Έντυπη Έκδοση

Ελληνική γλώσσα

*Στο φύλλο της 12/5/2009 της εφημερίδας σας εδημοσιεύθη σχόλιο «περί του πλούτου της ελληνικής γλώσσας», υπογραφόμενο από ορισμένα άτομα τα οποία δήθεν ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα.

Με έκπληξη διάβασα ότι οι υπογράφοντες ισχυρίζονται ότι η αγγλική γλώσσα είναι η πλουσιότερη στον κόσμο, συμφώνως με την έκδοση του βιβλίου Γκίνες εκδ. 1992. Πρόκειται περί ανεπίτρεπτης άγνοιας, δεδομένου ότι κορυφαίοι γλωσσολόγοι και ελληνιστές διεθνούς εμβελείας υποστηρίζουν τεκμηριωμένα ότι η ελληνική γλώσσα από τους Ομηρικούς χρόνους μέχρι σήμερα -ενιαία, αδιαίρετη και αδιάσπαστη σε όλες τις εκφάνσεις της- είναι η πλουσιότερη στον κόσμο. Αυτό προκύπτει από λεξικά (π.χ. Στεφάνου, Λίντελ-Σκοτ, το εκδιδόμενο λεξικό του Αντράντος, με τριπλάσιο αριθμό λημμάτων από των Λίντελ - Σκοτ κ.λπ.). Χαρακτηριστικό είναι ότι σε εκδοθέν προσφάτως και στα ελληνικά βιβλίο του Αντράντος, για την ελληνική γλώσσα, ο καθηγητής θεωρεί ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες είναι κρυφοελληνικές.

Επίσης, οι υπογράφοντες το σχόλιο έπρεπε να γνωρίζουν την τελευταία έκδοση του Αριστ. Κωνσταντινίδη (προϊόν μακροχρόνιας έρευνας) για την ελληνική γλώσσα, στην οποία περισσότερες από 152.000 λέξεις της αγγλικής έχουν ελληνικές ρίζες. Η έρευνα αυτή συνεχίζεται κυρίως σε ό,τι αφορά την αναζήτηση επιστημονικών όρων, που έχει υιοθετήσει η αγγλική από την ελληνική γλώσσα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανωτέρω ομάδα προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της, εδώ και αρκετά χρόνια, μέσω κυρίως του Διαδικτύου υπό το πρόσχημα ότι ενδιαφέρονται για τα ελληνικά πράγματα».

Μετά τιμής

Δεδούσης Σεραφείμ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν