο δυνάμει θηρευτής των γειτόνων του».

Στήλες


 • Μετά θάνατον ζωή
  Αν πιστεύει κανείς στη μετά θάνατον ζωή, τα πράγματα είναι απλά. Η πίστη είναι μια άνευ όρων βεβαιότητα, μια βεβαιότητα που, για να δικαιολογηθεί, δεν χρειάζεται πέραν αυτής τίποτα -ούτε επιχειρήματα ούτε αποδείξεις. Εφ' όσον πιστεύει κανείς σε κάτι, ουδείς ισχυρισμός, ουδεμία απειλή, ουδέν δέλεαρ μπορεί να αμαυρώσει τη βεβαιότητά του για το αντικείμενο της πίστης του.

Συνεντεύξεις

 • Οι διεκδικητές του Βορρά

  Ο ένας, ηλικιωμένος ασπρομάλλης, αλλά με σκουλαρίκι, τατουάζ και κορδόνια στο χέρι.

 • «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι όμορφες εκθέσεις»

  «Σκέφτηκα: Θέλεις να βοηθήσεις. Είσαι 55 χρόνων. Οι πράξεις σου δεν έχουν καμία αντανάκλαση σε κανέναν. Οπως στον πατέρα σου, που θα μπορούσαν να έχουν και ήταν ένα φορτίο... Θεωρώ πως είμαι πιο συνεπής με τον εαυτό μου, παρά εάν δεν το έκανα»

 • Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Θ. Γεωργόπουλος, βλέπει λαμπρό το μέλλον του ελληνικού κρασιού. Από το στόμα του...

  Από την Καμπανία, απ'ευθείας στους ελληνικούς αμπελώνες

  ΜΠΟΡΕΙ το ελληνικό κρασί να κερδίσει τις αγορές; Μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία; Μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ ιδιωτών και συνεταιριστών για μια καλύτερη προοπτική; Σ' αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα απαντά ο Ελληνας διευθυντής του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου της Καμπανίας, Θεόδωρος Γ. Γεωργόπουλος, ο οποίος από τις 8 Μαρτίου ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή στο Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου.

 • «Οι ποιητές μας συνεχίζουν να κρατούν αναμμένο το κερί του αναστάσιμου φωτός»

  «Ο θάνατος πατείται θανάτω με την ζωοποιό νέκρωση του εγώ»

  Το γεγονός της Αναστάσεως δεν προσεγγίζεται ούτε με το μυαλό ούτε με τη λογική ενέργεια του νου, μόνο. Αλλά με την άσκηση στην πίστη που ξεπερνά τη λογική ως καθολικότητα έναντι του μέρους

 • Η διαιτησία όταν θέλει είναι 100% κατευθυνόμενη, έβαλαν όσους ήθελαν για να τους χειραγωγούν» δηλώνει απερίφραστα ο Βελλής

  «Στο ποδόσφαιρο υπάρχει ομερτά»

  Ο Απόλλων έδωσε τον τίμιο αγώνα του στη Σούπερ Λίγκα, αλλά χωρίς πλάτες και στηρίγματα επέστρεψε με το ίδιο ασανσέρ που ανέβηκε πέρυσι στη Β' Εθνική. Ο πρώην, πλέον, ιδιοκτήτης της «ελαφράς ταξιαρχίας» Σταμάτης Βελλής κάνει τον απολογισμό του στην «Κ.Ε.» και μιλάει για τις «ζωγραφιές»-μουντζούρες του ελληνικού πρωταθλήματος:

 • «Η Ανάσταση θα έρθει με την Επανάσταση του λαού»

  «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κρύβει, το διαλαλεί, ότι θέλει να κυβερνήσει με την Ε.Ε. των καπιταλιστών και τις ντιρεκτίβες τους, γι' αυτό διεκδικεί και την προεδρία του πιο αντιδραστικού της μηχανισμού, της Κομισιόν»

Ολα τα Αρθρα και οι Στήλες


 • Βαρυστομαχιά
  Και φέτος δεν λείπουν τα προβλήματα από το TAXIS.

 • Στα πάνω & στα κάτω τους

 • Κίνδυνος για φούσκα
  Κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φούσκα η ιστορία με τα υδροπλάνα.

 • Ας κάνουν αυτοκριτική
  Εργαζόμενοι, τοπικοί φορείς, δήμαρχοι, υποψήφιοι.

 • Φέρτε μας τη Λούκα
  ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία φέρεται να έχει εισέλθει το θέμα της νέας διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος, με την ανανέωση ή όχι της θητείας του επικεφαλής της Γ.Προβόπουλου.

 • Μποναμάς
  Πασχαλινό «μποναμά» επεφύλασσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε έξι περιοχές της χώρας.

 • TAXIS-traffic
  Αν θέλετε να αποφύγετε το «traffic» κατά την υποβολή των φορολογικών σας δηλώσεων, το TAXIS φρόντισε για εσάς.

 • Κόντρες για τα ΕΛΤΑ
  Ρωτήσαμε στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ «τι γίνεται με την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ».

 • Στοπ από το ΣτΕ
  Ανατροπές στην ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης Αττικής και Θεσσαλονίκης προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκτιμάται ότι θα δημοσιοποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές.

 • ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ «ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» Πενία τέχνας κατεργάζεται...
  Ο πληκτικός χειμώνας πέρασε. Οι ανοιξιάτικες μέρες προσφέρονται για να συμπληρώσουμε χρώματα στη ζωή μας Η οικονομική κρίση μάς έχει κάνει να αλλάξουμε -θέλοντας και μη- διάφορες συνήθειες που είχαμε τους... παλιούς καλούς καιρούς. Ετσι λοιπόν οι περισσότεροι δεν αναμένεται να φύγουν για διακοπές εν όψει Πάσχα.

 • Κάντε κλικ

 • Το βιντεάκι
  10 πράγματα που δεν ξέρετε για το bitcoin

 • Μετεωριτών απειλή
  Η παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου», Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, και η διάλεξη του Βασίλη Χαρμανδάρη, διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έδωσαν το έναυσμα για το θέμα της στήλης. Πετρώδη σώματα περιφέρονται γύρω από το αστέρι μας μεταξύ Αρη και Δία, γνωστά ως αστεροειδείς. Πολύ πέρα από τον Ποσειδώνα υπάρχει η ζώνη του Kuiper (φωτογραφία), όπου κυριαρχούν παγωμένα ουράνια σώματα. Οταν ξεφύγουν, γίνονται κομήτες. Ο κίνδυνος πάντως για τη Γη μας γίνεται μεγαλύτερος όταν έχουμε να κάνουμε με μετέωρα που δεν είναι εύκολα ορατά, παρά μόνο όταν πλησιάζουν πολύ κοντά στη Γη, όπως αυτό που έπεσε πέρυσι στη Ρωσία Οι φωτισμένες θάλασσες της Σελήνης, όπως λέγονται οι περιοχές με τους κρατήρες της, μαρτυρούν τα μυστικά του δορυφόρου της Γης και εγείρουν υποθέσεις επιστημονικές για το παρελθόν και το μέλλον τους.

 • Για Ευρώπη, ούτε λόγος
  Οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι οι πρώτες που γίνονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Εξ αντικειμένου λοιπόν αυτή η αναμέτρηση θα μπορούσε να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, οι πολιτικές δυνάμεις που θα αναμετρηθούν και στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες να ανοίξουν μια συζήτηση και να αντιπαρατεθούν με θέσεις, προτάσεις και ιδέες για την Ευρώπη που θέλουμε (κι αν τη θέλουμε) μετά την έξοδο από την κρίση, για τη θωράκισή της από κερδοσκόπους και υπονομευτές της οικονομίας της, για την ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση, ένα θέμα που δεν έχει προχωρήσει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

 • Ο φαύλος κύκλος του αποπληθωρισμού
  Εν όψει των επικείμενων πολλαπλών εκλογών, κυβερνητική οδηγία καλεί τους πολίτες να αφήσουν την κατάθλιψη και να χαίρονται, επισείοντας την απειλή, σε αντίθετη περίπτωση, να χαρακτηρίζονται «αντεθνικοί». Οπως περίπου, τηρουμένων των αναλογιών, στη Βόρεια Κορέα, η ποσότητα δακρύων τη στιγμή του θανάτου του ιστορικού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ το 2011, συνιστούσε τεκμήριο εθνικοφροσύνης, με την απειλή κυρώσεων στην αντίθετη περίπτωση.

 • Δύο κόσμοι
  Πώς να καταλάβουν και να συμμεριστούν τους Ελληνες και γενικά τους νότιους λαούς της Ευρώπης, εν μέσω κρίσης, οι Γερμανοί πολίτες και πολιτικοί όταν τα οικονομικά μεγέθη της χώρας τους και οι ανάγκες οι δικές τους σε σχέση με των χωρών αυτών είναι η μέρα με τη νύχτα;

 • Μισθοί μυθικοί
  Αυτοί είναι μισθοί, μυθικοί! Σύμφωνα με το περιοδικό «European Voice», που έδωσε στη δημοσιότητα τις οικονομικές απολαβές των μη εκλεγμένων από τους πολίτες αξιωματούχων της Ε.Ε., ο πιο ακριβοπληρωμένος είναι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι που αμείβεται με 374.000 ευρώ ετησίως (31.177 ευρώ το μήνα).

 • Το κουτί... κουτί
  Μπορεί η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της δημοσιογράφου του MEGA Μαρίας Σπυράκη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας να έμοιαζε με κυβερνητικό ανασχηματισμό, όμως αυτό δεν είναι τελικά τίποτα μπροστά στο βιντεάκι της υποψηφιότητάς της.

 • Αρης όπως... Σαρκοζί
  Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ξαφνική δεξιά στροφή του Αρη Σπηλιωτόπουλου, στο επιτελείο του εκτιμούν ότι ήδη αποτυπώνονται τα πρώτα κέρδη από αυτή και υποστηρίζουν ότι δεν είναι ασυνεπής με τη φιλελεύθερη πολιτική του τοποθέτηση.

 • Ενόχληση
  Με σεβασμό στο πρόσωπο του Αλέκου Αλαβάνου αλλά χωρίς να κρύβεται κάποια ενόχληση αντιμετωπίστηκε η πρόταση του επικεφαλής του «Σχεδίου Β» για συνεργασία που απηύθυνε στην Αριστερή Πλατφόρμα.

 • Συμβαίνουν κι αλλού!
  Ο Αμερικανός πρέσβης στο Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος «πάλεψε» για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου, συγκεκριμένα 77 χλμ., έναντι 820 εκατ. ευρώ, ανέλαβε αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας διευθυντική θέση στην αμερικανική εταιρεία-κολοσσό που αναλαμβάνει το έργο.

 • Το φως που δεν ήρθε!
  Στην Ελλάδα της ισοπέδωσης, τελικά ούτε και εκείνοι που λένε ότι τάχα είναι ανοιχτοί σε ιδέες και πλασάρονται ως αντισυμβατικοί αντέχουν τον αντισυμβατικό λόγο. Για το Ποτάμι ο λόγος και την αποχώρηση από αυτό του Νίκου Δήμου.

 • Η άνοδος του φασισμού και άλλα παραμύθια
  Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε και άλλες σημαντικές ενδείξεις για την κατάρρευση των φιλο-Ε.Ε. κομμάτων, δηλαδή των κομμάτων που είναι πλήρως ενσωματωμένα στη ΝΔΤ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, είτε αποκαλούνται «δεξιά», «ακροδεξιά» κ.λπ., είτε, αντίστοιχα, «αριστερά», «οικολογικά» κ.α.

 • Η Ευρώπη των εθνών
  Ενα σημαντικό άρθρο του Γάλλου φιλοσόφου Ετιέν Μπαλιμπάρ δημοσίευσε ο «Monde Diplomatique» και αναρτήθηκε στο tvxs, με τίτλο «Για ποια Ευρώπη». Ο Μπαλιμπάρ κάνει τη διαπίστωση ότι η Ευρώπη απειλείται με διάσπαση, καθώς «η Γερμανία βασιλεύει στην καρδιά αυτού του διεθνικού χώρου, όπου κάθε κράτος γίνεται ο δυνάμει θηρευτής των γειτόνων του».

 • Αποπληθωρισμός: ακόμη μια αρνητική συνέπεια της λιτότητας
  Οταν η περιοριστική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική ξεπερνά ορισμένα όρια, η οικονομία «εκδικείται» με αποπληθωρισμό, δηλαδή με πληθωρισμό γύρω στο μηδέν, πράγμα που έχει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα. Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει όταν υπάρχει μεγάλη χαλαρότητα στη δημοσιονομική και στη νομισματική πολιτική, οπότε προκαλείται υψηλός πληθωρισμός.

 • Πώς βαλκανοποιείται η Ευρώπη;
  Ενώ τα γεγονότα στην Ουκρανία «τρέχουν» ανεξέλεγκτα, έχοντας φέρει προ οδυνηρών εκπλήξεων Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει βάσιμα πού οδηγούν οι κρίσιμες εξελίξεις των ημερών. Υφίσταται άλλωστε μια σειρά από εν δυνάμει εύφλεκτες περιοχές, όπου μπορεί να εκδηλωθεί μια νέα εστία έντασης.

 • Λαμπριάτικο
  Πάσχα το 1944, πριν από εβδομήντα χρόνια πριν. Αξίζει κάθε φορά να γυρίζουμε πίσω το ρολόι του χρόνου και να κάνουμε τις αναγκαίες συγκρίσεις, μάθημα κυρίως στους επιπόλαιους και τυχερούς σαραντάρηδες και κάτω, που τολμούν αστόχαστα να φορτώνουν τη σημερινή συγκυρία με χαρακτηρισμούς όπως νέα Κατοχή, χούντα κ.τ.λ.

 • Μετά θάνατον ζωή
  Αν πιστεύει κανείς στη μετά θάνατον ζωή, τα πράγματα είναι απλά. Η πίστη είναι μια άνευ όρων βεβαιότητα, μια βεβαιότητα που, για να δικαιολογηθεί, δεν χρειάζεται πέραν αυτής τίποτα -ούτε επιχειρήματα ούτε αποδείξεις. Εφ' όσον πιστεύει κανείς σε κάτι, ουδείς ισχυρισμός, ουδεμία απειλή, ουδέν δέλεαρ μπορεί να αμαυρώσει τη βεβαιότητά του για το αντικείμενο της πίστης του.

 • Και λαμπρυνθώμεν;
  Δεν είναι απλή η αφήγηση της Μεγάλης Βδομάδας. Κάθε που περνά, μόλις μπούμε στη Διακαινήσιμο, η γεύση καταπίνει με τέμπο τη «χαρμολύπη» που μαθαίναμε στα λεξικά της «ελληνικής γλώσσης».

 • DAVID ΚΟΤΖ (καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Αμχερστ) «Για ασφαλή ζωή, μόνο στο σοσιαλισμό»
  Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΜΑΡΞΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ, ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Οι κυβερνήσεις ενήργησαν με τόλμη όταν τέθηκε σε κίνδυνο ο πλούτος των καπιταλιστών, αλλά έκαναν ελάχιστα πράγματα για να προστατεύσουν τους απλούς ανθρώπους από τα εγκληματικά λάθη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζιτών ** «Ο καπιταλισμός δεν δουλεύει. Ενας άλλος κόσμος είναι ρεαλιστικός»

 • Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΙΛΚΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Μελετώντας τα κύματα των ξεριζωμένων
  Μια σπάνια φωτογραφία από το αρχείο του Θ. Βαφειάδη με πρόσφυγες στο Κιλκίς, έξω από το καμένο Δικαστήριο, όπως είχε απομείνει από τη μάχη του 1913 μεταξύ ελληνικού και βουλγαρικού στρατού Ενα σημαντικό συνέδριο διοργανώθηκε στις αρχές Απριλίου από το Δήμο Κιλκίς με θέμα «Η προσφυγική εγκατάσταση στο Νομό Κιλκίς». Οι Ελληνες πρόσφυγες από τις περιοχές εκείνες που δεν εντάχθηκαν στο έθνος-κράτος επηρέασαν και εν πολλοίς καθόρισαν το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας. Τα πληθυσμιακά τους μεγέθη ήταν μεγάλα και η παρουσία τους καθοριστική στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

 • Διαδικασία συλλογικής αυτογνωσίας
  Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση των κατοίκων του Κιλκίς στο Α' Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Η προσφυγική εγκατάσταση στο Νομό Κιλκίς», που έγινε στις 5 και 6 Απριλίου 2014. Σε εποχές έντονης οικονομικής κρίσης, το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την Ιστορία φαίνεται ότι μάλλον αναζωπυρώνεται, κάτι που αποδεικνύεται και από τη σημαντική αύξηση της έκδοσης βιβλίων σχετικών με την Ιστορία και το παρελθόν.

 • Ο Χριστός Ανέστη αλλά ο λαός ούτε καν εξανέστη
  Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ των Παθών του Κυρίου τελείωσε. Αντίθετα με τη δική μας, που θα συνεχίζεται, παρ' ότι η χώρα βγήκε στις αγορές. Ακόμα χειρότερο το ότι είναι ατελείωτη και η εβδομάδα των λαθών. Κι έτσι ενώ ο Ιησούς ανασταίνεται, δοξάζεται και όλα αυτά τα θρησκευτικά και ωραία, για μας τελειωμό δεν έχουν τα πάθη από άλλων τα λάθη...

 • Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος
  ΑΝ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ότι ο λογοτεχνικός λόγος πρέπει να στηρίζεται -ή να την κρύβει- από μια κάποια ιδεολογία, στα τρία μυθιστορήματα του Παναγιώτη Μπαλτάκου ανευρίσκεται ο αρχαιοελληνικός όρος Κρυπτεία.

 • Ποιος κυβερνά αυτήν την πόλη;
  ΤΟΣΟ οι περιπέτειες που πέρασε μέχρι να απορριφθεί η πρόταση του ΝΕΟΝ του Δ. Δασκαλόπουλου -οι διαμαρτυρίες του δήμου προηγήθηκαν από εκείνες του Ι. Κωστόπουλου της Alpha Bank- για την αναμόρφωση του Εθνικού Κήπου όσο και οι φωνές που ακούγονται κατά του Rethink Athens, της επικείμενης αναμόρφωσης του αθηναϊκού κέντρου έπειτα από διαγωνισμό που διενήργησε το Ιδρυμα Ωνάση, σε ένα συμπέρασμα συντείνουν: ο ιδιώτης παραμένει στην Ελλάδα δαιμονοποιημένος.

 • Εμπιστοσύνη και όραμα
  ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ μια γνωστή μου, μητέρα συμμαθητή του παιδιού μου, στο φούρνο. Τι κάνεις, καλά είμαστε, κ.λπ., μέχρι που μου είπε την είδηση: κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον εν ενεργεία δήμαρχο Τάδε. Α, ωραία, καλή επιτυχία, της απάντησα αμήχανος και έσπευσα να απομακρυνθώ, καθώς εκείνη με παρότρυνε να μην την ξεχάσω όταν έλθει η ώρα, δίνοντάς μου κι ένα φυλλάδιο.

 • Εκεί ψηλά στον Υμηττό
  ΠΩΣ ΧΑΪΔΕΥΕΙΣ μια χελώνα; Μπα, αποκλείεται, δεν χαϊδεύεις μια χελώνα. Απλώς τη χαζεύεις. Ο φίλος μου ο Δημήτρης έχει μια χελώνα στην αυλή του. Την ταΐζει φλούδες από φρούτα και την κάνει χάζι, ενώ αυτή με αφάνταση επιμονή παλεύει ν' ανεβεί ένα σκαλοπάτι (μια ώρα και).

 • Ο καλός, ο κακός και ο άπαιχτος
  ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΣΤΑ 69;

 • Χουντοπασχαλιά
  «Από τις αρχές της δεκαετίας του '60 είχα ξεκινήσει να δραστηριοποιούμαι στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρολογικού υλικού. Πιο συγκεκριμένα, είχα φτιάξει μαζί με τα αδέρφια μου μια βιοτεχνία παραγωγής πινάκων. Η δουλειά μας πήγε πολύ καλά. Ημασταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που ασχοληθήκαμε με το συγκεκριμένο αντικείμενο και έπειτα από δέκα χρόνια είχαμε να επιδείξουμε πολλές καινοτομίες.

 • Παραμύθι
  Καλή η προσπάθεια των Ρώσων να δημιουργήσουν εντυπώσεις με τις δήθεν δηλώσεις του Δημήτρη Διαμαντίδη περί διαιτησίας μετά τον πρώτο αγώνα του Παναθηναϊκού με την ΤΣΣΚΑ, αλλά το παραμύθι τους δεν έχει δράκο.

 • Συγγνώμη
  Ο Μαρινάκης έδωσε έμφαση σε δύο πράγματα μιλώντας στους ποδοσφαιριστές λίγο πριν αποχωρήσουν από το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».

 • Πολλαπλές κρίσεις
  Ημασταν μια μεγάλη παρέα, εξόριστοι στο Παρίσι, που αποφασίσαμε ένα βράδυ, συγκεντρωμένοι στο ατελιέ του Γιάννη Χαΐνη, να δικάσουμε τη Χούντα. Για τον σφαγιασμό της Δημοκρατίας. Και της δώσαμε ισόβια (Οσα της έδωσε εφτά χρόνια αργότερα ο Καραμανλής). Πριν από λίγες μέρες, σε μια ανάλογη παρέα αποφασίσαμε να δικάσουμε την τρόικα (Σαμαράς-Κεδίκογλου-Καψής) που είναι υπεύθυνη για τον σφαγιασμό της ΕΡΤ. Καταδικάστηκαν σε απώλεια της εκλογιμότητας για 15 χρόνια.

 • Για Ελλάδα με σύνορα και Ελληνισμό χωρίς σύνορα
  Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί το πιο ευρύ δημοκρατικό και πατριωτικό μέτωπο για την προάσπιση της Δημοκρατίας και την απελευθέρωση του Λαού Τις πρωτοφανείς εξελίξεις του τελευταίου καιρού με πρωταγωνιστή τον γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, κ.Μπαλτάκου, είχαμε προβλέψει από τον Ιούνιο του 2012, όταν γράφαμε ότι το DNA των περισσοτέρων εκ του περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά είναι όμοιο και ίδιο με το DNA των χρυσαυγιτών. Λυπούμεθα για την επιβεβαίωση.

 • Citius, Altius, Fortius ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ «Μέτριοι ξένοι, εξαιρετικό πρωτάθλημα»
  Μπήκε μπροστά για να σώσει την ομάδα της πόλης του, που κινδύνευε. Τη μετέτρεψε σε οικογενειακή υπόθεση, αναλαμβάνοντας και ρόλους διοικητικούς, με τους οποίους ουδέποτε είχε καταπιαστεί. Αγωνιστικά, κέρδισε όλους τους μεγάλους του βόλεϊ, που τώρα διεκδικούν τον τίτλο, παρ' όλα αυτά ο αγαπημένος του σύλλογος για τον οποίο τόσο πάσχισε παλεύει να σωθεί μέσω της αγχώδους και επίπονης διαδικασίας των πλέι-άουτ.

 • «Σώμα ελεύθερον, νους δούλος»
  Τα παραδείγματα της πρόσφατης ιστορίας αποτελούν την πιο τρανταχτή και αδιάσειστη απόδειξη ότι πρωτεύον μέλημα του σύγχρονου ανθρώπου υπήρξε η διασφάλιση και διαιώνιση της εξωτερικής του ελευθερίας.

 • Αλλος κόσμος
  **«Οποιος ποδοσφαιριστής κάνει ζημιά με τη συμπεριφορά του, θα πληρώσει το κόστος», προειδοποίησε λίγο πριν από τη σέντρα ο ομοσπονδιακός προπονητής.

 • Κοντράστ
  Το απόλυτο κοντράστ. Το ματς (ο Θεός να το κάνει) ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού είναι στο ένα κανάλι του ΟΤΕ TV. Επειδή έχει καθυστερήσει πάνω από μιά ώρα να ξεκινήσει, αρχίζει στο άλλο κανάλι του ΟΤΕ TV το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα.

 • Στο χέρι μας η Ανάσταση
  Μεσημέρι έξω από το Μετρό Νέου Κόσμου. Ενας ηλικιωμένος άνδρας κάθεται στο πεζούλι. Είναι σχετικά καλοντυμένος και ξυρισμένος και τα μάτια του είναι στραμμένα προς τη γη. «Μια μικρή βοήθεια» λέει με φωνή που μόλις και ακούγεται.

 • Ποδοσφαιρικός πολιτισμός με βόμβες και γκαζάκια
  Αφιερωμένη στους νταήδες (ποδοσφαιριστές) της Τούμπας... Ποιον ποδοσφαιρικό πολιτισμό ευαγγελίζονται οι ανώνυμες εταιρείες, οι φορείς, η Πολιτεία, οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που ενίοτε φέρονται χειρότερα από χούλιγκανς, οι διαιτητές και οι παράγοντες που πρωταγωνιστούν σε κασέτες και καταγγελίες;

 • Τα «κράτη-εταιρείες» και μια ιστορική αναδρομή...
  Από τη βιομηχανική επανάσταση στη σημερινή εποχή. Οι αναδυόμενες δυνάμεις και τα κέντρα του χρηματοοικονομικού συστήματος Η βιομηχανική επανάσταση που εξελίχθηκε στην Αγγλία μεταξύ του 1760 και του 1860 αποτέλεσε θεμέλιο λίθο της εδραίωσης του καπιταλισμού και απαρχή του νεοφιλελευθερισμού.

 • Εκτός γραμμής

 • Ο όφις των αγορών

 • Ψαράς
  Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης εξέδωσε Δελτίο Τύπου αναφορικά με τα όσα έγιναν στην Τούμπα.

 • Μοναδικό και ασύγκριτο γεγονός η Ανάσταση
  Και η φετινή Ανάσταση του Κυρίου βρίσκει τον ελληνικό λαό εσταυρωμένο. Οπως αρχαιόθεν μας πληροφορεί ο Μένανδρος, «τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί». Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, ο ένας μετά τον άλλο διέλυσαν την εφήμερη ψευδαίσθηση προεκλογικής ευτυχίας που προς στιγμήν προκάλεσε η πολυδιαφημισμένη έξοδος στις αγορές. Ολα «άνθη ην εαρινά και απελθόντος (εδώ μεσούντος) του έαρος κατεμαράνθη», κατά τη ρήση του ιερού Χρυσοστόμου.

 • Ζούγκλα
  Για «ζούγκλα» και για επεισόδια «που μας πάνε 100 χρόνια πίσω», αλλά «μπορούν μόνο να μας κάνουν πιο δυνατούς» έκανε λόγο ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην ομιλία του στους ποδοσφαιριστές σχετικά με όσα συνέβησαν στην Τούμπα.

 • Ζωή στα χρόνια ή χρόνια στη ζωή;
  Αντί για αναζήτηση μεθόδων παράτασης της ζωής, πρέπει να αναζητούν λύσεις για τη φτώχεια και τις ανισότητες Η σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία κολακεύει υπερβολικά τους υπερήλικες χαρίζοντας ψευδαισθήσεις νεότητας μέσα από τις πλαστικές και αισθητικές επεμβάσεις, τη χορήγηση ορμονών, τη διάθεση των νέων φαρμάκων τύπου Βιάγκρα για τη βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας, την εμφύτευση δοντιών και τριχών κ.λπ.

 • «Λένε πως έχεις αλισβερίσι, με ντερβισάδες στήνεις χορό»
  *Η Θράκη αποτελεί τον γεωγραφικό τόπο όπου δοκιμάζεται εμπράκτως ο καιροσκοπικός και επικίνδυνος χαρακτήρας ενός κόμματος. Η πρόσφατη επίσκεψη, μάλιστα, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Πομάκικα χωριά της Θράκης σπεύδει να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα αλλά και να αποδώσει τα ανωτέρω χαρακτηριστικά στον εν λόγω πολιτικό σχηματισμό.

 • Ατέλειωτο πάρτι ασυδοσίας
  Εναν παραπεταμένο φάκελο, καταχωνιασμένο στα βάθη των ντουλαπιών της νεώτερης ιστορίας του αθλητισμού ανοίγει αύριο η «Κ.Ε».

 • Πάμφωτη ηδονή
  Σήμερα η Ελλάδα κηδεύεται. Πιστεύεις δεν πιστεύεις, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κάθε Μεγάλη Παρασκευή, σε βυθίζει όλο και περισσότερο στον εαυτό σου. Στην παιδική σου ηλικία, ταυτισμένη με τα αρώματα, τα διαπεραστικά του Επιταφίου, με τον ήχο της καμπάνας που το γλωσσίδι της μετράει μ' ένα πένθιμο ντιγκ ντογκ το χρόνο με όρους αιωνίου σιωπής. Σήμερον ο Αδωνις κηδεύεται, σήμερον ο Χριστός κηδεύεται, σήμερον ο Ελληνας κηδεύεται.

 • Επί βάρκας κρεμάμενη
  «Επιθυμώ να σώσω τον εαυτό μου, όχι εγωιστικά, αλλά μόνον με την πίστη στην ατομική αξία. Κλείνομαι στο μικρό μου δωμάτιο της φαντασίας, και εκεί, μόνον εκεί, τακτοποιώ τον κόσμο... Πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα σ' αυτό το μικρό δωμάτιο της παιδικής ηλικίας βρίσκεται η αλήθεια. Και σήμερα περισσότερο από ποτέ το ζήτημα είναι η αλήθεια»: Tadeusz Kantor.

 • Μια Παναγιά- Ελλάδα!
  «Πάσχα, Ελλήνων Πάσχα»! Ποιων Ελλήνων; Των πολιτικών, των ανέργων, των ανασφάλιστων, των πεινασμένων, των πτωχευμένων, των αστέγων;

 • Χωρίς μνήμη
  Την ώρα που... «οι επενδυτές σκίζονται για τα ελληνικά ομόλογα» (Δημόσια Τηλεόραση, δελτίο των 3 μ.μ. της 10ης Απριλίου), μια άλλη είδηση, που την είχαμε αλιεύσει τέσσερις μήνες πριν, τράβηξε και πάλι την προσοχή μας.

 • Η ελπίδα
  Τέτοια μέρες δεν μπορείς να αποφύγεις τη μνήμη των νεκρών σου. Οσο περνούν τα χρόνια και τα καβαφικά σβηστά κεριά πληθαίνουν, τόσο πληθαίνουν και οι σκιές. Ο Ομηρος στο λ' της Οδύσσειας κατέρχεται στον κόσμο των νεκρών. Εκεί η εικόνα είναι θλιβερή, με τα «κάρηνα αμενηνά» κρανία γεμάτα αμνησία.

 • Οδηγός εκδηλώσεων
  Από την ομαδική έκθεση «Μυστικός Δείπνος»

 • ΤΕΤ Α ΤΕΤ με τον ΣΤΑΘΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ «Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά πείθει»
  Δεν είναι αμάρτημα να λες καλημέρα στους βουλευτές της Χ.Α. Αυτοί που τα λένε όμως αυτά είναι αυτοί που συνεργάζονται στο παρασκήνιο μαζί τους «Με κατηγορούν αυτοί που συνεργάζονται στο παρασκήνιο με τη Χρυσή Αυγή», λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει αυτούς «που έχουν πρώτο λόγο στη σημερινή Ν.Δ.».

 • Φουαγιέ

 • Η σταύρωση των δανειοληπτών
  Εχετε πάρει δάνειο από τράπεζα; Το πληρώνετε; Ε, τώρα πρέπει να ανοίξετε και καταθετικό λογαριασμό στην ίδια τράπεζα για να το πληρώνετε. Λέγεται Λογαριασμός Εξυπηρέτησης του δανείου σας. Κι αν δεν ανοίξετε τέτοιο λογαριασμό, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, θα σας τον ανοίξει η ίδια η τράπεζα για εσάς.

 • ...και η Κιβωτός γέρνει!
  Τα δόντια του δράκοντα και το μέγεθος της κατασκευής του Νώε Μεγάλη απογοήτευση για τον Ράσελ Κρόου, τον Ντάρεν Αρονόφσκι και τους παραγωγούς της «Κιβωτού»: ο Πάπας, παρά την επίσκεψη του πρωταγωνιστή στο Βατικανό, αρνήθηκε να συμβάλει στο προμόσιον της ταινίας και μάλιστα με σκεπτικό που μάλλον τη «θάβει» ιδεολογικά, ότι αγνοεί τον Θεό και άλλα τέτοια πικρά λόγια.

 • Το τουρκικό F-16
  «Επιτυχή έκβαση των ερευνών» ευχήθηκε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, στον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τη διεξαγωγή ερευνών, νοτίως της Χίου, σε διεθνή ύδατα, που «θυμήθηκε» η Τουρκία να διεξαγάγει αυτή την περίοδο με σκοπό τον εντοπισμό και την ανέλκυση του τουρκικού αεροσκάφους F-16 που κατέπεσε το 1996.

 • Με τη φωτιά
  ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ «παίζουν με τη φωτιά» ενός πιο γενικευμένου πολέμου, που θα διεξαχθεί όχι μόνον με διπλωματικά, πολιτικά και οικονομικά μέσα, αλλά και με στρατιωτικά, σχολιάζει το ΚΚΕ για τα γεγονότα στην Ανατολική Ουκρανία. «Θέτουν έτσι την ευρύτερη περιοχή μας και τους λαούς μπροστά στον κίνδυνο ανυπολόγιστων καταστροφών και θυμάτων», επισημαίνει, καταγγέλλοντας ότι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να στηρίξουν ακόμη και τις φασιστικές δυνάμεις, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Κιέβου, για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

 • Κολλάνε στα ονόματα
  Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάνε πολύ καλά με τις υποψηφιότητες. Οσο ήταν μικρό κόμμα οι λύσεις ήταν εύκολες, αφού κυριαρχούσαν οι κομματικές επιλογές. Κι αν γινόταν καμιά εμπλοκή δεν έπαιρνε δημοσιότητα, γιατί δεν αφορούσε και κανέναν.

 • Η πέρα-δώθε διανόηση
  Πασαρέλα επώνυμων υποψήφιων ευρωβουλευτών, με φωτοχυσίες και μεγαλαυχίες, με τυμπανοκρουσίες και φαρδιά χαμόγελα, έστησαν μεγαλοβδομαδιάτικα τα κόμματα.

 • Οι στρατιές των εσταυρωμένων και ο δημοκρατικός ελιτισμός
  Κανείς δεν αναφέρεται στους 200.000 νέους Ελληνες, στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, πήγαν σχολείο, μπορεί και πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα, η χώρα τους, δεν τους αναγνωρίζει. Ξένοι εδώ, ξένοι και στην πατρίδα των γονιών τους. Ανέστιοι, απάτριδες, ζωές χωρίς ύπαρξη στο φως, αόρατοι.

 • Θέλει Λετονία
  «Ευτυχώς, θα σημειωθεί πρόοδος κατά τις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία για την ένταξή της» όταν αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. η Λετονία, το α' εξάμηνο του 2015, δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ.

 • Παρελκυστική
  Συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επιζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, από τα αποτελέσματα της οποίας εξαρτάται η πορεία των απεργιακών κινητοποιήσεων στο σιδηρόδρομο.

 • Ρυθμίζεται
  Μπορεί να έγιναν γνωστά τα ονόματα του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (Κώστας Μουτζούρης, πρώην γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας, Δημήτρης Μπαντιάς, ναύαρχος αντίστοιχα), ωστόσο ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα μέλη.

 • Η μπάλα στις κάλπες
  Ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ή πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου;

 • Η αναγραφή των τοπωνυμίων
  «Η Αθήνα αποφάσισε επισήμως να επιτρέψει την έξοδο και κυρίως την είσοδο, στη συνέχεια, στη χώρα των Αλβανών μεταναστών» παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα με την αναγραφή των ελληνικών τοπωνυμίων στα αλβανικά στα ταξιδιωτικά έγγραφα παραμένει και μάλιστα με αποκλειστική ευθύνη της αλβανικής κυβέρνησης.

 • Τρικυμία
  Μετά την ενόχληση από την παρουσία του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στην εκδήλωση του συνδυασμού του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά, το Μαξίμου ρίχνει τους τόνους, καθότι στηρίζει μεν τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, αντιλαμβάνεται όμως και τις συνέπειες μιας σύγκρουσης με τον Ολυμπιακό.

 • Ουδέν μεμπτόν
  Προκαλεί ερωτήματα η απόρριψη της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν για τις ευρωεκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη δικαιολογία ότι η τοπική οργάνωση Ξάνθης και ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ εξέφρασαν αντιρρήσεις διότι, κατά τους ισχυρισμούς τους, η υποψήφια συνδέεται με τον ακροδεξιό χώρο.