Έντυπη Έκδοση

Το μΕΡΤικό μου στη ζημιά

«Ποικίλοι κύκλοι με αντίστοιχα συμφέροντα δεν θέλουν την αυτοδύναμη ανάπτυξη των δύο ΕΡΤ, δεν θέλουν να ανέβει η αξιοπιστία των Μέσων, δεν θέλουν την ελληνοποίηση του προγράμματος, δεν θέλουν να εκπληρώσουν οι ΕΡΤ την παιδευτική και ψυχαγωγική αποστολή τους».

Ποιος τα είπε αυτά; Ο Νίκος Σίμος μήπως, σε αποχαιρετιστήρια επιστολή του; Κάποιο μέλος του δ.σ. της εταιρείας, που αγανάκτησε και αποφάσισε να εκφρασθεί de profundis; Ισως κανένας φουριόζος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτούς που ανεβάζουν τις θερμοκρασίες του πολιτικού σκηνικού;

Οχι και πάλι όχι. Τα εντός εισαγωγικών ανωτέρω προέρχονται από δήλωση του συγχωρεμένου Αναστάσιου Πεπονή στις 24 Ιουνίου του 1984. Ηταν εκείνη την εποχή υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου με αρμοδιότητα για τα ραδιοτηλεοπτικά, προσπάθησε να επιβάλει διαρθρωτικές αλλαγές στο Ραδιομέγαρο. Απέτυχε, αρνήθηκε να συμβιβαστεί με τις «ομορφιές» της Αγ. Παρασκευής και λίγες ημέρες αργότερα, υπό την πίεση αρνητικών δημοσιευμάτων, υπέβαλε την παραίτησή του.

Το περιβόητο κόστος

Μία εβδομάδα πριν παραιτηθεί ο Αναστάσιος Πεπονής είχε δώσει συνέντευξη στο περιοδικό «Αντί», όπου μεταξύ άλλων σημείωνε: «Αυτό το οποίο ξεκίνησε στην ΕΡΤ 2 -το οποίο ανάμεσα στα άλλα συνεπάγεται ότι επιτέλους θα αποκατασταθεί ένας μηχανισμός ελέγχου του περίφημου κόστους των εξωτερικών παραγωγών- θα γίνει και στην ΕΡΤ1 και θα μπουν και σ' αυτήν αντιπρόσωποι κάποιων φορέων».

Μετά την αποχώρηση και  του Νίκου Σίμου, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου  θα καλύψει τεχνοκράτης.  Αυτό αποφάσισε  η κυβέρνηση για  να βάλει επιτέλους τέλος στις ίντριγκες στην  Αγ. Παρασκευή (μεγάλη  η χάρη της!) Μετά την αποχώρηση και του Νίκου Σίμου, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα καλύψει τεχνοκράτης. Αυτό αποφάσισε η κυβέρνηση για να βάλει επιτέλους τέλος στις ίντριγκες στην Αγ. Παρασκευή (μεγάλη η χάρη της!) Και κάτι ακόμη: «Εχουμε καταρτίσει σχέδιο νόμου για τη μετατροπή της ΕΡΤ 2 σε έναν πρωτότυπο για την Ελλάδα ραδιοτηλεοπτικό φορέα με συγκεκριμένη ενεργή συμμετοχή λαϊκών δυνάμεων στην παραγωγή των προγραμμάτων. Προωθούμε επίσης την ίδρυση ενός συλλογικού οργάνου με κανονιστικές αρμοδιότητες, διότι στην Ελλάδα η τηλεόραση κινείται χωρίς κανόνες, με αυτοσχεδιασμούς των εκάστοτε ιθυνόντων, άλλοτε επιτυχείς και άλλοτε όχι».

Και ρωτάω τώρα εγώ: Τι ακριβώς άλλαξε από τότε που τα έλεγε όλα αυτά ο αείμνηστος έως σήμερα; Εως τώρα που ο Τέλης Σαμαντάς κάνει λόγο στην πρόσφατη επιστολή του για «παντελή έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου», για «ελλιπή διοίκηση της εταιρείας», για «παράλυση κρίσιμων τομέων»; Εως τώρα που ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Ν. Σίμος καταγγέλλει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί «κομματικοκρατία» και «δυσλειτουργίες» στο Ραδιομέγαρο; Με συγχωρείτε, αλλά δεν βλέπω ορατές μεταβολές στο τοπίο. Ισως να φταίει κι η μυωπία μου...

Επειδή όμως το αρχείο μου είναι μια χαρά, ψάχνω στις σελίδες του και βρίσκω ότι το 1975 η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε αναθέσει στον πρώην γενικό διευθυντή του BBC σερ Χιου Γκριν να γράψει μια έκθεση με προτάσεις για την (τότε κρατική και νυν) δημόσια τηλεόραση. Ανάλογες εκθέσεις είχαν ζητηθεί από το σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη, το στέλεχος της βαυαρικής τηλεόρασης Φέλιξ Χαϊντενμπέργκερ και τον υποδιευθυντή της ειδησεογραφικής υπηρεσίας του BBC Αλαν Πορθίροου. Πού κατέληγαν; Στη διοικητική ανεξαρτησία! Ο σερ Χιου Γκριν μάλιστα είχε προτείνει να συγκροτηθεί συμβουλευτικό σώμα με ευρεία αντιπροσώπευση από πολιτικούς, κοινωνικούς και κυβερνητικούς φορείς. Και, φυσικά, ζήτησε συνεννόηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το Διοικητικό Συμβούλιο και τα τεκταινόμενά του.

«Παιδικές ασθένειες»

Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά και πολύ σύγχρονα. Διότι η ΕΡΤ, ακόμη και σε αυτή την εποχή της τρικομματικής κυβέρνησης, όπου θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ευελιξία και διαφάνεια, εξακολουθεί να ταλανίζεται από τις παιδικές της αρρώστιες. Ασθένειες τις οποίες είχε επιχειρήσει να θεραπεύσει ο Πεπονής το 1984 εισπράττοντας κύματα κατηγοριών για «δεξιά στροφή» στο Ραδιομέγαρο. Από τότε όλα τα φλέγοντα και τα επείγοντα (και τα κερδοφόρα...) λύνονται πίσω από τις κουίντες στην Αγία Παρασκευή. Κι όποιος έχει αντιρρήσεις δέχεται κι αυτός βροχή λίθων.

Οπότε; Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Μετά την αποχώρηση Σίμου (για την οποία εξέφρασαν έντονο εκνευρισμό τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο πρωθυπουργός), ακούγεται όλο και περισσότερο στους κυβερνητικούς κύκλους ότι μας τελείωσε το στόρι με τους δημοσιογράφους σε θέση διευθύνοντος συμβούλου. Ο Αιμίλιος Λιάτσος, πάντως, του οποίου το όνομα ακούστηκε για τη συγκεκριμένη θέση, δηλώνει ότι αισθάνεται μια χαρά στη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης και δεν προτίθεται να μετακινηθεί. «Θα πάμε για τεχνοκράτη αυτή τη φορά», λένε στην κυβέρνηση κι ελπίζουν ότι ένας άνθρωπος ξένος προς τις ίντριγκες της τέταρτης εξουσίας θα καταφέρει να βάλει τάξη στην Αγία Παρασκευή. Ενδιαφέρον ακούγεται, αν και είναι πιο πιθανό να συμβεί το αντίστροφο. Εχουν γνώση, άλλωστε, οι κάθε λογής φύλακες που κατέστησαν διάτρητο το μαγαζί εδώ και πολλές δεκαετίες...

ΥΓ. 1 Την προσεχή Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου το δ.σ. της ΕΡΤ. Αναμένουμε με ανυπομονησία!

ΥΓ. 2 Σε επιστολή της που διάβασα στο μπλογκ zoornalistas, η απολυμένη συμβασιούχος δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αλεξάνδρα Χριστακάκη γράφει μεταξύ άλλων: «Γιατί δεν επισπεύδουν τη διαδικασία για την επιστροφή των συμβασιούχων, βασικό πυλώνα του ενημερωτικού προγράμματος;» Ρωτάει επίσης: «Γιατί ο μηχανισμός δεν ενεργοποιεί αργόμισθους και κηφήνες που σαν τα σαπρόφυτα ζουν κοροϊδεύοντας όσους επιμένουν να εργάζονται;» Να τα λέμε κι αυτά, έτσι δεν είναι;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Μέσα & Media