Έντυπη Έκδοση

Για τον οραματιστή της ευρωπαϊκής ειρήνης

Συνέντευξη με τον ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΚΟ

Η Εταιρεία είναι αφιερωμένη σε έναν άνθρωπο της προσφοράς, του αλτρουισμού, της απύθμενης ανθρωπιάς, σε έναν σπάνιο ηγέτη που στα 21 χρόνια του είχε τρία διδακτορικά διπλώματα, ως γιατρός και πολιτικός επιστήμονας.

«Δεν μπορώ να κοιμάμαι όταν ξέρω ότι υπάρχουν Ελληνόπουλα που πεινούν» ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ «Δεν μπορώ να κοιμάμαι όταν ξέρω ότι υπάρχουν Ελληνόπουλα που πεινούν» ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Δεσποτικός, αλλά εμπνευσμένος με ιδανικά και ιδέες πρωτοπόρες για την εποχή του. Ο Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831), αυτός ο ευπατρίδης, που μετεκλήθη να παίξει το ρόλο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, έπεσε θύμα των διαπλεκομένων της εποχής. Για την Εταιρεία Μελέτης Εργου Ιωάννη Καποδίστρια, www.ioannis kapodistrias.com, μας μιλά ο πρόεδρός της Ανδρέας Κούκος, νομικός-καθηγητής Σχολής Εθνικής Αμύνης, ταξχος ε.α.

- Ο σκοπός της Εταιρείας;

«Η δημιουργία ενός βήματος επικοινωνίας-λόγου-διαλόγου-επιστημονικής μελέτης θεμάτων διερεύνησης του πολιτικού-στρατιωτικού-διπλωματικού-κοινωνικού-εκπαιδευτικού-οικονομικού έργου του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα και διεθνώς. Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010. Η μελέτη των θεμάτων αυτών γίνεται από ανθρώπους με διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα, οι οποίοι αποτελούν και τα μέλη μας».

- Αγνωστος ο Καποδίστριας;

«Επειτα από 10-11 χρόνια προσωπικής μελέτης και έρευνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θεωρώ ότι είναι πραγματικά άγνωστος ακόμα ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας. Είχα την τύχη να είμαι μαθητής δύο σπουδαίων πανεπιστημιακών δασκάλων που δεν ζουν σήμερα, της Ελένης Κούκκου και του Παύλου Πετρίδη. Εκείνοι μου έδειξαν ότι η μελέτη και η έρευνα για το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει».

- Διεθνοποιείτε το θέμα;

«Εχουμε συμμετάσχει ήδη σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργαζόμαστε με μεγάλους επιστημονικούς οργανισμούς, ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητή η περίοδος που έδρασε ο Καποδίστριας».

- Και με τη Ρωσία;

«Τελευταία μας σημαντική συνεργασία είναι αυτή με μεγάλο επιστημονικό φορέα της Ρωσίας για μία μεγάλη συνέκδοση στα ελληνικά».

- Ηγέτης με άλλο όραμα;

«Ηταν αρκετά φιλελεύθερος και δημοκρατικός, για την εποχή του πάντα. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι έχει όραμα. Ονειρεύεται μία Ευρώπη χωρίς πολέμους, που τα μεγάλα κράτη θα προστατεύουν τα μικρά με μία "Αλληλέγγυα Συνθήκη" που προσπαθεί να προωθήσει στο Συνέδριο του Ααχεν το 1818, ως υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας».

- Το «ελβετικό θαύμα»;

«Προωθεί την έννοια της διεθνούς διαπραγμάτευσης, πετυχαίνει το περιβόητο "ελβετικό θαύμα" με το μοντέλο ενός ουδέτερου κράτους στο κέντρο της Ευρώπης, εισηγείται την κατάργηση του δουλεμπορίου, το οποίο καταργείται 70 χρόνια αργότερα με Διεθνή Συνθήκη. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται από πολλούς σύγχρονους ιστορικούς ο "αρχιτέκτονας" της ειρήνης των 100 ετών στην Ευρώπη (1815-1914)».

- Κυβερνήτης το 1828;

«Ο Καποδίστριας δεν αποκλείει κανέναν από τους κοτζαμπάσηδες, οπλαρχηγούς και πλοιοκτήτες στην πρώτη του κυβέρνηση. Πετυχαίνει σε 3,5 χρόνια διακυβέρνησης ένα θαύμα: γενική ανασυγκρότηση του κράτους, τεράστιους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, ενώ ταυτόχρονα με μεγάλη διπλωματική δεξιοτεχνία αυξάνει τα σύνορα για να γίνει βιώσιμο το νεοϊδρυθέν κράτος. Και όλα αυτά χωρίς το δάνειο που είχαν υποσχεθεί οι Μεγάλες Δυνάμεις. Στόχος του, να μοιράσει σε όλους την "εθνική γη". Οι πλούσιοι και δυνατοί ζητούν τεράστιες εκτάσεις, χρήματα και να μην πληρώνουν φόρους. Αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση μαζί του και οδηγούμαστε στη δολοφονία του το 1831».

- Η μεθοδολογία του;

«Είχε ένα μαθηματικό τρόπο σκέψης που συνέδεε άμεσα το στόχο που έβαζε με το αποτέλεσμα. Μικρές ομάδες εργασίας δίπλα του, που τον πιστεύουν και δουλεύουν σκληρά. Στρατηγική και βήμα προς βήμα η επίτευξη του στόχου. Διαπραγμάτευση, τόλμη, φαντασία και κυρίως αγάπη προς την Πατρίδα. Το μοντέλο κατά τη γνώμη μου ενός σύγχρονου πολιτικού».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα