Έντυπη Έκδοση

Πορτογαλία: ο ελληνικός ιός;

Η στήλη είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι το άνοιγμα των ελληνικών spreads δεν είχε συνοδευθεί από ανάλογη διεύρυνση των επιτοκιακών περιθωρίων με τα οποία δανείζονται άλλες χώρες της ευρωζώνης. Περισσότερο αναφερόμασταν στα ασφάλιστρα (spread) που πλήρωναν όσοι αγόραζαν CDS (Credit Default Swaps) επί του ελληνικού χρέους για να προστατευθούν από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Παπαδήμος, είχε κάνει την ίδια επισήμανση λίγες μέρες αργότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστηρίζοντας ότι τα μέχρι τότε δεδομένα δεν υποστήριζαν τη θεωρία της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες. Αυτά μέχρι χθες. Κι αυτό γιατί η χθεσινή κίνηση στο spread των CDS της Πορτογαλίας στέλνει προειδοποιητικό σήμα για μετάδοση του ελληνικού ιού. Συγκεκριμένα, το ασφάλιστρο του 5ετούς CDS επί του ελληνικού χρέους διευρύνθηκε στις 415 μονάδες βάσης χθες το απόγευμα από 378 μονάδες την Τρίτη, δηλαδή άνοιξε 37 μονάδες, ενώ το spread της Πορτογαλίας ανέβηκε στις 170 μονάδες βάσης από 155 την προηγουμένη, δηλαδή 15 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τη Markit που κατασκευάζει τους εθνικούς δείκτες των CDS. Θα πρέπει ασφαλώς να περιμένουμε για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η θεωρία περί διάχυσης της ελληνικής κρίσης στην Πορτογαλία αρχικά και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου αργότερα να έχει βάση. Ιδωμεν.

Δύσκολο φθινόπωρο

Η ιστορία με τις οικονομικές κρίσεις άλλων χωρών, οι οποίες αναγκάστηκαν να πάρουν σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, διδάσκει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις έγιναν αισθητές σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού περίπου ένα εξάμηνο αργότερα, σύμφωνα με επιχειρηματίες και οικονομολόγους. Στη δική μας περίπτωση και χωρίς να συνυπολογίζουμε τυχόν έξτρα μέτρα κατόπιν υπόδειξης του ΔΝΤ ή/και της Ε.Ε., αυτό παραπέμπει στο προσεχές φθινόπωρο. Εχουν δίκιο;

«Νο ντιλ» roadshows κι εμείς!

Με αφορμή τη χθεσινή αναφορά της στήλης στην PIMCO και στις συνέπειες που πιθανόν θα έχει στο σχέδιο για άντληση μερικών δισ. δολαρίων από την πώληση ελληνικών δολαριακών ομολόγων σε Αμερικανούς επενδυτές, η στήλη έλαβε το ακόλουθο ηλεκτρονικό μήνυμα από Ελληνα fund manager με ειδίκευση στις αμερικανικές αγορές: «(...) πάνω από 1 με 1,5 δισ. δολάρια ήταν δύσκολο να σηκώσουμε. Ηταν λάθος να δημιουργηθούν προσδοκίες για υψηλότερα ποσά, γιατί θα μας γυρίσει μπούμερανγκ. Μάλιστα τρεις χώρες μαζί στην ευρωζώνη, δηλαδή η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, δανείστηκαν 3,5 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής φέτος. Εμείς πώς διεκδικούμε 5 με 10 δισ. δολάρια;», τόνισε ο fund manager στο σημείωμα, που κλείνει με κάποιο διόλου κολακευτικό σχόλιο για την επικοινωνιακή πολιτική. Δεν είναι ασφαλώς κακό μια χώρα να έχει φιλοδοξίες να αντλήσει μερικά δισ. από το εξωτερικό. Το αντίθετο. Οταν όμως δημιουργούνται προσδοκίες που εν συνεχεία διαψεύδονται, είναι όντως χειρότερο. Γι' αυτό άλλωστε τον λόγο, χώρες και εταιρείες κάνουν περιοδείες παρουσιάσεων (roadshow) στο εξωτερικό, χωρίς να προαναγγέλλουν ή να δημοσιοποιούν τους στόχους ή τις ελπίδες τους για αγορές μετοχών ή ομολόγων από τους έξω. Αν μεν προκύψουν αγορές μετά τις παρουσιάσεις έχει καλώς. Αν όμως δεν προκύψουν, ούτε γάτα ούτε ζημιά αφού επρόκειτο για «νο-ντιλ» περιοδείες, όπως ονομάζονται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Στρατηγικός επενδυτής