Έντυπη Έκδοση

Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας

*Ο κ.

Β. Λιαπής με την από 22/6/09 επιστολή του στην "Ε" επιχειρεί να αντικρούσει (ανεπιτυχώς όμως) τα αδιάσειστα στοιχεία που παρέθεσα με την από 18/5/09 επιστολή μου στην έγκριτη εφημερίδα σας για τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας (αριθμός λημμάτων και λεκτικών τύπων), ζητώντας μάλιστα να του αποδείξω αυτά με παραπομπές.

Μετά τη γνώμη του κορυφαίου γλωσσολόγου και ελληνιστή F.R. Adrados, που θεωρεί τις ευρωπαϊκές γλώσσες κρυφοελληνικές (βλ. έργο του «Ιστορία της ελληνικής γλώσσης από τις απαρχές ώς τις μέρες μας»), όπως εξέθεσα με την από 18/5/09 επιστολή μου προς την "Ε", φέρω σε γνώση των αναγνωστών της τα εξής πρόσθετα στοιχεία:

1. Παραπέμπω τον επιστολογράφο σας κ. Β. Λιαπή αλλά και τον ομόφρονά του κ. Ν. Σαραντάκο (βλ. επιστολή τής 22/6/09) -επικεφαλής της ομάδας στην οποία ανήκει ο κ. Β.Λ.- στον Πρόλογο του αρχαιοελληνικού λεξικού Liddell-Scott-Jones, σελ. V, έκδοση 1925, όπου ο εκ των κορυφαίων κλασικών φιλολόγων Diels υπολογίζει ότι ένα πλήρες λεξικό της αρχαίας ελληνικής θα έφτανε τους 120 τόμους! Αυτό και μόνο αρκεί να καταδείξει τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας (που δεν μπορεί να περιληφθεί σε ένα χρηστικό λεξικό), χωρίς μάλιστα να υπολογίσουμε και τη μεταγενέστερη εξέλιξη.

2. Αν λάβει κανείς υπ' όψιν του τον αριθμό των τύπων που προκύπτουν από την κλίση ονομάτων και ρημάτων, τότε αντιλαμβάνεται τον απέραντο πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

3. Εν όψει των παραπάνω, καιρός είναι η "γνωστή" πλέον ομάδα του κ. Ν.Σ., τα μέλη της οποίας διατείνονται μάλιστα ότι είναι λάτρεις της ελληνικής γλώσσας, να παύσει να δυσφημεί μέσω του Διαδικτύου τη γλώσσα μας.

4. Και κάτι ακόμη: Επειδή ο κ. Β. Λιαπής (ο πρόσφατα κατά τις πληροφορίες μας, εκλεγείς ως αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών) μας γράφει στην επιστολή του ότι "δεν ελέγξαμε την εγκυρότητα των πληροφοριών μας", τώρα το πράξαμε και διερωτώμεθα. Γιατί ο κ. Β.Λ. όταν υπογράφει δεν αναφέρει τον ακριβή τίτλο του στο κέντρο κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ;».

Θεόδωρος Ανδρεάκος

πρ. γεν. επιθεωρητής Αν. Παιδείας, ομότιμος καθηγητής ΑΤΕΙ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν