Έντυπη Έκδοση

Αμείλικτη φτερωτή

Εντάξει, «μια σοδειά από στεναγμούς οι ειδήσεις», αλλά αυτός δεν είναι λόγος να υψώσει σημαία η χαιρέκακη «εντολή» («Τα κεφάλια μέσα») που αντιλαμβάνεται το καθεμέρα και τις δυσκολίες του σαν ένα στίβο μόνιμης δοκιμασίας και κλαυθμών...

Οι μαίανδροι της καθημερινότητος -και οι δυσκολίες- έχουν τη χάρη τους. Είναι σαν το αμόνι που δοκιμάζει τις αντοχές του σιδήρου και τον μορφοποιεί... Οι δυσκολίες κινητοποιούν κρυμμένες δυνάμεις, επιδοτούν τη στωικότητα και ενισχύουν τους θυλάκους που ανθίστανται... Χωρίς τις πίκρες, τις δυσκολίες και τις ήττες θα ήταν λιγότερο θελκτικό το θετικό τους ισοδύναμο. Και καμία εσωτερική επανάσταση δεν θα ήταν δυνατή χωρίς αυτές *** CUT: Ο Γιάννης Μόραλης, ο Χρήστος Λαμπράκης, ο Μπάμπης Θέμας, ο Νίκος Κακαουνάκης, ο Γιάννης Βούλτεψης... Δικοί μας και «ξένοι», προσφιλείς με τον τρόπο τους, παιδιά διαφορετικής μοίρας ο καθένας, βιάστηκαν να εξαφανιστούν στα τέλη του περίεργου αυτού Δεκεμβρίου, που πέρασε σαν παραστρατημένος Μάρτιος, αρματωμένος με ήλιο και ευδία (Μονάχα ο μπαρμπα-Γιάννης Βούλτεψης, εκείνος ο οιστρηλατημένος αντάρτης -μονίμως εναντιοδρομών-, ένας άνθρωπος συνώνυμος της εντιμότητος, έμεινε από περιέργεια για να πατήσει στην πρώτη ημέρα του 2010 και μετά να πάρει των ομματιών του) *** Ο Εβο Μοράλες, με λόγο που συγκινεί και εγκαρδιώνει. Τόσο παράταιρος σε τεφρούς καιρούς... Ο Μίκαελ Σουμάχερ που επανέρχεται στη Φόρμουλα: Ενας «γερόλυκος» που προσπαθεί να συγκρατήσει την αμείλικτη φτερωτή του χρόνου... Ο αιώνιος Μητσοτάκης, που δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ότι πλέον συγκινεί μονάχα τους φασονίστες των ΜΜΕ. (Πάντως, είναι γενναιόδωρος και ελεήμων: είναι ο μόνος που θυμήθηκε τον ξεχασμένο Σημίτη)... Και «οι άδικα νεκροί αυτού του κόσμου», θύματα ανελέητης ανοησίας, φανατισμού και κυνισμού στους βάλτους της Βαγδάτης, στο ναρκοπέδιο του Πακιστάν και στις ερημιές του Αφγανιστάν *** Βραδιάζει κάπως μελαγχολικά στους ώμους της κυρτής πολιτείας...

Λόγος ανθηρός, σπάνιος...

«Ο καπιταλισμός είναι ο χειρότερος εχθρός της ανθρωπότητος (...) Αλλάζοντας την οικονομική πολιτική, δίνουμε ένα τέλος στην πολυτέλεια, στον καταναλωτισμό»...

Ο Εβο Μοράλες, πρόεδρος της Βολιβίας, στο δίκτυο

«Democracy Now» («Εποχή»):

- «Το να ζεις καλύτερα, σημαίνει ότι εκμεταλλεύεσαι ανθρώπινα όντα. Οτι λεηλατείς τους φυσικούς πόρους. Είναι εγωισμός και ατομικισμός. Σε αυτές τις υποσχέσεις του καπιταλισμού, δεν υπάρχει αλληλεγγύη, αλληλοσυμπλήρωση ή αμοιβαιότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθούμε να σκεφτούμε τρόπους, προκειμένου να ζούμε καλά, όχι καλύτερα. Το να ζεις καλύτερα είναι πάντα εις βάρος κάποιου άλλου. Το να ζεις καλύτερα οδηγεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος».

Οι τίτλοι

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

10 προκλήσεις για το 2010.

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

Αναψε κόκκινο για το περιβάλλον.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

2010 αλλαγές που καίνε την τσέπη μας.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Στο 40% θα φτάσει η ανεργία αν χτυπηθεί η παραοικονομία.

ΕΛ. ΩΡΑ

Γλύτωσαν το τηγάνι, έπεσαν στη φωτιά.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Ολοι οι φόροι στα ακίνητα.

Η ΕΠΟΧΗ

Ερχεται καταιγίδα σκληρών μέτρων, αλλά και αντιδράσεων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τα δύσκολα στοιχήματα για το 2010.

ΘΕΜΑ

«Κοράκια» εξωτερικού αρπάζουν δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

ΚΑΡΦΙ

Καλό ταξίδι Νίκο.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Οι 5 αλλαγές για τα ακίνητα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αντρο ρουσφετιών η ΣΕΚΑΠ Ξάνθης.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Δύο γραμμές για τις αποκρατικοποιήσεις.

ΠΡΙΝ

Χρονιά ταξικού πολέμου το 2010.

REALNEWS

«Εντολή» Μπαρόζο για αύξηση φόρων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Η ΓΣΕΕ ξεπουλά δικαιώματα και ανάγκες εργαζομένων στο όνομα της κρίσης.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Η χρονιά των γρίφων

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

5 καρφιά Λούκας κατά του «τσάρου».

VETO

Σεισμός για τις συντάξεις του Δημοσίου.

Εκ των Εσω

* QUO VADIS?.. «Οι όροι σύζευξης των μεγιστοποιητικών αφετηριών της οικονομικής σκέψης και του μελήματος συντήρησης του πλανητικού οίκου τελούν υπό ιστορική αίρεση. Και εδώ ακριβώς ίσως εντοπίζονται και τα όρια του καπιταλισμού»...

Ο Κων/νος Τσουκαλάς στο «Βήμα»:

- «Ο καπιταλισμός είναι το πρώτο και το μόνο ιστορικό παραγωγικό σύστημα που δεν μπορεί να λειτουργήσει και να αναπαραχθεί αλλιώς παρά μέσα από την αέναη επέκταση, διόγκωση και μεγιστοποίηση της ανάπτυξης. Αυτή είναι η πηγή του δυναμισμού του και το αίτιο της οικουμενικής του κατίσχυσης. Ο συμφεροντοκράτης "οικονομικός άνθρωπος" θριαμβεύει επειδή ακριβώς δεν γνωρίζει περιορισμούς στις ακόρεστες διαθέσεις του».

- «Μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι, όποιο και να είναι, το μέλλον ενός αενάως αναπαραγόμενου παραγωγιστικού καπιταλισμού θα είναι πλανητικά ολέθριο. Ως δέσμιοι των φαντασιώσεών μας παραμένουμε έρμαια των παθών μας. Οπως έλεγε ο Μεφιστοφελής, "όλοι εξαρτιόμαστε από τα δημιουργήματά μας"».

** ΕΣΕΙΣ;... «Δεν μπορούμε εμείς οι Γερμανοί να πληρώσουμε τα λάθη των Ελλήνων», δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε.

Ο Γιώργος Ρωμαίος

στο «Βήμα»:

- «Σύμφωνοι, κύριε Σόιμπλε. Ζούσαμε για χρόνια πέραν των δυνατοτήτων μας. Κι εσείς, οι Γερμανοί, που ζούσατε "εντός των δυνατοτήτων σας", πως φθάσατε το έλλειμμα στο 6% και αυξήσατε το δημόσιο χρέος κατά 132%; Του υφυπουργού σας είναι η δήλωση ότι η χώρα σας αντιμετωπίζει τη χειρότερη κατάσταση προϋπολογισμού από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο! Δηλαδή για το δικό μας έλλειμμα φταίμε μόνο εμείς και για το δικό σας η διεθνής κρίση;».

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Νομοσχέδιο για την ιθαγένεια: ανάγκη, παγίδες, ιδεολογήματα

«...Στην Ελλάδα η παράνομη μετανάστευση θεωρείται πρόβλημα ρουτίνας και προσεγγίζεται με ανέξοδες αντιρατσιστικές ρητορικές, που στην πράξη τροφοδοτούν τον ρατσισμό.

Κάθε διαφωνία χαρακτηρίζεται "ακροδεξιά" και "ρατσιστική". Η ιδεολογική τρομοκρατία, όμως, ποτέ δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Απλώς, ακυρώνει τη δημόσια συζήτηση και βεβαίως χαρίζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και ειδικά λαϊκά στρώματα στο ΛΑΟΣ.

Στην προσπάθειά της να αποτρέψει την ανάπτυξη ξενοφοβίας και ρατσισμού, η ευρύτερη Αριστερά υποβαθμίζει συστηματικά τις αρνητικές επιπτώσεις της παράνομης μετανάστευσης. Ο στρουθοκαμηλισμός της φέρνει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αφήνει πολιτικό κενό και διευκολύνει την Ακροδεξιά να διεισδύσει στα λαϊκά στρώματα. Αυτά είναι, άλλωστε, που κυρίως θίγονται από την παράνομη μετανάστευση και στο επίπεδο της απασχόλησης (λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από τη "μαύρη" εργασία) και σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής.

Η παραχώρηση ιθαγένειας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής. Τέτοια πολιτική, όμως, δεν υφίσταται. Εξ ου και το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται. Αντί να θεσμοθετήσει αντικίνητρα για να συρρικνώσει τις ροές παράνομων μεταναστών, η κυβέρνηση Παπανδρέου μεθοδεύει βιομηχανία πολιτογραφήσεων, που εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως κίνητρο.

Είναι προφανώς επιβεβλημένο να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά νόμιμων μεταναστών, που γεννήθηκαν, ζουν και πάνε σχολείο στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ισχύει το ίδιο για παιδιά που εισήλθαν παρανόμως με τους γονείς τους στην Ελλάδα. Δεν αρκεί να έχουν φοιτήσει μερικά χρόνια σε ελληνικά σχολεία, για να τους δίνεται η ιθαγένεια. Οι αιτήσεις πρέπει να εξετάζονται με θετική διάθεση, αλλά κατά περίπτωση.

Η εύκολη παραχώρηση ιθαγένειας στα παιδιά είναι από μόνη της ένα κίνητρο για τους παράνομους μετανάστες να τεκνοποιήσουν. Το κίνητρο αυτό καθίσταται πολύ πιο ισχυρό από τη διάταξη, που προβλέπει ότι όποιο παιδί γεννηθεί στην Ελλάδα και είναι "άγνωστης ιθαγένειας" ή δεν μπορεί να αποκτήσει άλλη ιθαγένεια θα παίρνει αυτομάτως την ελληνική. Η διάταξη αυτή (υπάρχει και στον κώδικα που ψηφίστηκε το 2004) είναι ασαφής και ανοίγει ένα επικίνδυνο παράθυρο.

Υπενθυμίζουμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα δεν έχουν χαρτιά και δεν αποκαλύπτουν τη χώρα καταγωγής τους για να μην απελαθούν. Ενα τέτοιο ζευγάρι γεννάει στην Ελλάδα παιδί. Το παιδί μπορεί να αποκτήσει την ιθαγένεια των γονιών του, αλλά αυτοί έχουν ισχυρό κίνητρο να το κατατάξουν στην κατηγορία "άγνωστη ιθαγένεια", για να πάρει αμέσως την ελληνική ιθαγένεια.

Στη συνέχεια, ως πρόσωπα που έχουν τη γονική φροντίδα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας, μπορούν να πολιτογραφηθούν, κατ' εξαίρεση της ισχύουσας προϋπόθεσης για νόμιμη συνεχή παραμονή στην Ελλάδα τουλάχιστον πέντε ετών. Αρκεί να βρίσκονται στη χώρα έστω και παρανόμως για τρία χρόνια.

Το μήνυμα πως η Ελλάδα δίνει σχετικά εύκολα ιθαγένειες θα φθάσει στις χώρες προέλευσης των παράνομων μεταναστών και θα τροφοδοτήσει το ρεύμα παράνομης μετανάστευσης. Αυτή τη φορά, μάλιστα, θα έρχονται ζευγάρια και οικογένειες. Οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις δυνατότητες του νόμου για να τις εκμεταλλευθούν. Τις γνωρίζουν, όμως, τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης και οι δικηγόροι τους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων