Έντυπη Έκδοση

Επανάσταση live

Θα μπορούσε να είναι μια θλιβερή επέτειος. Να είχε αποδημήσει εις Κύριον ο Τζιλ Σκοτ-Χέρον σε μια από τις πολλές εκδρομές του ανά τους τεχνητούς παραδείσους, να έβλεπε ακόμη τον κόσμο πίσω από τα κάγκελα για χρήση και κατοχή και διαγωγή κοσμία τέλος πάντων.

Τα κατάφερε, ωστόσο, με ολίγη βοήθεια από τους φίλους και τους θαυμαστές του, όχι μόνο να αφήσει πίσω τη φυλακή αλλά και να βγάλει καινούριο δίσκο. Και ο δίσκος αυτός, το «Ι'm new here», είναι ένας από τους καλύτερους της τελευταίας δεκαετίας!

Αλλά είχαμε μείνει στην επέτειο. Φέτος λοιπόν συμπληρώθηκαν 40 ολόκληρα έτη από την κυκλοφορία του τραγουδιού «The revolution will not televised». Σε απλά ελληνικά «Την επανάσταση δεν θα τη δείξει η τηλεόραση», διά στόματος του εικοσάχρονου τότε Τζιλ Σκοτ-Χέρον. Με στίχους εμπρηστικούς, επιθετικούς, κόντρα στην κυριαρχία και την πλύση εγκεφάλου από τη μικρή οθόνη.

Ενα μικρό δείγμα: «Την επανάσταση δεν θα τη δείξει η τηλεόραση. Η επανάσταση δεν θα έχει σπόνσορα τη "Xerox", δεν θα παιχτεί σε 4 επεισόδια χωρίς διακοπές για διαφημίσεις, δεν θα το σκας για μια μπίρα ενώ οι διαφημίσεις θα παίζουν. Η επανάσταση δεν θα χαρίσει σεξαπίλ στο στόμα σου, δεν θα σε βοηθήσει να ξεφορτωθείς τα σπυράκια και να φανείς πέντε κιλά λεπτότερος, γιατί, αδερφάκι μου, δεν θα τη δείξει η τηλεόραση...».

Το 1970 όλα αυτά, όταν έβραζε ο τόπος στις ΗΠΑ, όταν οι Μαύροι Πάνθηρες δεν είχαν μεταμορφωθεί σε θλιβερό ανέκδοτο, όταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν ταλαιπωρούσε μόνο τους πολίτες της Καλιφόρνιας ως κυβερνήτης της ηλιόλουστης πολιτείας. Οταν ο Τζιλ Σκοτ-Χέρον κυκλοφορούσε τον πρώτο του δίσκο «Small Talk at 125th & Lennox», στον οποίο περιλαμβανόταν και η «Επανάσταση». Είχε προηγηθεί το 1968 το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «The Vulture», ενώ την πρώτη του ποιητική συλλογή την είχε γράψει σε ηλικία 13 ετών.

Παιδί-θαύμα με δυο λόγια, που δόξασε τη σκληρή ζωή του Μπρονξ καθόλη τη δεκαετία του εβδομήντα. Ακολούθως οι καταχρήσεις άρχισαν σιγά σιγά να παίρνουν το πάνω χέρι, η μαύρη μουσική κατακλύσθηκε από χορευτικές επιτυχίες, η ρήξη του ραπ δεν φαινόταν πουθενά στον ορίζοντα. Ηρθε όμως κάποια στιγμή, όπως ήρθε και η στιγμή που ξαναγύρισε στον κόσμο των ζωντανών και στην επικαιρότητα όλων μας ο Τζιλ Σκοτ-Χέρον.

Η ζωή του μπήκε σε τάξη, ο τελευταίος του δίσκος κέρδισε το θαυμασμό των μουσικοκριτικών, στις συναυλίες του πηγαίνει κόσμος και κοσμάκης. Πηγαίνει ν' ακούσει τον μαύρο ποιητή που τραγουδάει: «Η επανάσταση δεν θα είναι σε επανάληψη αδέρφια, η επανάσταση θα είναι "live"!».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Για το ίδιο θέμα
Πέθανε ο Τζιλ Σκοτ Χίρον