Έντυπη Έκδοση

τέλη τέλη τέλη, ψεύτικε ντουνιά...

Ενας διευθυντής έπεσε. Δεν είναι ασυνήθιστο. Αλλά και καθόλου γενναίο να κατηγορεί για την πτώση του συντάκτες - μάλιστα να τους συκοφαντεί.

Ο κ. Βλαστάρης, διευθυντής έως πρότινος της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», απεπέμφθη από την ιδιοκτησία της εφημερίδας κι όχι από τους συντάκτες. Και είναι μικρότητα όταν μια δρυς πέφτει, να κατηγορεί για αυτό τις πεύκες γύρω της ή τα κυπαρίσσια.

Πολύ δε περισσότερο δείχνει έλλειψη ήθους το να κατηγορεί -τώρα- ως «εφημερίδα των κοριών» την εφημερίδα που έως χθες διηύθυνε, προσβάλλοντας έτσι όλους εμάς τους εργαζόμενους σε αυτήν, υπονομεύοντας το κύρος μας και το όνομά μας. Κλαζομένια πράγματα, άδικα και απρεπή...

Πολλά λέγονται και γράφονται για την «Ελευθεροτυπία» τον τελευταίο καιρό. Ως ένας συντάκτης που έχει την τιμή να εργάζεται σε αυτήν την εφημερίδα με παρρησία και την αξιοπρέπεια της ελευθερίας (όπως άλλωστε και οι περισσότεροι συνάδελφοι εδώ), αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ κι εγώ στους αναγνώστες λέγοντας δυο-τρία πράγματα απ' την καρδιά μου.

Η «Ε» είναι η τελευταία από τις μεγάλες απογευματινές εφημερίδες που με μια-δυο ακόμα, μικρότερες, δεν έχει οικονομικές εξαρτήσεις, δεν συνδέεται με διαπλεκόμενα συμφέροντα, δεν εξυπηρετεί αλλότριες επιδιώξεις.

Συνεπώς οι όποιες κεντρικές πολιτικές επιλογές της εφημερίδας αποτελούν προϊόν της ελεύθερης βούλησής της και των προτιμήσεών της, ενώ ταυτοχρόνως, όχι μόνον επιτρέπει αλλά εξασφαλίζει το δικαίωμα των συντακτών της και των συνεργατών της να εκθέτουν τη δική τους σκέψη και πολιτική, ενίοτε διαφωνώντας ή με τη γραμμή της εφημερίδας ή και μεταξύ τους. Αυτός που εν τέλει κρίνει είναι ο αναγνώστης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η εφημερίδα ή οι συντάκτες δεν έχουν αδυναμίες, δεν κάνουν σφάλματα ή ότι κάποιοι δεν ενεργούν πονηρά. Ομως σε αυτήν την εφημερίδα ραγιάς είναι μόνον όποιος είναι εθελοντής ραγιάς...

Το ιδανικό της «Ελευθεροτυπίας» είναι να απευθύνεται στους αναγνώστες της μέσω των συντακτών της, χωρίς δουλείες και υποτέλειες. Είναι τίμιο να 'ναι κανείς ΠΑΣΟΚ χωρίς να επωφελείται απ' αυτό, δεξιός, αριστερός ή οτιδήποτε, αρκεί να μην το «πουλάει» (με αποτέλεσμα να πουλιέται) -είτε για χρήμα, είτε για σχέσεις, είτε για θέσεις.

Είναι λοιπόν «λογικό» (με την τρέχουσα κυνική εκδοχή τού σκέπτεσθαι) να'ναι η «Ε» στο στόχαστρο πολλών που θα ήθελαν να τη δέσουν στο άρμα τους. Υποθέτω μάλιστα ότι πολλοί καλοθελητές διαβάζοντας αυτές τις γραμμές «θα θυμηθούν το παλιό δηλητήριο» -και θα αναρωτηθούν αν γράφονται ανιδιοτελώς ή όχι- δεν είναι έτσι, μην κρυβόμαστε πίσω απ' το δάκτυλο. Τη σκούφια μας την φοράμε στραβά πολλά χρόνια τώρα, εκ πρώτης αρχής. Η στήλη αυτή δεν θα κουραστεί να

επαναλαμβάνει ότι μπορεί μεν οι εφημερίδες να εκδίδονται από αφεντικά, αλλά γράφονται από δημοσιογράφους. Η πιο χυδαία συκοφαντία, κατά του Τύπου γενικώς, είναι η ταύτιση των δημοσιογράφων με τους ιδιοκτήτες. Καθ' υπαγόρευσιν του αφεντικού γράφουν μόνον όσοι το επιλέγουν. Κι αυτοί που επιλέγουν κάτι τέτοιο, επιλέγουν και πολλά αφεντικά.

Ο «ναυτίλος» είναι μια στήλη γνώμης, ευαίσθητη μόνο στη γνώμη των αναγνωστών, των πολιτών, τη δική σας· και όταν συμφωνούμε και όταν διαφωνούμε. Συχνά (ίσως περισσότερο από όσο θα έπρεπε) σας έχει απευθυνθεί σε δεύτερο πρόσωπο για κρίσιμα θέματα. Ομως οι καιροί έχουν ζορίσει. Ο κόσμος αλλάζει, και δεν αλλάζει προς το καλύτερο. Η εποχή που «η εφημερίδα ήταν η προσευχή του πολίτη» έχει παρέλθει. Κυρίως με ευθύνη των εφημερίδων, καθώς σιγά-σιγά, η μία μετά την άλλη, εγκαταλείπουν τους αναγνώστες χάριν των Δυνατών κι αφίστανται των πολιτών λόγω των πελατών. Ομως το (εγγύς μάλιστα) μέλλον ίσως να βρει όρθιους όσους αντιστέκονται σε αυτό το παρόν.

Δουλειά της δημοσιογραφίας είναι να ακούει «τη βοή των πλησιαζόντων» κι ως προς αυτό έχει μακρά παράδοση και καθόλου βραχύ μέλλον, διότι, εν τέλει, η δημοσιογραφία δεν είναι η παθολογία της, αλλά ο αγώνας εναντίον αυτής της παθολογίας. Στην «Ελευθεροτυπία» οι δημοσιογράφοι που προκρίνουν αυτόν τον τρόπο ζωής, έχουν τη δυνατότητα να τον αθλούνται.

Οπως άλλωστε και σε αρκετές άλλες εφημερίδες και έντυπα. Οχι, ο Τύπος δεν τελείωσε, ούτε θα αλωθεί στο σύνολό του εύκολα. Εξάλλου ο Τύπος δεν ελέγχει μόνον τις τρεις εξουσίες ελέγχει και ελέγχεται και από τον υπόλοιπο Τύπο. Οπερ έδει δείξαι.

Αλλοιώς η τυραννίδα θα είχε προ πολλού ακλόνητη εγκαθιδρυθεί -για την ώρα το προσπαθεί. Και θα το καταφέρει μόνον όταν τις εφημερίδες θα τις γράφουν οι Δυνατοί και μόνον όταν τα κόμματα αποπολιτικοποιηθούν.

Φαινόμενα και τα δύο δυστυχώς σε εξέλιξη...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

9 σχόλια

1 Ο/Η ΚΩΣΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ έγραψε: (πριν 11 έτη)
Πόσο καλόβουλος και αθώος εισαι βρε Στάθη!!
Μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλώτρια.
2 Ο/Η kiamul έγραψε: (πριν 11 έτη)
καλώς επέστρεψες Στάθη θα΄θελα να ξερεις οτι μου λειψες πολυ ,τωρα για τον πρωην διευθυντη θα επρεπε να τον δικαιολογησης γιατι στα πλαισια του καπιταλισμου καζινο που ζουμαι ολα πουλιουνται και αγοραζονται ετσι λοιπον κι΄αυτος πουλησε την πνευματικη δυναμη με τοιουτον ανταλαγμα. για το υπολοιπον κειμενο αν λεω αν βρισκομασταν σε προεπαναστατικη περιοδο και η αστικη ταξη και οι πρασινογαλαζες συμμοριες να αισθανονονται την ανασα των απλων ανθρωπων καυτη στον λαιμο της , τι θα εκανε η εφημερηδα ;πιθανοτατα θα σας ελεγε η γινεσθε μανδραβεληδες η εκει ειναι η πορτα.
3 Ο/Η Pokar έγραψε: (πριν 11 έτη)
Στάθη, σε διαβάζω για τις θέσεις και τις γνώσεις σου (γι' αυτό το τελευταίο, σε θαυμάζω και σε ζηλεύω επιπλέον !), για το ήθος και τη στάση σου, όλα όσα γράφεις με εκφράζουν, με μορφώνουν και με πλουτίζουν, σ'ευχαριστώ
4 Ο/Η teo55 έγραψε: (πριν 11 έτη)
"Ενας διευθυντής έπεσε. Δεν είναι ασυνήθιστο"(?). Συμφωνούμε! Όμως, "δεν είναι ασυνήθιστο" (ή, μήπως είναι?) συντάκτες να συκοφαντούν τον διευθυντή τους. Δεν γνωρίζω και ούτε μου πέφτει λόγος (για το) τί έγινε και τι βρίσκεται εν εξελίξει στην "Ε", δηλαδή στο συγκρότημα Τεγόπουλου.Αλλά, γιατί ο ένας είναι "διευθυντής" και οι άλλοι "συντάκτες"? Δεν είστε όλοι συνάδελφοι? Στάθη, με μπέρδεψες...
5 Ο/Η ΜΑΚΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ έγραψε: (πριν 11 έτη)
O Αριστοτέλης στα ''ΠΟΛΙΤΙΚΑ'', διακρίνει τριών ειδών πολιτεύματα: Το Μοναρχικό, το Ολιγαρχικό και το Δημοκρατικό.
Με την παράδοση των MMΕ ( TV) στο μεγάλο κεφάλαιο έγινε η πρώτη μετάλλαξη του Δημοκρατικού Πολιτεύματος προς το Ολιγαρχικό. Με την εξαγορά του Τύπου από μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι από αυτήν την δραστηριότητα έχουν ζημίες, αλλά κερδίζουν από την διαπλοκή τους, το Ολιγαρχικό στερεώθηκε. Με την αποχώρηση του τελευταίου παραδοσιακού εκδότη, αυτό το Ολιγαρχικό πολίτευμα, θα εξελιχθεί- όπως προβλέπει ο Αριστοτέλης- σε τυραννία.
Τα τελευταία χρόνια, με τα μεγάλα σκάνδαλα τα οποία σκεπάσθηκαν με την συνεργασία καί των τριών ''ανεξάρτητων'' Εξουσιών που προβλέπει το Σύνταγμα, το νοήμον κοινόν έχει βγάλει τα συμπεράσματά του ως προς την φύση του Πολιτεύματός μας.
Διακρίνει την τάξη των ''ευγενών'' που καλύπτονται από τα πάσης φύσεως άσυλα ( φορολογικά, δικαστικών διώξεων, κλπ) και των άλλων. Της πλέμπας. Σ
6 Ο/Η χρήστος Α. έγραψε: (πριν 11 έτη)
συμφωνούμε όλοι με όσα λες, όμως τον τελευταίο καιρό η εφημερίδα έχει αλλάξει. αν υπάρχει κάποιος που να εκφράζει αυθεντικά το πνεύμα της ελευθεροτυπίας , είσαι εσύ στάθη. το οτι υπάρχει γραμμή είναι ολοφάνερο, κι αυτό όπως λες κι εσύ δεν θα ήταν κακό, αρκεί να ήταν ειλικρινές, να το πίστευαν και να μην ήταν απλά προς το συμφέρον τους.
7 Ο/Η ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ έγραψε: (πριν 11 έτη)
Στάθη μου,
χρόνια τώρα σε διαβάζω, σε αναλύω, αποκρυπτογραφώ τα σκίτσα σου,- ή τουλάχιστον το προσπαθώ!- αλλωτε συμφωνόντας και άλλωτε διαφωνόντας.
Πάντοτε όμως με την ίδια λαχτάρα αναζητώ την στήλη σου.
Σήμερα, υπάρχει θέμα με ιδιαιτερότητες.
Και ο Βλαστάρης δεν ήταν χθεσινός.
Όπως και ο Σεραφείμ...
Κάθε αποχώρηση αδυνατίζει το φράγμα.
Και είναι μεγάλη η πλυμμήρα των ημερών!
Λάθη γίνονται από τους ανθρώπους.
Με πονούν όσα έχουν υστεροβουλία.
Όχι όσα γίνονται από μικρότητες.
Να ευχηθώ να σταματήσει εδώ το κακό.
Την εκτίμησή μου στέλνω μαζί με τις ευχές για ένα ανθρώπινο και ολιγαρκές 2010.
8 Ο/Η Μαρίνα. έγραψε: (πριν 11 έτη)
Στάθη, χρόνια πολλά. Εχεις απόλυτο δίκιο.Αλγεινή εντύπωση προκαλούν όσα λέει ο πρώην διευθυντής της Κ.Ε. όχι μόνο για συντάκτες χαφιέδες αλλά και γι`αυτή την ιδιοκτησία της εφημερίδας. Διότι τώρα που τον απέλυσε τα συνειδητ/σε όλα αυτά; Και στο κάτω -κάτω της γραφής δεν ήταν σε δημόσια θέση όπου εκδιώχθηκε για τις αρχές του, τις αξίες του ή την παρρησία του λόγου του. Δικαίωμα του κάθε ιδιοκτήτη σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς (που τις υπηρέτησε με ζήλο υποθέτω ο απερχόμενος) είναι να αποφασίζει με γνώμονα το συμφέρον του. Και όταν ο καπιταλισμός κρίνει ότι αντί να κερδίζει χάνει σ`αυτή την περίπτωση δεν αλλάζει τα κρεβάτια. Κάτι άλλο ως γνωστό αλλάζει...
9 Ο/Η Orpheus έγραψε: (πριν 11 έτη)
Μας ελλειψες. Νομισα οτι πινεις τα ουζακια σου στο Κατακωλο, οχι ιδιωτευοντας αλλα απογοητευμενος απο τα τεκταινομενα σε μια απο τα τελευταια ελευθερα βηματα στην εντυπη δημοσιογραφια. Ειθε ο γιαραμπης να φωτισει την εκδοτρια να μη διαλυσει το μαγαζι, γιατι σαν ταυρο σε υαλοπωλειο την ενιωσα.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 9

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
ναυτίλος