Έντυπη Έκδοση

Τον «φίμωσαν» στο Facebook

ΣΗΜΕΡΑ θα σας διηγηθούμε την ιστορία ενός νέου, όπως μας τη μετέφεραν δεκάδες συμφοιτητές του, με e-mail που μας έστειλαν.

Την «τσεκάραμε» την ιστορία και είναι ακριβώς έτσι όπως μας την είπαν.

ΜΙΑ φορά και έναν καιρό, λοιπόν, ήταν ο Αλέξανδρος Αντιφά. Ο Αλέξανδρος δεν άντεχε να βλέπει στο Διαδίκτυο τις σελίδες με ρατσιστικά σχόλια που δημιουργούσαν «συμπολίτες» του στο Facebook και αποφάσισε να αντιδράσει. Εγινε μέλος σε μια από αυτές τις ομάδες ώστε να μπορέσει να σχολιάσει, εκείνος πάντα με το κανονικό του όνομα, χωρίς να κρύβεται, οι άλλοι πάντα με ψευδώνυμα, δειλοί και μουλωχτοί! Είχε την ελπίδα ότι ίσως κάποιοι από αυτούς που έγραφαν εκεί, ακούγοντας κάποιον να τους μιλάει με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα, θα άλλαζαν γνώμη, θα προβληματίζονταν ίσως ή κάποιος τρίτος, περαστικός από τη σελίδα, θα έβλεπε ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Ομως δεν τα κατάφερε. Δέχτηκε πυρά από όλους, με βρισιές και προσβολές. «Γύρνα πίσω στην πατρίδα σου κωλοαλβανέ». «Ελληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι». «Εγώ, να ξέρεις, κατάγομαι από το χωριό του Νικηταρά του Τουρκοφάγου, παλιολινάτσα, σκατοαλβανέ, γαμώ τη Χειμάρα σου παλιοβλάκα». Και άλλα παρόμοια, και πολύ χειρότερα.

ΑΥΤΟΣ απαντούσε προσεκτικά, μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες, όχι greeklish, χωρίς να προσβάλλει κανέναν και τίποτα, μόνο με τα δικά του επιχειρήματα κατά του ρατσισμού. Και το Facebook τον σκότωσε! Οχι απλά δεν του επέτρεψε να ξαναγράψει στη συγκεκριμένη ομάδα, αλλά τον διέγραψε ολοκληρωτικά μαζί με ό,τι είχε γράψει, όχι μόνο στο συγκεκριμένο γκρουπ, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη σελίδα του Facebook. Οι φίλοι και συμφοιτητές του παιδιού, που κατάγεται από την Αλβανία, έμειναν εμβρόντητοι όταν διαπίστωσαν κατ' ιδίαν αυτόν τον «αποκλεισμό», αποτέλεσμα μιας πολιτισμένης αντίδρασης ενός πολίτη που εδέχθη μιαν απίστευτη ρατσιστική επίθεση από ανθρώπους (;) που υπερηφανεύονται μάλιστα ότι είναι Ελληνες, αλλά στην ουσία δεν είναι τίποτα.

ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ τώρα οι φίλοι του: «Είναι αδύνατον, λοιπόν, να διαφωνήσεις με ρατσιστές στο Διαδίκτυο, κύριοι διαχειριστές του Facebook; Αν εκφράσεις αντιρατσιστικές απόψεις κινδυνεύεις με διαγραφή του λογαριασμού σου! Δεν εξετάζουμε το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα φασιστικά groups στο Facebook. Δημοκρατία έχουμε, υπάρχει χώρος για όλες τις απόψεις. Ομως, από πότε μπορούν να... καθορίζουν οι φασίστες ποιοι θα έχουν άποψη και ποιοι όχι, και μάλιστα βρίζοντας και απειλώντας; Αυτή είναι η ελευθερία της λεγόμενης κοινωνικής δικτύωσης;».

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ και η οργή των φίλων του Αλέξανδρου Αντιφά είναι ότι το Facebook τον διέγραψε «μόνο και μόνο επειδή έκαναν αναφορά για αυτόν κάποιοι φασίστες». Λένε μάλιστα για αυτούς, τους φασίστες, ότι έχουν συγκεκριμένο τρόπο δράσης στο Ιντερνετ. «Υπάρχει σύστημα: εντοπίζουν κάποιον που δεν τους αρέσουν οι ιδέες του, ανακοινώνουν το όνομά του στη σελίδα, τον στοχοποιούν, και αρχίζουν οι μαζικές αναφορές ώστε να τον μπλοκάρει το Facebook. Δεν μπορεί μια τόσο μεγάλη σελίδα να γίνεται, άθελά της θέλουμε να πιστεύουμε, συνεργός στη διάδοση ρατσιστικών ιδεών και συνένοχος στην αποσιώπηση αντιθέτων απόψεων». Επίσης, στο συγκεκριμένο φασιστικό group, δημοσιεύονται ονόματα Αλβανών ή και Ελλήνων που διαφωνούν με τις απόψεις τους, ώστε να κάνουν μαζικές αναφορές και να διαγραφούν από το Facebook. Δημοσιεύονται και φωτογραφίες Αλβανών που έχουν βρει μέσω του Facebook και προτρέπουν όποιους τους πετύχουν πουθενά έξω, να τους πλακώσουν στο ξύλο (και όχι μόνο).

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, στο δικό του mail προς τη στήλη, υπογράφει ως «ο δολοφονημένος από το χέρι του Facebook με ηθικό αυτουργό μια ομάδα ρατσιστών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Το αναγνωστικό της τελευταίας σελίδας