Έντυπη Έκδοση

Το μεγάλο διαδικτυακό πάρτι

Με σλόγκαν «Το Ιντερνετ δεν είναι ένα δίκτυο υπολογιστών αλλά ένα δίκτυο ανθρώπων», το Campus Party Europe, η πανευρωπαϊκή διοργάνωση για την τεχνολογία, τη δημιουργικότητα και τη διαδικτυακή κουλτούρα, ολοκληρώνεται σήμερα στη Μαδρίτη.

Περισσότεροι από 800 νέοι από 27 χώρες μοιράστηκαν από την περασμένη Τετάρτη ιδέες, πρότζεκτ και εμπειρίες εμπνευσμένες από την επιστήμη, την καινοτομία και την ψηφιακή δημιουργία.

Το Campus Party Europe (www.campus-party.eu) θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς του είδους και είναι υπό την αιγίδα της Ε.Ε. Από το 1997, που ξεκίνησε, μέχρι σήμερα συγκεντρώνει κάθε χρόνο στην ισπανική πρωτεύουσα μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου. Επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, δημιουργοί, ερευνητές και παθιασμένοι χρήστες των νέων τεχνολογιών συζητούν για τις νέες εξελίξεις, ανταλλάσσουν ιδέες, παρουσιάζουν προτάσεις καινοτόμων εφαρμογών και διαγωνίζονται για τις καλύτερες από αυτές.

Στη φετινή διοργάνωση οι συμμετοχές έχουν ως επίκεντρο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι Ελληνες που εκπροσωπούν ιστοσελίδες κοινωνικού ενδιαφέροντος, συλλογικότητες και ατομικά πρότζεκτ που πραγματικά αξίζει να γνωρίσουμε.

www.γνώση www.plosone.org

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης, και εκδίδεται από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Επιστημών (www.plos.org). Ξεκίνησε το 2006 με 138 ακαδημαϊκά άρθρα και το 2008 είχε αναδειχτεί ήδη ως το μεγαλύτερο επιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης, με σχεδόν 2.800 άρθρα. Καλύπτει όλους τους τομείς γνώσης της επιστήμης και της ιατρικής. Επιτρέπει, επίσης, συζητήσεις επί των δημοσιεύσεων και αξιολόγηση/ψήφισή τους από τους χρήστες.

www.διαγωνισμός www.diagonismos2010.com

«Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας», προτρέπει ο 2ος Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός, της Επιστημονικής Ενωσης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας για τη Διάδοση των Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνίας. Οι διοργανωτές ζητούν από τους μαθητές να αναδείξουν αυτό το κάτι από τον τόπο τους, που θα ήθελαν να το μάθουν και οι συμμαθητές τους ως την άλλη άκρη του κόσμου. Η προθεσμία αίτησης συμμετοχής στο διαγωνισμό λήγει στις 30 Απριλίου.

www.διαπιστευτήρια dooid.com

Κάτι μεταξύ επαγγελματικής κάρτας και διαδικτυακής υπογραφής προσφέρει η συγκεκριμένη υπηρεσία. Ο εγγεγραμμένος χρήστης μπορεί να φτιάξει δωρεάν μια καλαίσθητη εικονική κάρτα, στην οποία συγκεντρώνει βασικές πληροφορίες, τα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιεί, τους διαδικτυακούς τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί του και την τοποθεσία του στο Google map. Με χρέωση προσφέρονται επιπλέον υπηρεσίες όπως η ανάρτηση βιογραφικού, η χρήση της εφαρμογής στο iphone κ.λπ.

Social media

«Λίγες δεκάδες μέτρα κάτω απ' τους αμπελώνες του Meyrin, κάτω από κίτρινους ολέανδρους και λιβάδια από γρασίδι (...), στα έγκατα του LHC, τα πρωτόνια διέσχισαν τη Μεγάλη Τρίτη με ταχύτητες ρεκόρ τα γαλλοελβετικά σύνορα 44 χιλιάδες φορές το δευτερόλεπτο (...) για λίγη ώρα πριν διασταυρωθούν επιτέλους οι δέσμες τους και συγκρουστούν στο κέντρο των τεσσάρων μεγάλων ανιχνευτών του CERN». Ολοι διαβάσαμε ή ακούσαμε για το διάσημο πείραμα. Ο lazopolis, όμως, ήταν εκεί (http://blo.gr/mm).

Νέοι όροι

pay-per-view (πέι-περ-βιου)

ή pay-per-click (πέι-περ-κλικ)

Μια ιστοσελίδα που χρεώνει μικρά ποσά (ανά επίσκεψη) για να έχει κανείς πρόσβαση σε ψηφιακές πληροφορίες, π.χ. ένα ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) ή ένα ηλεκτρονικό περιοδικό (e-magazine).

Πηγή: dictionary.bnet.com

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
e-minds