Έντυπη Έκδοση

(Κρατικά) μυστικά και ψέματα

Γράφει η: Niemandsrose http://niemandsrose-niemandsrose. blogspot.gr

Τις μέρες αυτές προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη του παγκόσμιου χωριού ένα θρίλερ καταδίωξης ενός πρώην πράκτορα της CIA, ο οποίος, αφού άφησε να διαρρεύσουν κρατικά μυστικά, αναζητεί άσυλο σε 21 χώρες του κόσμου, γιατί έχει επικηρυχθεί για κατασκοπία από τις ΗΠΑ και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο ή ισόβια για εσχάτη προδοσία.

Μόνο που δεν έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα κινηματογραφικό σενάριο κατασκοπίας, έναν ζεν πρεμιέ σε πρωταγωνιστικό ρόλο και μια επικείμενη εκτέλεση σε χολιγουντιανά πλατό.

Ο 29χρονος Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην πράκτορας της CIA, που φέρεται να βρίσκεται πίσω από την αποκάλυψη του μυστικού προγράμματος παρακολουθήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης στο Διαδίκτυο, αφού εγκατέλειψε τις ΗΠΑ για το Χονγκ Κονγκ, μεταδίδει απελπισμένα αιτήματα ασύλου σε 21 χώρες, προκειμένου να μην εκδοθεί στην πατρίδα του, που του ετοιμάζει μια ονειρεμένη, δίκαιη δίκη, όπως ο καθένας μπορεί να φανταστεί. Μάλιστα, το δικαίωμά του στην αίτηση ασύλου παραβιάζεται κατάφωρα με διάφορους τρόπους, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Στην υπόθεση Σνόουντεν συνοψίζεται όλος ο παραλογισμός ενός συστήματος που εκτρέφει μυστικές υπηρεσίες στην εποχή της πληροφορίας. Είναι τόσες οι ταινίες κατασκοπίας που έχει παράξει ο αμερικανικός κινηματογράφος, που είναι αδύνατο να επικαλεστώ έστω και μία ως παράδειγμα για να πω το προφανές: πες μας και κάτι που δεν ξέραμε, Σνόουντεν. Κι όμως, μολονότι το ότι ακόμη και ο ελάχιστα υποψιασμένος πολίτης του κόσμου είχε κατά νου πως οι μηχανισμοί παρακολούθησης τον καταγράφουν με κάθε τρόπο, η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει τα δόντια της ενάντια σε αυτόν που τόλμησε να αποκαλύψει ακριβώς το προφανές. Ας πάνε να καταδιώξουν την έβδομη τέχνη και τη λογοτεχνία που μας υποψίασε με τις ταινίες και τα βιβλία πριν από τον κάθε Σνόουντεν. Ας κάψουν συμβολικά το «1984» του Οργουελ. Ας εκδώσουν ένταλμα σύλληψης και στην Ιστορία που έχει καταγράψει τη δράση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανά τον κόσμο. Γιατί αργούν;

Συγχρόνως, ο ελάχιστα υποψιασμένος χρήστης του Διαδικτύου έχει κατά νου ότι τα εικονικά του ίχνη και καταγράφονται και μπορούν να εντοπιστούν από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Οι τεράστιες δεξαμενές προσωπικών δεδομένων, που συλλέγονται από τις σύγχρονες αυτοκρατορίες του Ιντερνετ, όπως την Google και το Facebook, γνωρίζαμε πολύ καλά πως χρησιμοποιούνται για εμπορικούς λόγους, όπως εξατομικευμένη διαφήμιση, μεταφορά προσωπικών δεδομένων σε εταιρείες για διεύρυνση πελατολογίου κ.ά. Παρ' όλ' αυτα είμαστε πια σε τέτοιο βαθμό εθισμένοι στο Διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, που όχι απλά αρνούμαστε ότι έχουμε υποστεί εξάρτηση -τυπικός μηχανισμός άμυνας, σιγά τα ωά- αλλά για να αποφασίσουμε να τα εγκαταλείψουμε θα πρέπει να έχει συμβεί κάτι πολύ ακραίο που θα μας αφορά άμεσα και ατομικά.

Κι ενώ όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε έναν αναβρασμό που δεν ξέρει κανείς πού θα καταλήξει, αλλά όλοι πια τον αντιλαμβάνονται, οι μυστικές υπηρεσίες φαντασιώνονται ότι στην εποχή της πληροφορίας και του ακτιβισμού των Anonymous και WikiLeaks θα παρέμεναν εις το διηνεκές επτασφράγιστα τα κρατικά τους μυστικά. Πόσο intelligence το Central Intelligence Agency...

Ομως, η υπόθεση Σνόουντεν επιτελεί και έναν άλλο ρόλο. Το κυνήγι μαγισσών είναι ένα παραδοσιακό χόμπι των δυτικών κοινωνιών, από την προνεοτερική εποχή μέχρι σήμερα. Δεν το εγκαταλείπουν. Είναι ζωτικό στοιχείο της συνοχής των κοινωνικών ομάδων η ιδέα του εχθρού. Συμβάλλει στην εσωτερική συσπείρωση η ιδέα πως κάποιος υπονομεύει το κοινωνικό στάτους κβο. Κι όταν δεν υπάρχει κάποιος εναντίον του οποίου θα συστρατευτεί ο λαός, μπορούμε να τον επινοήσουμε. Η κατασκευή ενόχων είναι επίσης αγαπημένο χόμπι των συγκεκριμένων κοινωνιών. Απαραίτητως όμως, είτε επινοημένος είτε υπαρκτός ο εχθρός, θα πρέπει να του προσδώσουμε σχεδόν υπερφυσικές ιδιότητες, θα πρέπει να εμφανιστεί ως το απόλυτο κακό, ώστε να εξαγριωθεί το πόπολο και να ζητάει πιο μανιασμένα το κεφάλι του επί πίνακι. Κι ας αποδειχθεί αργότερα αθώος ο κατηγορούμενος, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση Ντρέιφους.

Κατανοητό όμως το λυσσαλέο μένος της αμερικανικής κυβέρνησης ενάντια σε έναν τυπάκο 29 χρόνων που ήρθε και μας είπε το προφανές. Εκτός από τις μυστικές υπηρεσίες, την αστυνομία και τα δικαστήρια, δεν έχει απομείνει και κανένας άλλος ρόλος να επιτελέσει το κράτος μετά την εφαρμογή των δογμάτων του νεοφιλελευθερισμού. Κακά τα ψέματα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Blogs in Print