Έντυπη Έκδοση

κυβέρνηση Γυμναστηρίου...

Ultima ratio, τελευταίο επιχείρημα, επικαλέστηκε ο κ. Πρωθυπουργός μιλώντας στους βουλευτές του, αναφερόμενος πάλι σε κάποιες «κόκκινες (από κραγιόν) γραμμές»...

Εκτός όμως απ' το ultima ratio των λογίων Λατίνων υπήρχε και το ultima ratio regum - το τελευταίο επιχείρημα των βασιλέων. Ρητό που 'χε χαράξει στα κανόνια του ο Λουδοβίκος ο ΙΔ'...

Και ο νοών νοείτω, inter armas silent leges, εν μέσω των όπλων σιγούν οι νόμοι...

Είναι δύσκολες οι ημέρες, ζοφερές. Πολλοί απ' τους εργατικούς και τίμιους Ελληνες

περπατούν παρέα με τη θλίψη τους, εργάζονται με έναν κόμπο στον λαιμό, βλέπουν τις συνήθεις αηδίες στην τηλεόραση με μισή καρδιά - μισερές μέρες...

Ομως ευτυχώς

υπάρχει κι ένας Ελληνας ανάμεσά μας που ξεκινάει τη μέρα του με τρόπο λαμπρό, μέσα στη ζωντάνια και την αισιοδοξία, δίνοντας, εν τέλει, ένα

λαμπρό παράδειγμα σε όλους μας!

Απ' ό,τι μαθαίνω λοιπόν ο Πρωθυπουργός μας, κ. Γεώργιος ο Β' Παπανδρέου ο Γ', σηκώνεται καθ' εκάστην λίαν πρωί -ταυτοχρόνως με τη ροδοδάχτυλη Ιώ- κι αρχίζει το τροχάδην. Και μία ώρα! Και δύο ώρες! Και τρεις ώρες! Εως εξαντλήσεως του εδάφους κάτω απ' τα πόδια του!

Δεν είναι θαυμάσιο;

Βρέξει-χιονίσει, ο ωκύπους Πρωθυπουργός, όταν δεν ταξιδεύει για χρείαν τινά στην Ουγγαρία ή την Κίνα, τρέχει πάνω-κάτω λόφους, βουνά και λαγκάδια, πέρα-δώθε σ' όλην την Αττική, άλλοτε Υμηττό, άλλοτε Πάρνηθα κι ενίοτε Πεντέλη.

Τις τρεις πρώτες ώρες της ημέρας

τις πιο λαμπρές, τις τρεις καλύτερες

και πιο παραγωγικές για το μυαλό, ο Πρωθυπουργός μας τρέχει πάνω-κάτω, προφανώς για να εξασφαλίσει την ευεξία που απαιτούν απ' αυτόν οι περιστάσεις για το υπόλοιπον της ημέρας - με μια μικρή διακοπή για γυμναστήριο (περίπου μετά το προάριστον).

Εκείνο που με ενθαρρύνει ιδιαιτέρως είναι το σθένος του κ. Παπανδρέου: δεν πά' να σκάνε τα σπρεντ σαν τις οβίδες αερίων στο Υπρ, ο Γιώργος θα τρέξει τα χιλιόμετρά του απτόητος, αν όχι ανάμεσα στα χαρακώματα, πάντως οπωσδήποτε στα μονοπάτια που άφησε πίσω της η Αρτεμις στο πέρασμά της απ' τα ιερά άλση της Ατθίδας γης.

***

Ομως και το βράδυ ομοίως τελειώνει την ημέρα του ο άλκιμος γιος του Ανδρέα. Απ' ό,τι μου γράφει ο αναγνώστης μας κ. Α.Σ., προχθές το βράδυ, στις 20.25, ο κ. Παπανδρέου ήταν στο κατάστημα Cyclist, Μεσογείων 298, Χολαργός, κι αγόραζε καινούργιο ποδήλατο! (Γιατί; χάλασε η αλυσίδα του προηγούμενου;)

«Περνώντας μέσα απ' το χώρο στάθμευσης του καταστήματος», μας γράφει ο κ. Α.Σ. «πέρασε δίπλα μου και ο Πρωθυπουργός μας πάνω στο ποδήλατο. Εκανε βόλτες στον χώρο, προφανώς δοκιμάζοντάς το.

Φυσικά γύρω γύρω υπήρχαν οι άνδρες της ασφάλειάς του.

Δεν ξέρω, αλλά αυτή η εικόνα μού δημιούργησε μια έντονη απογοήτευση, έτσι όπως ήταν ειδικά η χθεσινή (σ.σ.: προχθεσινή) ημέρα. Με όσα είχαν γίνει...».

(Τα στοιχεία του αναγνώστη στη διάθεση της εφημερίδας και οι υπογραμμίσεις δικές μας).

...............................

Οντως ήταν η (προ)χθεσινή νύχτα από τις πιο ζόρικες. Την ίδια ώρα, γύρω στις 8.30 μ.μ., στην πρώτη σελίδα της «Ε» που θα κυκλοφορούσε την επομένη αποτυπώνονταν δραματικές οι εξελίξεις της ημέρας: «μίνι κραχ -6% στο Χρηματιστήριο» και: «-9,23% οι Τράπεζες» και: «καταιγίδα +6,64% τα σπρεντ» και: «Standard & Poor's: υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία "σκουπιδιών"...» και: «στην 1η θέση των υποψηφίων για πτώχευση χωρών η Ελλάδα» και: «πέρα από τα φετινά 9,7 δισ., άγρια λιτότητα με επιπλέον πακέτο 25 δισ. σε 4 χρόνια»- με αυτούς τους τίτλους και υπότιτλους κυκλοφόρησε την επομένη (χθες) η «Ελευθεροτυπία».

Ευτυχώς που όλο αυτό το κάπως σκοτεινό σκηνικό που ζούσαμε εμείς στην εφημερίδα κι εσείς στη χώρα, αποφόρτιζε η ελπιδοφόρα διάθεση του Πρωθυπουργού να αγοράζει καινούργιο ποδήλατο. Μάλιστα τελειώνοντας την εργάσιμη μέρα του απ' τις 7.00 μ.μ. (για να 'ναι στο μαγαζί στις 8.00 μ.μ.) μας στέλνει ακόμα ένα φιλεργατικό μήνυμα: πόσο πολύτιμος είναι ο ελεύθερος χρόνος! Δώδεκα (μετά το Γυμναστήριο) με εφτά, είναι ένα λογικό ωράριο εργασίας. (Τα παραπάνω σ' τα τρώει τ' αφεντικό)...

Ωκύπους!

ΥΓ.: Ανησυχητικές εξελίξεις της τελευταίας στιγμής: παρ' ότι επίπονα κι επίμονα δοκίμαζε το ποδήλατο ο κ. Πρωθυπουργός εν τέλει δεν το αγόρασε! μάλλον θα του βρήκε πρόβλημα στην αλυσίδα...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

49 σχόλια

41 Ο/Η Σταύρος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Αγαπητέ μου Στάθη,
ειδικά σήμερα δεν θα σταθώ στην ουσία των γραφομένων σου. Μόνο θα σε ρωτήσω εάν είμαι ο πρώτος που παρατηρώ την απουσία μιάς μπάρας από τον σκελετό του ποδηλάτου. Συγγνώμη, είναι θέμα παρατηρητικότητας (...)
Σε χαιρετώ.
42 Ο/Η ΠΕΤΡΟΣ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Το Γιωργάκη εσύ θα τον έπαιρνες για θυρωρό; Εγώ όχι. Μετά τη χώρα την άφησε σε καλά χέρια. (τρόικα)
43 Ο/Η ΕΥΤΕΡΠΗ έγραψε: (πριν 10 έτη)
με συγχωρείτε μπερδεύτηκα....Χτες όλοι κάνανε τα Η Ι και τα Ι Η οπότε παρασύρθηκα και εγώ και έκανα την Ηώ Ιώ ίσωςς ήταν η ηχώ των παπαγάλων διότι και στα δελτία ειδήσεων τα σχόλια με τα γραμματάκια από κάτω είναι πολύ ανόρ΄θογραφα και επηρεάστηκα.Αν θυμάμαι καλά ΗΏ έίναι η Αυγούλα η όμορφη και δροσερή.Και Ιω φωνάζει το παγώνι κατα την τιμωρίαν της ζηλιάρας θεάς Ήρας;αλλά τι μας έπιασε με την ορθογραφία πάλι; άλλα πράγματα έχουμε πιο σημνατικά,Και πρέπει να διαχειριστούμε τα λίγα μας με σοφία και σύνεση.Ας γίνουμε πιο στωικοί και ήρεμοι.
44 Ο/Η o γιαλός είναι στραβός έγραψε: (πριν 10 έτη)
LCK, γιατί ξανάρχισες τα λατινικά;
45 Ο/Η ο γιαλός είναι στραβός έγραψε: (πριν 10 έτη)
Αείν Αριστεύειν; Νους υγιής εν σώματι υγιές; Ευτέρπη, ξαναδιάβαζε αυτά που γράφεις πριν τα αναρτήσεις στον ιστότοπο. Γιατί μας έχεις πει ότι είσαι στην εκπαίδευση και χρειάζεται προσοχή.
46 Ο/Η Λευτέρης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Καλέ μου γιαλέ, "των οικειών ημών (και υμών) εμπιπραμένων ημείς άδωμεν"; Καλή η ορθογραφία αλλά υπάρχουν προτεραιότητες!!! Καλώς ήρθαμε στην Ελλάδα του 1965. Πάλι Γ.Α.Π. πρωθυπουργό έχουμε, ας ευχηθούμε να μην ακολουθήσουν οι ίδιες εξελίξεις με τότε. Γιατί η ιστορία , ως φάρσα επαναλαμβάνεται.
47 Ο/Η Λευτέρης έγραψε: (πριν 10 έτη)
(Προδήλως οι οικίες έγιναν οικείες...)
48 Ο/Η tarzan έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ρε δεν ερωτευομαστε αλληλους λεω γω??!?
49 Ο/Η o γιαλός είναι στραβός έγραψε: (πριν 10 έτη)
Λευτέρη μου αυτές οι προτεραιότητες γίνονται πιό σπουδαίες αν τις γράφουμε ανορθόγραφα; Όλα έχουν την σημασία τους.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 49

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
ναυτίλος