Έντυπη Έκδοση

Λεκτικοί τύποι και λήμματα

*Σε άρθρο του Γ.

Βελουδή με τίτλο "Γλωσσικός φετιχισμός", που δημοσιεύθηκε σε ένθετο της "Ε" στις 14/11/09 και το οποίον αναφέρεται στη διαμάχη για τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας (που απασχόλησε τις εφημερίδες επί μήνες), περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και σοβαρές ανακρίβειες. Και τούτο προδήλως, διότι ο αρθρογράφος δεν γνώριζε σχετικά δημοσιεύματα που προηγήθηκαν στον Τύπο (π.χ. Βήμα, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, το Παρόν, City Press, Αδέσμευτος Τύπος κ.λπ.). Για να στηρίξει μάλιστα τις απόψεις του, επικαλείται άρθρο του Ε. Παναγιωτίδη (Καθημερινή της 14/6/09) αγνοώντας τη σχετική απάντησή μου στην ίδια εφημερίδα στις 14/8/09. Σ' αυτήν κατέληγα ότι τα 90 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι και 5 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι και τα 5 εκατομύρια λέξεις (λήμματα) της ελληνικής είναι "κατώτερα της πραγματικότητας". Προφανώς ο αριθμός αυτός των λημμάτων αφορά σε ένα πλήρες λεξικό της ελληνικής (θησαυρό) και όχι σε ένα χρηστικό λεξικό (το οποίο ως γνωστόν περιέχει περιορισμένο αριθμό λημμάτων).

Χαρακτηριστικό του απέραντου πλούτου της ελληνικής γλώσσας είναι ότι στο πρόγραμμα TLG (Thesaurus Linguae Graecae) του Πανεπιστημίου Irvine της Καλιφόρνιας δεν έχουν περιληφθεί τα λήμματα από επιγραφές, παπύρους, μεγάλο αριθμό μεσαιωνικών κειμένων και ότι από τα αρχαία κείμενα μέχρι σήμερα έχει διασωθεί μόνο το 5%.

Θα πρέπει ακόμη να επισημανθεί ότι ο εκδότης του Ελληνο-ισπανικού λεξικού διεθνούς εμβέλειας, γλωσσολόγος και ελληνιστής καθηγητής F.R. Adrados έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι όλες οι δυτικο-ευρωπαϊκές γλώσσες είναι κρυφο-ελληνικές. Αλλά και άλλοι ελληνιστές, όπως π.χ. ο κορυφαίος κλασικός φιλόλογος Η. Diels, έχουν επισημάνει τον τεράστιο πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

Απορεί δε κανείς με την αναφορά του Γ. Βελουδή στην ομιλία του ακαδημαϊκού κ. Α. Κουνάδη, όταν το κείμενο αυτής -εξ όσων γνωρίζω- είναι ακόμη υπό έκδοση. Συνεπώς από κάποια μικρά αποσπάσματα της ομιλίας του (που είδαν το φως της δημοσιότητας) δεν είναι γνωστό τι ακριβώς είπε και σε ποιες πηγές ο ομιλητής στηρίχθηκε και ως εκ τούτου κάθε κριτική είναι επί του παρόντος πρόωρη».

Γεώργιος Ανδρούτσος

αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν