Έντυπη Έκδοση

καπετάνισσες, παίδες και ναυτάκια...

Δεν ξέρω αν χρειαζόμεθα τόσον Οικουμενική Κυβέρνηση, όσον Οικουμενική Σύνοδο (με την καλήν έννοιαν του ευχελαίου, του εξορκισμού, της λιτανείας) - χρόνια μας πολλά και καλή χρονιά!..

Τελικώς κάθε χρονιά πληρώνεις (όλην τη χρονιά) διόδια για την επόμενη...

Η πιο ωραία μου στιγμή (ίσως) σε αυτές τις γιορτές ήταν η βαριά προφορά των ελληνικών από δυο Ρωσίδες που κρατούν στη γειτονιά μου ένα μαγαζάκι για όλα, τα ψιλά, τα χρειώδη και τα εφήμερα.

Ενα μαγαζάκι μέσα στη λάτρα, το χαμόγελο, την τάξη, την ευπρέπεια και την προκοπή· ένα νοικοκυριό χίλια μύρια χιλιόμετρα μακριά απ' το Αϊβαλί πασών των Ρωσιών - αυτές οι ευχές για την καλή χρονιά σε αυτά τα κάπως βαριά, διστακτικά (κι όμως κελαρυστά) ελληνικά, ήταν για τα αυτιά μου (ίσως και για την ψυχή μου) η πιο ωραία βυζαντινή ψαλμωδία,

μια ήσυχη (και γι' αυτό πανίσχυρη) ωδή στην εγκατάσταση, στο συνανήκειν, στην ανοιχτή καρδιά και στους ανοιχτούς ουρανούς, όταν ακούνε κι ενδίδουν στο δίκαιο, το ωραίον και το σωστό.

Στην υπόλοιπη πόλη τις άγιες νύχτες υψώνονταν, όπως κάθε νύχτα υψώνονται, ακροπόλεις οι τράπεζες. Μυκήνες στη Σταδίου η Αλφα Πίστεως κι Ακροκόρινθος στην Αλεξάνδρας η Γιούρομπανκ· υψώνονται τις νύχτες ακροπόλεις πάνω απ' τις πόλεις οι Τράπεζες κι επιτηρούν, απ' τα μέγαρα οι άρχοντες κι απ' τις επάλξεις οι Σκύθες χωροφύλακες, την κυκλοφορία του χρυσού, των διαφημίσεων κι ημών των ιδίων...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

12 σχόλια

11 Ο/Η Κώστας έγραψε: (πριν 10 έτη)
Αγαπητέ Στάθη, καλή και δημιουργική χρονιά. Να'σαι πάντα καλά και να συνεχίσεις να τα γράφεις με τον ίδιο μοναδικό τρόπο που μόνο εσύ ξέρεις!
12 Ο/Η ΔΑΝΑΗ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Οι καπετάνισσες σας ευχαριστούν που έστω και μέσα από τον υπότιτλο της στήλης σας κάποιος τις θυμάται. Καλή χρονιά ευχόμαστε!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 12

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
ναυτίλος