Έντυπη Έκδοση

Οργή και θυμηδία

Οργή για την κτηνωδία του Ισραήλ, θυμηδία για τους... «ντουλαπάδες» της εξεταστικής επιτροπής και το θλιβερό παιχνίδι εντυπώσεων από τους δύο «μεγάλους» της πολιτικής σκηνής...

Αλλά και για τον Πέτερ Στάιν, τον δραχμοφονιά Γερμανό σκηνοθέτη, που μυκτηρίζει τους Ελληνες χειρότερα από τις κίτρινες σελίδες του γερμανικού Τύπου *** «Αυτό είναι αργή γενοκτονία», λέει για τη Γάζα μια εύψυχη Εβραία, που έχασε τους γονείς της στο Αουσβιτς... Για κυβερνητικά ψεύδη και φιάσκο μιλούν κάποιες εφημερίδες του Ισραήλ. Και ο Γκιντεόν Λεβί, δεινός επικριτής του καθεστώτος, σημειώνει ότι «οι Ισραηλινοί ηγέτες οδηγούν τη χώρα σε μια θάλασσα βλακείας και ανομίας»... Υπήρξαν βέβαια και λυπηρές εξαιρέσεις: γνωστοί Ελληνες σχολιογράφοι, εμμονικοί υπερασπιστές του Ισραήλ και μανιώδεις ανιχνευτές του αντισημιτισμού, ακόμη και όταν δεν υπάρχει, δεν έγραψαν λέξη για το έγκλημα (...Χλιαρή, προϊόν αγχώδους τυπικής υποχρέωσης, η δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού για τη θηριωδία. Ο κ. Παπανδρέου «δεν είδε» ότι η βάρβαρη επέμβαση συνιστά πολεμική ενέργεια εναντίον ελληνικού εδάφους. Φυσικά, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεν είπε λέξη. Προφανώς, θεώρησε λεπτομέρεια το γεγονός) *** Εχει δίκιο ο Παφίλης του ΚΚΕ, που χαρακτήρισε «παιχνίδι εντυπώσεων» τη συμπεριφορά ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. στην εξεταστική. Το νερό τούς έχει πάρει από τα πόδια, κυρίως το ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής, ο κόσμος οργισμένος από τις μίζες και τις κλεψιές, κι εκείνοι έχουν μονίμως το μυαλό τους στο πολιτικό κόστος και στις εντυπώσεις... Δυστυχώς, μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ένας σοβαρός άνθρωπος, ο Σήφης Βαλυράκης, βασικός υπεύθυνος για το φιάσκο με τον... «ντουλαπά»: νόμισε πως έπιασε λαβράκι και προσπάθησε, με επιλεγμένες διαρροές στον Τύπο, να κατασκευάσει θέμα μίζας και για υπουργό της Ν.Δ., ώστε να μετριαστεί κάπως η αλγεινή εντύπωση από την ομολογία Μαντέλη... Από την άλλη, η Ν.Δ., που επίσης καταγγέλλεται για επιλήψιμες δοσοληψίες με τη Siemens, βρήκε ευκαιρία, με το σπίτι του Τσοχατζόπουλου- να... αντεπιτεθεί για το Βατοπέδιο *** Βαρετός κόσμος. Καταρρακωμένος και απωθητικός...

Μια Εβραία καταγγέλλει...

Η Εντι Επστάιν έχασε τους γονείς της στο Αουσβιτς.

Ομως μετά τη σφαγή στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα τάσσεται υπέρ των Παλαιστινίων και καταγγέλλει τη συμπεριφορά του Ισραήλ.

Από τον «Ελ. Τύπο»:

- «Μιλούν συνεχώς για ειρήνη και για διάλογο. Αλλά αυτά μόνο στα λόγια. Στην πράξη το μόνο που επιδιώκουν είναι να ωφεληθούν οι ίδιοι. Είναι εμφανές ότι έχουν ξεχάσει τι πέρασαν οι Εβραίοι, αν και συνέχεια γι' αυτά λένε».

- «Το Ισραήλ, μετά τους βομβαρδισμούς της Γάζας, πέρυσι, δεν επιτρέπει να περάσει σχεδόν τίποτα μέσα στη Γάζα. Εβγαλαν, μάλιστα, μια λίστα με 200 είδη, τα οποία απαγορεύονται να εισαχθούν. Μεταξύ αυτών είναι και πολλά ηλεκτρονικά είδη ιατρικής, χωρίς τα οποία οι άνθρωποι απλά πεθαίνουν, χωρίς οι γιατροί να μπορούν να κάνουν κάτι. Οι άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς φάρμακα και εξοπλισμό. Αυτό είναι αργή γενοκτονία».

Εκ των έσω

* ΚΑΤΑΔΙΚΗ... Απερίφραστη. Σχόλια και επισημάνσεις, ενδεικτικώς:

* Παντελής Μπουκάλας («Καθημερινή»): «Ο εν λόγω στρατός (σ.σ. του Ισραήλ) πρωτοπορεί στην ασύμμετρη βία δεκαετίες τώρα, πολυβολώντας νοσοκομεία, σχολεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, εγκαταστάσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων ή του ΟΗΕ. Το δόγμα του δεν είναι πια "οδόντα αντί οδόντος", αλλά "κεφαλήν αντί οδόντος", ακόμα και προληπτικώς, ακόμα δηλαδή κι αν τίποτα δεν έχει πάθει το δικό του δόντι».

* Θανάσης Καρτερός («Αυγή»): «Δεν είναι ένοχοι, λοιπόν, για το νέο στυγερό έγκλημα μόνο εκείνοι που τράβηξαν τη σκανδάλη κι εκείνοι που τους διέταξαν να το κάνουν. Είναι δέκα φορές πιο ένοχοι εκείνοι που εξοπλίζουν, ενθαρρύνουν και ανέχονται τα εγκλήματα, εκείνοι που προστατεύουν τους δολοφόνους, εκείνοι που κάνουν κουρελόχαρτα τους διεθνείς νόμους και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εκείνοι που συνοδεύουν εδώ και χρόνια το άδικο αίμα με κροκοδείλια δάκρυα και έχουν αναγάγει την υποκρισία σε παγκόσμια στρατηγική».

* Νίκος Μπογιόπουλος («Ριζοσπάστης»): «Η πολεμική μηχανή του Ισραήλ ξεκληρίζει λαούς, εξοντώνει πολίτες όλου του κόσμου με μοναδική "κατηγορία" την αλληλεγγύη τους προς τους Παλαιστίνιους.

Κι αυτοί, οι μεγάλες Δυνάμεις, οι διεθνείς οργανισμοί του "νεοταξίτικου" γκανγκστερισμού, η "παλιά" και η "νέα" Ευρώπη, ο παλιός και ο "Νέος Κόσμος" της ιμπεριαλιστικής παλιανθρωπιάς, παίζουν με τις λέξεις.

Εμείς δεν θα παίξουμε. Οι σφαγείς του κράτους του Ισραήλ, μαζί με εκείνους που κάνουν πλάτες στους σφαγείς, είναι "απλώς" ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ».

* Πάσχος Μανδραβέλης («Καθημερινή»): «Αφιερώνεται (σ.σ. το σημείωμά του) στους δολοφονημένους ακτιβιστές, από μια κυβέρνηση εγκληματιών κατά της ανθρωπότητας σε μια χώρα που κάποτε ήθελε μόνο να είναι ασφαλής κι ελεύθερη».

Οι τίτλοι

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Πλημμύρισε με προϊόντα-μαϊμού.

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

Απάνθρωπη απάντηση στην ανθρωπιστική.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Εν ψυχρώ δολοφονία.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Στα χέρια της Δικαιοσύνης η σωτηρία της χώρας και η τιμή του πολιτικού κόσμου.

ΕΘΝΟΣ

Κατακραυγή για το αιματηρό ρεσάλτο.

ΕΛ. ΩΡΑ

Ειδεχθές σιωνιστικό έγκλημα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Σύγκρουση δικαστών γλιτώνει τον Μαντέλη;

ΕΛ. ΤΥΠΟΣ

Γεράκια και ισλαμιστές πίσω από τη σφαγή των ακτιβιστών.

ESPRESSO

Σε ροζ βίντεο το χρυσό κορίτσι της Eurovision.

ΕΣΤΙΑ

Φαύλος κύκλος φόρων-δανείων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Θηριωδία στα διεθνή ύδατα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παγκόσμια κατακραυγή.

Η ΝΙΚΗ

Εκεί, εκεί στο 33 το κελί.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κατακραυγή-Σοκ από την επίθεση των Ισραηλινών στην ειρηνευτική νηοπομπή.

Ο ΛΟΓΟΣ

Εβαψαν με αίμα στον «στόλο της ελευθερίας».

ΤΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ

«Δεν αντέχουμε αυτό το Ασφαλιστικό» - Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά το μπρος-πίσω του Λοβέρδου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Κράτος-πειρατής.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Απομόνωση (του Ισραήλ), αναβάθμιση (της Τουρκίας)...

«Η αιματηρή κατάληξη της αποστολής μοιραία δίνει το τελικό χτύπημα στη στρατηγική συμμαχία Τουρκίας - Ισραήλ, η οποία είχε ήδη αρχίσει να καταρρέει μετά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα το 2008 και τη σφαγή 1.300 Παλαιστινίων.

Σε μια κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία, το Ισραήλ βρίσκεται σήμερα απομονωμένο. Και ο ρόλος του κολαούζου τον οποίο παραδοσιακά οι ΗΠΑ ανέθεταν στην Τουρκία για να εξυπηρετεί τα σχέδιά τους στην περιοχή δεν είναι πια εγγυημένος.

Μετά τον Ερντογάν, η γειτονική χώρα έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. "Είτε το Ισραήλ επέτρεπε στο ανθρωπιστικό κομβόι να αποβιβαστεί στη Γάζα είτε όχι, η Τουρκία θα έβγαινε κερδισμένη", εκτιμά το αμερικανικό Ινστιτούτο Στράτφορ, που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς ασφάλειας. Το αναμενόμενο νέο έγκλημα του Ισραήλ απλώς επισφραγίζει τη στρατηγική ήττα του. Και αυτή η ήττα ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την επιτυχημένη έκβαση της προσπάθειας του Ερντογάν να επιβληθεί στους Τούρκους στρατιωτικούς, που ήταν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της συμμαχίας με το Ισραήλ.

Η Τουρκία βγαίνει από έναν αιώνιο διπλωματικό λήθαργο, στον οποίο είχε περιπέσει μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και αναθεωρεί τη θέση της στον κόσμο. Το Ισραήλ υπολόγιζε στη συμμαχία της Τουρκίας, σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής του με το Ιράν. Τώρα βλέπει τον Τούρκο ηγέτη να προσφέρει τη συνδρομή του στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να το βοηθάει να ξεφορτωθεί τους Αμερικανούς. Οπως και οι Ισραηλινοί που κατέφυγαν πάλι στην προσφιλή τους ωμή βία, ακόμη και οι Αμερικανοί δείχνουν να μη διαθέτουν πρωτότυπες απαντήσεις στις τεκταινόμενες παγκόσμιες ανακατατάξεις: μετά τη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας της Τουρκίας και της Βραζιλίας με το Ιράν, πρότειναν νέες κυρώσεις.

Η κρίση του παγκόσμιου συστήματος, που είναι πολιτική και οικονομική, αναδεικνύει νέες δυνάμεις. Χώρες δυναμικές, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Τουρκία διεκδικούν τη θέση που τους αξίζει σε ένα νέο παγκόσμιο σύστημα. Και ανατρέπουν πολύχρονες εξαρτήσεις και συμμαχίες. Στον αντίποδα, χώρες γερασμένες που αργοπεθαίνουν σε δουλοπρεπείς εξαρτήσεις και ξοφλημένες συμμαχίες μοιάζουν καταδικασμένες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων