Έντυπη Έκδοση

Σαθρό οικοδόμημα

Δραματικές στιγμές για την ηγετικά ελλειμματική, ιδεολογικά μονόφθαλμη και οικονομικά δογματική Ευρώπη.

Περιδεής αγωνίζεται τώρα να περισώσει το σαθρό οικοδόμημα της Λισσαβώνας και του Μάαστριχτ και να αποφύγει την κατάρρευση... Αίφνης είδαν το φως τους και μιλούν για «ύπουλες τράπεζες» (Μέρκελ), για ανοχύρωτη Ενωση (Ζακ Ντελόρ, ξεχνώντας τις δικές του ευθύνες) και για το ντόμινο που απειλεί την Ευρώπη με αφορμή την ελληνική θρυαλλίδα... Εγκληματική και βλακώδης η πολιτική της από την αρχή (με το ματάκι στο έλλειμμα και όχι στις επιπτώσεις από την επιβολή του ευρώ και τη συμπεριφορά αγορών και τραπεζών) κορυφώθηκε στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης. Αντί για άμεση βοήθεια -χαμηλότοκο δάνειο και περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του- πίεσαν, εκβίασαν, επέβαλαν (πωλήσεις όπλων στην υπό χρεωκοπίαν Ελλάδα) και τελικά δημιούργησαν έναν Μηχανισμό φιάσκο και εφιάλτη. «Ο μηχανισμός διάσωσης δεν βοηθά τους Ελληνες, αλλά τους πιστωτές τους, τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ η Ελλάδα παραμένει φορτωμένη με τα χρέη της», λέει ο Ελβετός τραπεζίτης Κόνραντ Χάμλερ («Ε» στις 8/5/10)... Στο ίδιο πλαίσιο, με την ίδια λογική, πολιτεύθηκε η φλύαρη, απαράσκευη και φοβισμένη κυβέρνηση Παπανδρέου. Αντί να διαπραγματευθεί σκληρά εξ αρχής για χαμηλότοκο δάνειο και περίοδο χάριτος -απειλώντας ταυτόχρονα ότι είναι αποφασισμένη για όλα-, άφησε πολύτιμο χρόνο να χαθεί και προετοίμασε ιδανικά το έδαφος για μια σκληρή και ταπεινωτική λύση, η οποία θα βυθίσει τη χώρα στην απελπισία, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα αποφύγει το μοιραίο *** Αχαμνές ηγεσίες, εγκληματική πολιτική, εκβιαστικοί μονόδρομοι...

Τα ψεύδη και η αποκάλυψη

Από τον Ιούλιο του 2009 η Κομισιόν είχε ενημερώσει τους πάντες για την εκτίναξη του ελληνικού ελλείμματος πάνω από το 10%...

Την αποκάλυψη έκανε στην «Καθημερινή» (συνέντευξη στον Βασίλη Ζήρα) ο κ. Σερβάας Ντερόζ, επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας:

- «Κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου κάθε χρόνο, και για πολλά χρόνια, στην ετήσια αξιολόγηση των ελληνικών προγραμμάτων σταθερότητας ή στις άλλες εκθέσεις μας. Τον Ιούλιο του 2009, για παράδειγμα, η Επιτροπή ήταν η πρώτη που πήγε στο Eurogroup και δήλωσε ότι οι υπερβάσεις δαπανών και η υστέρηση των εσόδων στον προϋπολογισμό του 2009 ήταν τέτοιες, που, χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, το έλλειμμα θα ξεπερνούσε σαφώς το 10% του ΑΕΠ».

Εκ των Εσω

* ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ;... Πυκνώνουν οι φωνές -ημέτερες και ξένες- που λένε ότι υπήρχε άλλος δρόμος για την Ελλάδα...

Ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης στον Παύλο Κλαυδιανό της «Εποχής»:

- «Πήραμε, καταρχάς, ένα δάνειο που δεν έπρεπε να είχαμε αποδεχθεί υπό τους όρους που μας προσφέρονταν. Θα έπρεπε να είχαμε διαπραγματευθεί. Πρώτον, ως προς τα επιτόκια διότι αυτά που μας δίνουν είναι τόσο ληστρικά που να εγγυώνται την προσεχή πτώχευση του δημοσίου μας. Δεν νοείται πακέτο διάσωσης και να βγάζεις χρήματα απ' αυτό. Συνιστά καθαρή μεταφορά πλούτου απ' την Αθήνα στο Βερολίνο. Δεύτερον, να ζητήσουμε να φωνάξουν εδώ στο τραπέζι τους υπεύθυνους των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών να γίνει συμφωνία παράτασης των πληρωμών. Πιστεύω ότι τράπεζες, όπως η Ντόιτσε Μπανκ, θα το ήθελαν αυτό, λόγω του κινδύνου να μην πάρουν τίποτα πίσω».

- «Οι τωρινοί δανειστές μας τη θέλουν την αναδιάρθρωση -όσοι τουλάχιστον δεν ελπίζουν σε μια επικερδή πώληση των ομολόγων μας στους επόμενους μήνες. Δεν μιλάμε, δε, για χρεοκοπία, για αναδιαπραγμάτευση μιλάμε. Επρεπε να επιμείνουμε σε τρία πράγματα: μείωση επιτοκίων, αναδιαπραγμάτευση, νέα δάνεια. Εγινε το ένα, πήραμε το δάνειο, αλλά δεν αρκεί. Μας βάζει πιο βαθιά στη μαύρη τρύπα. Σε δύο χρόνια θα είμαστε σε πολύ χειρότερη θέση απ' ό,τι σήμερα».

* ΑΠΕΙΛΗ... «Σύντομα θα παρουσιαστούν στο ελληνικό κοινό σαν "αθώες", "φιλικές" και "εποικοδομητικές", σειρά συναντήσεων, οι οποίες όμως είναι λίαν πιθανόν να μετατραπούν σταδιακά σε μια απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας»...

Ο Βασίλης Μαρκεζίνης στο «Εθνος»:

- «Δεν αμφιβάλλω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί αμέσως, αλλά θα προετοιμαστεί προσεκτικά, έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να παραμείνει στο σκοτάδι από πλευράς ενημέρωσης. Αλλά το γεγονός ότι το όλο το σχέδιο θα ξεδιπλωθεί σταδιακά και ωραιοποιημένο από τον υπάκουο πάντοτε Τύπο, δεν σημαίνει ότι δεν έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, εάν λάβει κανείς υπ' όψιν του την, προ μερικών εβδομάδων, επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Αγκυρα».

**Νέος τίτλος στον λειμώνα του εβδομαδιαίου Τύπου. Οι «Αποκαλύψεις» διευθύνονται από συντακτική επιτροπή την οποία αποτελούν οι Σεραφείμ Κοτρώτσος, Λουκάς Κατσώνης, Τάκης Χατζής, Μελίνα Πολατίδου, Παναγής Γαλατσάτος και Αντώνης Σκυλλάκος. Σύμβουλος έκδοσης ο Θάνος Οικονομόπουλος... Αυτονόητες οι ευχές μας για μακροημέρευση.

Οι τίτλοι

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

Ενιαίο μισθολόγιο λιτότητας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Ασφαλιστικό παζάρι για δύο μόνο διατάξεις.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Ερχεται και ο Σουλτάνος.

ΕΘΝΟΣ

Νέα μέτρα κατά κύματα.

ΕΛ. ΤΥΠΟΣ

Γαλάζιο «ναι» στη διαγραφή Ντόρας, πράσινο «όχι» σε μέτρα και αποπομπές.

Η ΑΥΓΗ

Κοινωνική απόγνωση, πολιτική αποκαθήλωση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Συντάξεις: οι μεγάλες ανατροπές.

Η ΕΠΟΧΗ

Κοινωνική αντίσταση.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αναταράξεις στην εποχή του ΔΝΤ.

Η ΧΩΡΑ

Φλόγες τυλίγουν όλη την Ευρωζώνη.

ΘΕΜΑ

74% SOS σταματήστε τις απεργίες.

ΚΑΡΦΙ

Σηκώνει βάρη και... κλατάρει.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κουρέψτε το χρέος.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Ολο το σχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Ο ΛΟΓΟΣ

Υπάρχει ακόμη φόβος χρεοκοπίας.

ΠΡΙΝ

Εργατική έκρηξη, αρχή νέας έκρηξης.

REALNEWS

Ανοίγουν οι φυλακές για υπουργούς.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ενταση αγώνων με νέα ορμή.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Στήνει κάλπες.

VETO

1 τρισ. ευρώ μας οφείλει η Γερμανία.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Ας μη φοβόμαστε τη λέξη...

«...Οι εξουθενωμένοι, γονατισμένοι πολίτες ποια αντίσταση μπορούν να προβάλουν; Πολύ περισσότερο αν βρεθούν παραδομένοι στον ψυχικό εμφύλιο, κατακερματισμένοι και αλληλοσπαρασσόμενοι. Καμία αντίσταση· η υποδούλωση θα είναι η μόνη οδός.

Η κοινωνία ραγίζει από απειλές, πρωτόγνωρες τουλάχιστον για δύο-τρεις γενιές· απειλές φτώχειας, απειλές κατά της κοινωνικής συνοχής, απειλές κατά του κοινωνικού συμβολαίου, απειλές κατά του δημόσιου πλούτου και της εθνικής κυριαρχίας. Μόνο αν αναγνωρίσει τον εαυτό της σαν κοινότητα, βάσει συνομολογημένων παρονομαστών, γύρω από ένα μίνιμουμ αξιακό πλαίσιο, η κοινωνία μπορεί να αντισταθεί στις δυνάμεις της διάλυσης και να υπερασπιστεί τον δημόσιο χώρο, τον κοινό λόγο, την πατρίδα.

Ας την πούμε πατρίδα αυτή την οντότητα που μπορεί να μας ενώσει, ας μη φοβόμαστε τη λέξη, δεν είναι η κουρέλα των ακροδεξιών και των χουνταίων, είναι η πατρίδα του Ρήγα Φεραίου και του Παπαδιαμάντη, του Κάλβου και του Εγγονόπουλου, του μαχητή στο Αλβανικό και του αντάρτη. Το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα· οι άθλιες ραντιέρικες ελίτ, που κατάντησαν τη χώρα οικόπεδο ευκαιρίας, δεν έχουν πατρίδα. Οι άνθρωποι της εργασίας, μικροί, μικρομεσαίοι, ποιητές, τεχνίτες, όλοι, έχουν πατρίδα· το από κοινού εδώ, το εδώ που διάλεξαν, αυτό που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν από ανάγκη, τάφους, αμπέλια και σοκάκια, φίλους, οικείους, συμπολίτες, παλιούς συμμαθητές.

Μπορούμε να ριζώσουμε κι αλλού, αλλά ας το κάνουμε ως ελεύθεροι, όχι ως ανδραποδισμένοι. Γι' αυτό το κοινό εδώ, αξίζει να πολεμήσουμε, φτωχοί αλλά ελεύθεροι, ενωμένοι, όχι σπαραγμένοι και δούλοι. Οπως μπορούμε».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων