Έντυπη Έκδοση

Αγάπη μου, συρρίκνωσα το url

Επειτα από μερικές χιλιάδες e-mails και αρχεία με links που πιάνουν ολόκληρες παραγράφους, έρχεται για τον καθένα η στιγμή που ανακαλύπτει πως υπάρχουν κάτι μαγικά sites που συρρικνώνουν αυτές τις παραγράφους σε λίγους χαρακτήρες.

Είναι τα url shorteners, δηλαδή οι υπηρεσίες σύντμησης ηλεκτρονικών διευθύνσεων, που έγιναν απολύτως απαραίτητες για κοινωνικά μέσα όπως το Twitter, όπου υπάρχει περιορισμός χαρακτήρων. Ορισμένα από αυτά επιτρέπουν και την παρακολούθηση της επισκεψιμότητας των links ή την ασφάλειά τους, καθώς μπορεί να κρύβουν πίσω τους κάποιο κακόβουλο μήνυμα.

Το πρώτο ελληνικό url shortener, το blo.gr, έκανε την εμφάνισή του πριν από λίγες μέρες. Τα διαπιστευτήριά του ήρθαν μαζί με πρόσφατη έρευνα για το πόσο καλά λειτουργούν τα μεγάλα του αδέλφια στον παγκόσμιο ιστό. Μετρήθηκαν η διαθεσιμότητα και η ταχύτητά τους και τα αποτελέσματα δεν ήταν ιδιαίτερα θετικά. Φαίνεται πως πολλές από τις δημοφιλέστερες τέτοιες υπηρεσίες καθυστερούν σημαντικά το κατέβασμα των σελίδων για τους χρήστες που κάνουν κλικ στα μικρά links και τελικά τρώνε χρόνο απ' το σερφάρισμα.

Τις χειρότερες επιδόσεις έχει μακράν η σχετική εφαρμογή που εγκατέστησε πρόσφατα το Facebook (fbook.me), η οποία προσθέτει σχεδόν δύο δευτερόλεπτα στον χρόνο που χρειάζεται μια σελίδα για να κατέβει. Αντιθέτως, το goo.gl (που διατίθεται από τον περασμένο Δεκέμβριο μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες εφαρμογών της Google) όπως και το twt.tl (η πρόσφατη υπηρεσία του Twitter) κρίνονται γρήγορα και αξιόπιστα.

Το bit.ly, η βασική υπηρεσία που χρησιμοποιείται από το Twitter -ώστε να χωράνε τα μεγάλα links στους 140 χαρακτήρες των αναρτήσεών του- έχει επίσης καλές επιδόσεις. Χάρη στη συνεργασία με το Twitter τα τελευταία χρόνια το bit.ly έχει εκτοξευτεί στις προτιμήσεις των χρηστών. Επειδή, όμως, προέκυψαν ζητήματα ασφάλειας με κακόβουλα μηνύματα που χρησιμοποιούσαν δικά του short links, αντικαταστάθηκε από το twt.tl στα απευθείας μηνύματα των χρηστών και στις ειδοποιήσεις που λαμβάνουν μέσω e-mail.

Το επιπλέον πρόβλημα που υπάρχει με κάθε url shortener είναι πως όταν η υπηρεσία για κάποιο λόγο είναι εκτός λειτουργίας, τα links που έχουν φτιαχτεί σε αυτό δεν είναι προσβάσιμα μέχρι να επανέλθει. Κι αυτό συμβαίνει όλο και πιο συχνά, όσο η χρήση τους διευρύνεται. Γι' αυτό η εταιρεία που πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη έρευνα (www.watchmouse.com) διαθέτει δημοσίως την αξιολόγησή της για τις επιδόσεις των πιο δημοφιλών url shorteners, στη διεύθυνση http://url-shorteners.public-website-status.com.

Το blo.gr δεν περιλαμβάνεται σε αυτές, αλλά εμείς το δοκιμάζουμε ήδη.

Τι είναι το url

URL = Uniform Resource Locator

Ενα URL είναι η διεύθυνση ενός αρχείου μέσα στο Internet και αποτελείται από 3 τμήματα:

* Το πρωτόκολλο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να αποκτήσουμε αυτό το αρχείο.

* Ο κόμβος στον οποίο είναι τοποθετημένο το αρχείο.

* Το directory (με το πλήρες path ή τμήμα αυτού κατά περίπτωση) που βρίσκεται το αρχείο και φυσικά το όνομα του αρχείου.

www.κουλτούρα

www.moma.org

Την «απόκτηση» του συμβόλου @ ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Το @ είναι το κατ' εξοχήν σύμβολο που συνδέεται με τη χρήση του Ιντερνετ αλλά έχει προϊστορία. Γλωσσολόγοι πιστεύουν ότι υπήρχε από τον 6ο ή 7ο αιώνα μ.Χ. ως συντομογραφία που σήμαινε «προς», ενώ από τον 16ο αιώνα συναντάται ως μονάδα μέτρησης στο διεθνές εμπόριο. Μέχρι το 1967, που χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο σύστημα ανταλλαγής email, ήταν ένα μάλλον άχρηστο κουμπί στα πληκτρολόγια.

www.ειδήσεις

Ερευνα για τη δίωξη δύο χρηστών του Twitter, που έγραψαν tweets περί του πόσο καλή ιδέα θα ήταν η δολοφονία του Ομπάμα, ξεκίνησαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες την περασμένη Δευτέρα. Ο @ΤΗΗΕΕ_JAY και ο @Solly_Forrel φαίνεται πως ήταν εξοργισμένοι με την υπερψήφιση της μεταρρύθμισης για την υγεία στις ΗΠΑ. Οι διαχειριστές του Twitter έσβησαν τα συγκεκριμένα σχόλια των χρηστών και οι λογαριασμοί τους έπαψαν να λειτουργούν μετά από λίγες ώρες.

www.παιχνίδια

Οι πρώτες εφαρμογές κινητού για δίχρονα κυκλοφορούν εδώ και λίγες μέρες. Η εταιρεία Fisher Price διαθέτει για το iPhone τρία apps που απευθύνονται σε νήπια 2-5 ετών, τα οποία προφανώς (ελπίζουμε) δεν έχουν δικά τους κινητά αλλά παίζουν με το τηλέφωνο της μαμάς ή του μπαμπά. Παίζοντας με τις εφαρμογές See'n Say, Little People Farm και Chatter Telephone μπορούν να αναγνωρίσουν ζωάκια, να πατάνε πλήκτρα με αριθμούς ή μουσική κ.λπ.

Social media

Ως ένα μπλογκ που φτιάχτηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας των χαμηλόμισθων «για την άνιση πολιτική λιτότητας σε μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε εμείς» αυτοσυστήνεται το youpayyourcrisis.blog spot.com.

Περιλαμβάνει ενδιαφέροντα άρθρα και αναλύσεις που εντοπίζουν οι διαχειρίστριες (e-cynical και pentanostimi) αλλά και οι επισκέπτες του μπλογκ, τα οποία βοηθούν στην κατανόηση της οικονομικής κρίσης. Ενημερώνει και για τις τρέχουσες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου.

Νέοι όροι

cloud app (κλάουντ απ)

Εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς μόνο μέσω Ιντερνετ. Ο όρος «cloud» (σύννεφο) χρησιμοποιείται στις τηλεπικοινωνίες για να περιγράψει έναν δημόσιο ή ημιδημόσιο χώρο μετάδοσης δεδομένων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
e-minds