Έντυπη Έκδοση

Μία φωτογραφία, πολλές εκδοχές

Πόσες από τις χιλιάδες φωτογραφίες που έχετε τραβήξει με ψηφιακή κάμερα θα θέλατε να διορθώσετε;

Πριν αρχίσετε να μετράτε, ρίξτε μια ματιά σε μερικά από τα δημοφιλέστερα εργαλεία photo editing που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μπορεί να σας φανούν χρήσιμα.

Τα περισσότερα διατίθενται δωρεάν -τουλάχιστον για τις βασικές τους λειτουργίες: για να διορθώσετε την καθαρότητα μιας εικόνας, να κόψετε τα περιθώρια, να ενισχύσετε τα χρώματα, να σβήσετε τα κόκκινα φλας από τα μάτια, να την κάνετε ασπρόμαυρη κ.λπ. Τα περισσότερα διαδυνδέονται πλέον και με τα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούν οι χρήστες, ώστε να μπορούν να τραβάνε (upload) φωτογραφίες (π.χ. από το www.flickr.com και το picasa.google.com) και στη συνέχεια να τις ανεβάζουν (share) στα ίδια μέσα ή στο Facebook, το Twitter κ.λπ.

Ορισμένα ζητούν εγγραφή του χρήστη, άλλα είναι εντελώς ελεύθερα. Χρηματική συνδρομή δεν απαιτείται, εκτός αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει επιπλέον εφέ, επαγγελματικές εφαρμογές.

* www.picnik.com

Ξεκίνησε το 2005 ως ένα μικρό site και έγινε τόσο δημοφιλές ώστε πριν από ενάμιση μήνα το εξαγόρασε η Google. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση, έχει ευχάριστο περιβάλλον και προσφέρει ποικιλία εφέ, ελεύθερα ή με συνδρομή (2,08 δολάρια τον μήνα). Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας slideshow ή κολάζ, συνδυάζοντας διάφορες φωτογραφίες από άλμπουμ που μπορεί να έχει ο χρήστης σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα (Picasa, Flickr, MySpace, Facebook, Webs, Webshots, Photobucket).

* pixlr.com

Από τα δημοφιλέστερα εργαλεία photo editing σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook. Διαθέτει ποικιλία εργαλείων, φίλτρων και εφέ, ενώ είναι και από τα ελάχιστα που εντοπίσαμε να διαθέτουν και ελληνικό μενού. Μπορείτε να εγκαταστήσετε και το Pixlr Grabber (σε Windows, Firefox ή Chrome) για να δουλεύετε πιο άμεσα με το αρχείο των φωτογραφιών σας στον υπολογιστή.

* aviary.com

Το ωραίο με το Aviary είναι ότι προσφέρει 65 online μαθήματα (tutorials) για να χρησιμοποιεί κανείς τα πρωτότυπα εφέ του (π.χ. πώς να μετατρέψετε ένα ανθρώπινο πορτρέτο σε Avatar, όπως στην ομώνυμη ταινία). Εκτός από φωτογραφίες στον υπολογιστή, το πρόγραμμα επιτρέπει την εισαγωγή εικόνων για τροποποίηση από το Flickr, το Picasa και το Facebook.

* www.photoshop.com

Το γνωστό επαγγελματικό πρόγραμμα προσφέρει και μια δωρεάν υπηρεσία για ερασιτέχνες. Εκτός από photo editing, έχει και πρόγραμμα οργάνωσης φωτογραφιών αλλά και βίντεο. Προτείνεται ένα test drive για να δείτε τις δυνατότητές του πριν κάνετε εγγραφή. Συνδέεται με πληθώρα κοινωνικών δικτύων για να μοιράζεστε τις δημιουργίες σας.

* www.splashup.com

Εκτός από τη βασική εφαρμογή, που είναι από τις πιο πλήρεις, το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατίθεται για κατέβασμα και σε μια light έκδοση, που μπορεί να εγκατασταθεί σε κινητά για να επεξεργάζεται κανείς τις φωτογραφίες του παντού.

* www.flauntr.com

Ο,τι φτιάχνει κανείς εδώ μπορεί και να το παραγγείλει τυπωμένο σε καμβά, πόστερ, αυτοκόλλητα, ευχετήριες κάρτες κ.λπ.

www.τηλεόραση www.veo.es/twision

Η πρώτη εκπομπή για το Twitter και τα κοινωνικά δίκτυα γράφει ήδη ιστορία. Στο ισπανικό κανάλι «veo7» μετράει ήδη τρία επεισόδια η εβδομαδιαία, 40λεπτη εκπομπή «Twision» (εκ του Twitter και television).

Καθ' όλη τη ζωντανή ροή της, οι δύο παρουσιαστές επικοινωνούν διαδικτυακά με τους τηλεθεατές -των οποίων τα tweets αναμεταδίδονται- και ενημερώνουν το κοινό για τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα την εβδομάδα που πέρασε. Πραγματοποιούν επίσης online συνεντεύξεις με διάσημους χρήστες του Twitter και καλούν άλλους στο στούντιο. Αντε, και στα δικά μας!

www.σινεμά www.imheremovie.com

Η ταινία «Ι'm here» είναι η ιστορία αγάπης μεταξύ δυο ρομπότ, σε έναν κόσμο όπου κι αυτά έχουν αισθήματα. Προβάλλεται σε μια ασυνήθιστη «αίθουσα» (το Διαδίκτυο) με μικρή οθόνη (του προσωπικού μας υπολογιστή). Οι θέσεις είναι περιορισμένες -μόνο 12.000 τη μέρα- αλλά όποιος κλείσει μία, μπορεί να συνδεθεί στο λογαριασμό του στο Facebook και να καλέσει φίλους του να τη δουν μαζί. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Spike Jonze, γνωστός από την πρόσφατη ταινία του «Where the wild things are» («Στη χώρα των μαγικών πλασμάτων»).

www.κουίζ pewresearch.org/millennials/quiz/

Πόσα κοινά έχετε με τη γενιά των millennials, δηλαδή αυτών που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 2000; Το αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών Pew προσφέρει ένα κουίζ για να το διαπιστώσετε. Το κουίζ συνοδεύει την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του Pew για τη συγκεκριμένη γενιά.

Social media

Το twitter.com/Home lessLink είναι ο λογαριασμός της οργάνωσης- ομπρέλας 480 οργανώσεων που ασχολούνται με τους άστεγους στη Μεγάλη Βρετανία.

Περιλαμβάνει χρηστικές πληροφορίες για τη βοήθεια που τους παρέχεται ανά περιοχή, ευκαιρίες απασχόλησής τους αλλά και ερευνητικά δεδομένα για το επίπεδο διαβίωσης της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Υπολογίζεται ότι το 2009 κάθε βράδυ υπήρχαν 464 άνθρωποι που κοιμούνταν στους δρόμους μόνο της Αγγλίας.

Νέοι όροι

browser (μπράουζερ)

Πρόγραμμα που επιτρέπει σε έναν χρήστη να βρει, να δει, να ακούσει και να ανταλλάξει περιεχόμενο στο web.

Δείτε και το βίντεο της Google «What is browser?» στο http://blo.gr/lc.

Πηγή: www.getnetwise.org

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
e-minds