Έντυπη Έκδοση

Αντισυνταγματικός ο φόρος ακινήτων

* Περισσότερο από κάθε άλλο φόρο, ο νέος φόρος ακινήτων που πρόκειται να επιβληθεί είναι παράνομος και αντισυνταγματικός. Παραβιάζεται το Σύνταγμα, η νομοθεσία αλλά και το ίδιο το Μνημόνιο που έχουμε υπογράψει με τους δανειστές μας. Εν ολίγοις, με το νέο νόμο που συζητείται και αποτελεί πεδίο συγκρούσεων, πρόκειται να φορολογηθούν ακίνητα με βάση αξίες οι οποίες είναι εκτός νόμου, δεν αποδίδουν εισόδημα και ακόμη και εάν έχουν αποδώσει, αυτό έχει φορολογηθεί!

Οι αντικειμενικές αξίες έχουν να αναπροσαρμοστούν πέντε χρόνια, παρότι ο ίδιος ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να αναπροσαρμόζονται κάθε δύο χρόνια. Η μεγαλύτερη προβληματική είναι ότι σε αυτά τα πέντε χρόνια που πέρασαν, οι εμπορικές τιμές των ακινήτων κατέρρευσαν και προφανώς οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν καμία σχέση με τις αντικειμενικές τής προ οικονομικής κρίσεως εποχής. Επομένως, ο νόμος πάσχει σε αυτό το σημείο, αφού ο φόρος στηρίζεται σε νόμο, ο οποίος προβλέπει αναθεώρηση, η οποία, όμως, δεν έχει γίνει!

Ακόμη, για να εφαρμοστεί ο νέος νόμος, που είναι ακόμη μια επιβεβαίωση αποτυχίας, πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν άρθρα του μνημονίου στήριξης και σταθερότητας, που μετά πολλών βασάνων έγινε νόμος του κράτους. Το ίδιο το Μνημόνιο προβλέπει ότι μέχρι τα μέσα του 2012 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές. Πώς, λοιπόν, θα εφαρμοστεί τεχνικά ο νέος νόμος για τη φορολόγηση των ακινήτων όταν αυτός πρέπει να στηρίζεται σε άρθρα του Μνημονίου που δεν έχουν εφαρμοστεί;

Ακόμη, όμως, και υπό το συνταγματικό πρίσμα, πώς μπορεί να επιβληθεί νόμος ενάντια στη συνταγματική επιταγή ότι ο καθένας προσφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του; Πώς μπορεί το κράτος να ξέρει τις δυνατότητες του καθενός υπολογίζοντας αντικειμενικές αξίες οι οποίες είναι παράνομες με βάση νόμους του ιδίου κράτους και πολύ περισσότερο δεν έχουν καμία σχέση με τις εμπορικές;

Ισως η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ή ο Δικηγορικός Σύλλογος ή ο οποιοσδήποτε πολίτης θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την κατάργηση του νέου προς ψήφιση νόμου, ως παράνομου και αντισυνταγματικού, επικαλούμενος απλώς... την εφαρμογή του Μνημονίου!»

Ηλίας Γ. Σιδέρης

δικηγόρος

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν