Έντυπη Έκδοση

Τα φυλετικά πάθη δεν έσβησαν

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ στις 3 Απριλίου φέτος του ηλικίας 69 ετών Γιουτζίν Τέρε Μπλανς, του ανθρώπου που ενσάρκωνε την πιο ακραία μορφή ρατσισμού των λευκών εναντίον των μαύρων της Νότιας Αφρικής, έχει σπρώξει τη χώρα σε μια πολύ επικίνδυνη φάση φυλετικών εντάσεων, μόλις λίγους μήνες πριν από την έναρξη, εκεί, του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. «Ανθρωπος του οποίου η ίδια η ύπαρξη ήταν άμεσα συνυφασμένη με τον ρατσισμό και τη βία, ο Τέρε Μπλανς πέθανε όπως ακριβώς έζησε», γράφει ο Αλεξ Πέρι στο τεύχος 19 Απριλίου του περιοδικού «Time».

Δολοφονήθηκε άγρια, με λοστούς, στο αγρόκτημά του στη βόρεια πόλη του Βέντερσντορπ. Οι δράστες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, «θα πρέπει να ήταν δύο νεαροί μαύροι». Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία συνέλαβε έναν 28χρονο άνδρα και ένα 15χρονο παιδί, οι οποίοι και προφυλακίστηκαν ως βασικοί ύποπτοι για τη δολοφονία.

Ο ΓΙΟΥΤΖΙΝ ΤΕΡΕ ΜΠΛΑΝΣ, που συνήθιζε να κυκλοφορεί έφιππος και να κρατάει μια σημαία, που το έμβλημά της έμοιαζε πολύ με τη σβάστικα, ίδρυσε το 1973 το λεγόμενο «Αντιστασιακό Κίνημα των Αφρικάνερς», δηλαδή των λευκών, ολλανδικής καταγωγής, που πολέμησαν στον πόλεμο των Μπόερς και πίστευαν ότι η Νότια Αφρική ήταν δική τους χώρα, μόνο των λευκών, και ότι οι μαύροι (που ήταν δεκαπλάσιοι των λευκών σε πληθυσμό) ήταν πλασμένοι «μόνο για να μας υπηρετούν». Οταν το 1993 έγινε η ιστορική συνάντηση μεταξύ τής τότε κυβέρνησης των λευκών, υπό τον Φρέντερικ Ντε Κλερκ και του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (του αντιστασιακού κινήματος των μαύρων, του ANC), υπό τον Νέλσον Μαντέλα, οι φανατικοί οπαδοί του Τέρε Μπλανς όρμησαν με σιδηρολοστούς και όπλα μέσα στο κτίριο όπου διεξάγονταν οι συνομιλίες, απαιτώντας από τους λευκούς πολιτικούς «να μην παραδώσετε την πατρίδα μας στους κάφρους».

ΕΥΤΥΧΩΣ, υπήρχε τότε, μαζί με τον ρεαλιστή και σώφρονα Ντε Κλερκ και ένας πιο νέος σε ηλικία, πιο σοφός μετά τα τόσα χρόνια στη φυλακή και πιο οραματιστής ο Νέλσον Μαντέλα, που δεν άφησε τη χώρα του να γλιστρήσει στον εμφύλιο σπαραγμό και έπεισε τους δικαίως εξοργισμένους μαύρους συμπολίτες του να προτιμήσουν τη συμφιλίωση και τη συγχώρεση παρά την εκδίκηση και το μίσος. Φαίνεται, όμως, πως 17 χρόνια μετά την πτώση του συστήματος του απαρτχάιντ, τα φυλετικά πάθη δεν έχουν πεθάνει. Ο Μαντέλα είναι «μια αξιοσέβαστη, ηλικιωμένη φιγούρα» και δεν μπορεί πια να ελέγξει ούτε καν το κόμμα του οποίου κάποτε ήταν αδιαφιλονίκητος ηγέτης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της νεολαίας του ANC, ο εικονιζόμενος Τζούλιους Μαλέμα, 29 ετών, εκπροσωπεί τη λεγόμενη «ακραία τάση» των νεαρών μαύρων -εκείνων, συγκεκριμένα, που βροντοφωνάζουν ότι δεν ξεχνούν ούτε συγχωρούν, και υπόσχονται «οφθαλμόν αντί οφθαλμού». Την ημέρα της δολοφονίας του Τέρε Μπλανς ο Μαλέμα ήταν στη γειτονική Ζιμπάμπουε, που μόνον ύμνους είχε να πει για το εκεί αυταρχικό καθεστώς του Ρόμπερτ Μουγκάμπε. «Εδώ και χρόνια, εσείς μας δείξατε τον δρόμο, αλλά δεν σας ακολουθήσαμε. Θα το κάνουμε, όμως, τώρα», είπε ο Μαλέμα, αναφερόμενος στην πολιτική του Μουγκάμπε να αφήσει μαύρους αντάρτες να λεηλατήσουν και να κατασχέσουν τις φάρμες των λευκών, να δολοφονήσουν πολλούς από αυτούς, όπως και εκατοντάδες άλλους λευκούς επιχειρηματίες. Σε συγκέντρωση μαύρων φοιτητών στη Χαράρε, πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, ο Μαλέμα τραγούδησε: «Σκοτώστε τον Μπόερ. Οι δειλοί φοβούνται. Αφησέ με μάνα, άφησέ με να το κάνω. Αυτά τα σκυλιά μάς βιάζουν. Πυροβολήστε. Πυροβολήστε τον Μπόερ». Τέτοια λόγια, τέτοιες πράξεις κάνουν τους συσπειρωμένους ξανά οπαδούς του Τέρε Μπλανς να πιστεύουν ότι ο Μαλέμα είναι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας, και να υπόσχονται από τη δική τους πλευρά «δικαίωση με αίμα». Χάος!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Το αναγνωστικό της τελευταίας σελίδας