Έντυπη Έκδοση

Ο «Ντούτσε» στο Διαδίκτυο

ΟΙ ΛΟΓΟΙ του Μπενίτο Μουσολίνι είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής εφαρμογή στην ιταλική έκδοση της διαδικτυακής πολυμεσικής πλατφόρμας iTunes.

Το iMussolini, όπως είναι ο τίτλος της, περιέχει 100 λόγους του Ιταλού δικτάτορα από το 1914, όταν ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έως την εποχή της μεγάλης ακμής του Φασιστικού Κόμματος, το 1938, και διατίθεται για «κατέβασμα» από τους ενδιαφερόμενους αντί 79 λεπτών του ευρώ.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ έκανε την εμφάνισή της στο Διαδίκτυο στις 21 Ιανουαρίου και από τα 55 «κατεβάσματα» της πρώτης μέρας έχει φθάσει τα 1.000 κατά μέσον όρο. Η δημοτικότητα του iMussolini, όπως είναι ο τίτλος της, προκαλεί τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά πολλών Ιταλών. «Το ανησυχητικό ειναι ότι το iTunes δεν απευθύνεται σε κάποιους παλιούς νοσταλγούς του φασισμού, αλλά στη γενιά του Facebook», γράφει η έγκυρη κεντροαριστερή εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα». Δημιουργός της εφαρμογής είναι ο 25χρονος Ναπολιτάνος Λουίτζι Μαρίνο, ο οποίος δεν είχε σκοπό να ευλογήσει τον Μουσολίνι, αλλά να ντοκουμεντάρει «μια πολύ μελανή σελίδα της σύγχρονης Ιστορίας μας», όπως δήλωσε. Και για να αποδείξει το αγαθό των προθέσεών του, ανέφερε ότι ένα από τα προσεχή σχέδιά του είναι να «ανεβάσει» στο Διαδίκτυο τις ομιλίες του Γκάντι.

ΑΝ ΚΑΙ έχουν περάσει 65 χρόνια από την εκτέλεσή του, οι συμπατριώτες του δεν φαίνεται να τον έχουν ξεχάσει. Τα αναμνηστικά του Μουσολίνι είναι μια ανθούσα βιομηχανία, τόσο στο Διαδίκτυο όσο και στη γενέτειρά του Πρεντάπιο. Μπορεί κανείς να αγοράσει μικρές προτομές του Μουσολίνι, κολώνιες «Nostalgia» με το φασιστικό σήμα στο κουτί και μπλουζάκια με τα αρχικά VIDS (Viva Il Duce Sempre = ο Μουσολίνι θα ζει για πάντα).

Ενας παλαιοροκάς στη Δούμα

Ο 53ΧΡΟΝΟΣ μουσικός Νικολάι Ραστοργκούγιεφ, αγαπημένος τραγουδιστής και προσωπικός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ορκίστηκε χθες βουλευτής στη Δούμα (Ρωσική Βουλή) αντικαθιστώντας έναν άλλο βουλευτή, που παραιτήθηκε για να αναλάβει κυβερνητικό πόστο. Ο Ραστοργκούγιεφ ηγείται του φολκ-ροκ συγκροτήματος Lyube, που πρωτοεμφανίστηκε στα χρόνια του Γκορμπατσόφ, αναμιγνύοντας το ροκ με την πατριωτική θεματολογία. Επί σκηνής συνηθίζει να φορά στρατιωτικές ενδυμασίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και οι μπαλάντες του εξυμνούν τις πιο πολλές φορές τον ρωσικό στρατό. Ο εκπρόσωπος της «Ενωμένης Ρωσίας», του κόμματος του Ρώσου προέδρου, χαιρέτισε την παρουσία του στη Δούμα, τονίζοντας ότι ο Ραστοργκούγιεφ θα συνεχίσει το «πατριωτικό έργο του » από άλλη θέση. Πολιτικοί αναλυτές στη Μόσχα εκτιμούν ως μη σοβαρή την παρουσία του Ρώσου ρόκερ στη Δούμα και θεωρούν ότι η θητεία του θα περάσει απαρατήρητη. «Είναι το δώρο του προέδρου προς ένα φίλο και αγαπημένο τραγουδιστή», υποστηρίζει ο Στάνισλαβ Μπελκόφσκι του Ινστιτούτου Εθνικής Στρατηγικής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Το αναγνωστικό της τελευταίας σελίδας