Έντυπη Έκδοση

Λάτρεις και πολέμιοι της Ελληνικής

*Μετά από τα αδιάσειστα στοιχεία που προσκόμισα -με τις φιλοξενηθείσες στην έγκριτη εφημερίδα σας επιστολές μου- γίνεται καταφανής μια σταδιακή «αναδίπλωση» του κ. Ν. Σαραντάκου και της γνωστής ομάδας του σχετικά με τα όσα σε βάρος της ελληνικής γλώσσας διέδιδαν εδώ και αρκετό καιρό μέσω του ηλεκτρονικού αλλά και του έντυπου Τύπου.

Συγκεκριμένα:

1. Υποστήριζαν με επιστολή τους στην "Ε" της 12/5/09 ότι δήθεν η αγγλική γλώσσα είναι... η πλουσιότερη του κόσμου. Οταν, όπως έγινε αντιληπτό, ότι αυτό ήταν χονδροειδής υπερβολή, ο κ. Ν.Σ. με επιστολή του στην "Ε" στις 14/7/09 αποδέχτηκε την άποψη του κ. F.R. Adrados (που είχα κατ' επανάληψη επικαλεσθεί) ο οποίος είχε δηλώσει επί λέξει: "η ελληνική από πλευράς επιδράσεως σε άλλες γλώσσες είναι η πρώτη γλώσσα του κόσμου" (Βλ. και "Ε" της 12/02/2003).

2. Ο κ. Ν.Σ. με την από 22/05/09 επιστολή του στην "Ε" (αλλά και όλα τα μέλη της ομάδος του μέσω Διαδικτύου αμφισβητούσαν (και μάλιστα κατά χλευαστικό τρόπο) ότι ο αριθμός των λεκτικών τύπων της ελληνικής γλώσσας μπορεί να φτάσει τα 90 εκατομμύρια (όπως εξετιμάτο από τους υπευθύνους του Πανεπιστημίου του Irvine). Τους πληροφορώ, λοιπόν, ότι η καθηγήτρια Μ. Παντελιά, διευθύντρια του προγράμματος "Thesaurus Linguae Graecae" (TLG) σε πρόσφατη συνέντευξή της στον Αθήνα 9,84 Free-Press και στην εφημερίδα City Press της 2/7/2009 δήλωσε ότι ο αριθμός λέξεων που είχαν αρχικώς καταγραφεί ήταν περίπου 50.000.000, σήμερα όμως ανέρχεται σε 105.000.000 (εκατόν πέντε εκατομμύρια).

3. Εν όψει των ανωτέρω, ο αριθμός των 5.000.000 (πέντε εκατομμυρίων) λέξεων που κατά τον κ. Ν.Σ. και την ομάδα του "ανήκουν στη σφαίρα της αχαλίνωτης φαντασίας" αποδεικνύεται ότι είναι πολύ κατώτερος της πραγματικότητος. Στον πλούτο της ελληνικής γλώσσας επανειλημμένως έχουν αναφερθεί διακεκριμένοι φιλόλογοι, γλωσσολόγοι και ακαδημαϊκοί. Πρέπει επίσης να τονισθεί, ότι μόνο από ένα πλήρες λεξικό, όπως είναι οι λεγόμενοι Θησαυροί (εν προκειμένω ο TLG) και όχι από λήμματα ενός συνήθους χρηστικού λεξικού, μπορεί να εκτιμηθεί ο πλούτος της γλώσσας μας (όπως άλλωστε διευκρίνισα με την από 2/7/09 επιστολή μου στην "Ε").

Μετά τις διευκρινίσεις και τη διαφαινόμενη πλέον σύγκλιση απόψεων εκατέρωθεν, πιστεύω, αν ο κ. Ν.Σ. είναι Μανιάτης όπως το επώνυμό του δηλώνει, να έχει τη λεβεντιά που έχουμε οι Μανιάτες, αυτός και η ομάδα του να αναμορφώσουν τα όσα με τόσο πάθος, άγνωστον πόθεν ορμώμενοι, διέδιδαν σε βάρος της γλώσσας μας, ενημερώνοντας την ιστοσελίδα τους και τους αποδέκτας επιστολών τους σχετικά με το θέμα αυτό. Αν δεν το πράξουν, θα είναι έκθετοι στην κοινή γνώμη».

Θεόδωρος Ανδρεάκος

πρ. γεν. επιθεωρητής Αν. Παιδείας, ομότιμος καθηγητής ΑΤΕΙ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν