Έντυπη Έκδοση

ΙΔΕΕΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

(Δεν) έρχεται το τέλος του κόσμου

Τα Ιμαλάια, λέγεται, θα πληγούν από τα πρώτα, ενώ με την πτώση του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη θα καταστραφεί το έργο του Μιχαήλ Αγγελου «Η Δημιουργία του Αδάμ» - κατάσταση συμβολική για το ανθρώπινο είδος. Ηφαίστεια θα εκραγούν, ο κόσμος θα πλημμυρίσει και τελικώς ο γήινος φλοιός θα φτάσει να επιπλέει στη λάβα σαν φρυγανιά στο γάλα. Η αμερικανική κυβέρνηση, βεβαίως, έχει μεριμνήσει για την κατασκευή τεράστιων κιβωτών, αλλά το εισιτήριο για τα σωστικά αυτά πλεούμενα θα είναι 1 δισ. ευρώ.

Οταν οι Ισπανοί κατέκτησαν την Αμερική, προσπάθησαν να συνδέσουν το παράξενο ημερολόγιο των Μάγιας με τη χριστιανική χρονολόγηση. Ετσι προέκυψε πως για τους Μάγιας η Δημιουργία ξεκίνησε την 11η Αυγούστου του 3114 π.Χ. κι ο κύκλος θα κλείσει την 21η Δεκεμβρίου του 2012. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα προσέγγιση Γερμανού γεωδαίτη, αυτό δεν ευσταθεί Οταν οι Ισπανοί κατέκτησαν την Αμερική, προσπάθησαν να συνδέσουν το παράξενο ημερολόγιο των Μάγιας με τη χριστιανική χρονολόγηση. Ετσι προέκυψε πως για τους Μάγιας η Δημιουργία ξεκίνησε την 11η Αυγούστου του 3114 π.Χ. κι ο κύκλος θα κλείσει την 21η Δεκεμβρίου του 2012. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα προσέγγιση Γερμανού γεωδαίτη, αυτό δεν ευσταθεί Τι καλά που τα εισιτήρια του κινηματογράφου είναι πολύ φτηνότερα! Το τέλος του κόσμου προβάλλεται εδώ και αρκετές μέρες - μια υπερπαραγωγή του Ρόλαντ Εμεριχ, που κόστισε 200 εκατομμύρια δολάρια και ο ίδιος την ονομάζει «σεμνά» (sic!) «μητέρα όλων των ταινιών καταστροφής» (κατά το αμερικανικό «μητέρα όλων των μαχών...»). Αρχικώς, οι ειδικοί συνεργάτες σκόπευαν να καταστρέψουν εικονικά και την Κααμπά, αλλά και μόνον η σκέψη ενδεχόμενων ισλαμικών αντιποίνων τούς ανακράτησε. Ομως, η ταινία πραγματεύεται έντεχνα πολύ γνωστά -και από χρόνια αγαπητά- στους κύκλους New Age - όπως, ότι ήδη οι Μάγιας προέλεγαν το τέλος του κόσμου για το τέλος του 2012 και πως εκείνη την τρομερή ημέρα Ηλιος, Γη και κέντρο του Γαλαξία θα ενώνονται με έναν νοητό άξονα.

Σπάνια συναστρία

Η αλήθεια είναι πως κάθε 26.000 χρόνια συντελείται στο στερέωμα μια εξαιρετικά σπάνια συναστρία, που σχετίζεται με τους κύκλους και τις τροχιές των αστερισμών - αλλά ιδιάζουσες καταστροφές δεν έχουν παρατηρηθεί στους επαναλαμβανόμενους αυτούς κοσμικούς κύκλους, τουλάχιστον απ' όσα είναι γνωστά και από τις εκτιμήσεις μέχρι σήμερα.

Τι θα συμβεί, αλήθεια, στο τέλος εκείνης της φοβερής χρονιάς; Κάποιοι υποθέτουν ότι θα σημειωθούν έντονες ηλιακές θύελλες, που θα προκαλέσουν την τήξη του σιδηρού πυρήνα του πλανήτη μας. Αλλοι, πάλι, προοιωνίζονται το άνοιγμα μιας αστρικής πύλης, απ' όπου θα εισβάλουν εξωγήινοι. Στις ΗΠΑ η υστερία είχε φτάσει σε τέτοια ύψη, ώστε η NASA θεώρησε πως ήταν αναγκαίο να αντιδράσει - και το έπραξε, διαψεύδοντας φήμες περί «ενός πλανήτη ονόματι "Nibiru", που έχει ξεφύγει από την τροχιά του και πρόκειται να συνθλίψει τη Γη σε τρία χρόνια».

Ωστόσο, η χρονολογία δεν είναι «ουρανοκατέβατη». Ηδη πριν από τη Γέννηση του Χριστού οι αστρονόμοι των Μάγιας είχαν αναπτύξει μια «μακροχρόνια χρονολόγηση» - κατανέμοντας κάθε χρονιά σε 18 μήνες κι αυτούς σε 20 ημέρες. Κάθε 20ετία συνέθετε ένα «Κατούν» και 20 «Κατούν» αποτελούσαν ένα «Μπακτούν». Με τη συμπλήρωση ακριβώς 13 «Μπακτούν» -δηλαδή 5.125,37 χρόνων- έκλεινε ένας μεγάλος κοσμικός κύκλος - και, όπως σ' ένα κοντέρ, όλα μηδενίζονταν. Οταν οι Ισπανοί κατέφτασαν στην Αμερική, προσπάθησαν να συνδέσουν αυτό το παράξενο ημερολόγιο με τη χριστιανική χρονολόγηση. Σύμφωνα μ' αυτή τη σύνδεση, για τους Μάγιας η Δημιουργία ξεκίνησε την 11η Αυγούστου του 3114 π.Χ. και ο κύκλος θα κλείσει την 21η Δεκεμβρίου του 2012.

Ισως, όμως, τελικώς η προσαρμογή των χρονολογιών να είναι λανθασμένη. Ο Βερολινέζος γεωδαίτης Αντρέας Φουλς ανέπτυξε εδώ κι αρκετό καιρό μια διαφορετική προσέγγιση, που κατέληξε και σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Μελετώντας στοιχεία αιώνων περί ουράνιων φαινομένων και σωμάτων των Νοτιοαμερικανών αυτοχθόνων, εντόπισε σε λίθινες στήλες αναφορές σε εκλείψεις. Σε παλαιά βιβλία των Μάγιας βρήκε σημειώσεις για την ανατολή του πλανήτη Αφροδίτη, όπως και για τις φάσεις της Σελήνης. Συγκρίνοντας τα στοιχεία αυτά με πραγματικά αστρονομικά δεδομένα και συμβάντα του παρελθόντος, που μπορούν να υπολογιστούν βάσει αστρικών καταλόγων και πλανητικών πινάκων, συμπέρανε ότι «η γνωστή χρονολογία του 2012 πρέπει να μετατεθεί κατά 208 χρόνια» - αφού ο πολιτισμός του μυστηριώδους λαού δεν άνθησε μεταξύ 4ου και 10ου, αλλά μεταξύ 6ου και 12ου αιώνα. Κατά τον Α. Φουλς, λοιπόν, η -τόσο δημοφιλής πλέον- χρονολογία μάλλον δεν ευσταθεί.

Τα 13 «Μπακτούν»

Και φυσικά, η έλευση και της νέας χρονολογίας δεν συνεπάγεται ολική καταστροφή του πλανήτη. Ακόμη και οι κάτοικοι του Γιουκατάν δεν πίστευαν ότι το τέλος του κόσμου θα ερχόταν όταν συμπληρώνοταν 13 «Μπακτούν» (που αναγραφόταν ως 13.0.0.0.0). Απλώς συνέδεαν τον «μηδενισμό» της μέτρησης με την έναρξη ενός νέου κύκλου αρίθμησης. Ωστόσο, οι οιωνοί που τους αποδίδονται δεν είναι και εντελώς λανθασμένοι. Κι εκείνοι πίστευαν σε έναν κατακλυσμό, που θα παρέσερνε τα πάντα. Στον λεγόμενο Κώδικα της Δρέσδης -ένα πολύχρωμο αναδιπλούμενο σύγγραμμα των Μάγιας- απεικονίζεται αυτή η Μεγάλη Πλημμύρα, όπου ένας ουράνιος κροκόδειλος βγάζει από το στόμα γιγάντια σιντριβάνια.

Ομως, πότε θα συμβεί αυτό; Δυστυχώς, το ινδιάνικο γραπτό μνημείο αφήνει ειδικούς και μη στο σκοτάδι - η κατά τ' άλλα περιγραφική απεικόνιση δεν έχει πουθενά ούτε ίχνος ημερομηνίας ή χρονολογίες... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Πλανήτης Γη
Για το ίδιο θέμα
Εξωγήινους και Μάγια παντρεύει η Μεξικανική κυβέρνηση