Έντυπη Έκδοση

Κυβερνον@ύτες για τη Γάζα

Το μοιραίο ταξίδι του «Στόλου της Ελευθερίας» θα μείνει στην ιστορία ως ορόσημο τόσο για τη διεθνή πολιτική όσο και για τα κοινωνικά δίκτυα.

Η 31η Μαΐου ήταν η μέρα που η διάχυση της πληροφορίας για ένα τόσο συνταρακτικό γεγονός πέρασε στα χέρια των πολιτών, σε βαθμό που δεν είχαμε ξαναδεί μέχρι τότε στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.

«Το αίμα σας έφτασε στις ακτές μας πριν από τη βοήθειά σας» έγραφε μια Παλαιστίνια στο Twitter το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Ηταν ένα από τα δημοφιλέστερα tweets την ώρα που χιλιάδες χρήστες του μέσου σε όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να μάθουν τι στ' αλήθεια είχε συμβεί. Λόγω του αποκλεισμού των επικοινωνιών, τα μόνα υπαρκτά στοιχεία του παζλ ήταν όσα είχαν αφήσει πίσω τους οι απαχθέντες επιβάτες του «στόλου»: λίγα πλάνα, e-mails και ηχητικές μαρτυρίες από τα πρώτα λεπτά της εισβολής των ισραηλινών κομάντος στα πλοία.

Μέχρι τότε, ολόκληρο το ταξίδι του στόλου με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους ήταν ένα γεγονός που εξελισσόταν σε ζωντανή μετάδοση για ολόκληρο τον πλανήτη. Το Διαδίκτυο γινόταν επικοινωνιακό εργαλείο για την ανάδειξη της εκστρατείας, αλλά ταυτοχρόνως έδινε σε οποιονδήποτε τη δυνατότητα να μοιραστεί την ατμόσφαιρα του ταξιδιού μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του.

Η ελληνική οργάνωση «Ενα καράβι για τη Γάζα» είχε στήσει την ψηφιακή πλατφόρμα digitalship. shiptogaza.gr, που μετέδιδε όσα συνέβαιναν στο πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος». Η τουρκική ΜΚΟ «ΙΗΗ Humanitarian Relief Foundation» είχε στήσει το κανάλι http://www.livestream.com/insaniyardim, από το «Mavi Marmara».

Τις ημέρες που ακολούθησαν, ολόκληρος ο πλανήτης αναζητούσε πληροφόρηση στο Διαδίκτυο, κυρίως μέσω του Twitter, που διακρίνεται για την αμεσότητα της διάχυσης των πληροφοριών σε γεγονότα μεγάλης εμβέλειας.

Οι συζητήσεις συντονίζονταν και ομαδοποιούνταν χάρη στη χρήση των hashtags #flotilla και #freedomflotilla. Για πολλές ώρες, τουλάχιστον τη Δευτέρα, το θέμα κυριαρχούσε απόλυτα στο Twitter αλλά τα συγκεκριμένα hashtags ήταν εξαφανισμένα από τη λίστα με τα πιο δημοφιλή. Αυτό έκανε πολλούς να υποψιάζονται λογοκρισία από τους διαχειριστές του μέσου, που έχει έδρα στις ΗΠΑ. Την υποψία ενέτεινε η εμφάνιση ως δημοφιλούς του #Israel.

Και οι ίδιες οι ισραηλινές αρχές αξιοποίησαν ανοιχτά ή εμμέσως όσο μπορούσαν τη δυναμική των κοινωνικών δικτύων για να μεταδώσουν πληροφορίες και να καλλιεργήσουν προπαγάνδα. Το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών τους (@IsraelMFA) απαντούσε σε πολλούς από τους διαμαρτυρόμενους χρήστες του Twitter, λέγοντας π.χ. πως οι στρατιώτες τους είχαν δεχτεί ένοπλες επιθέσεις. Η παρωδία του, το twitter.com/IsraelGlobalPR δεν άργησε να αναδειχθεί, με αναρτήσεις όπως «το Ισραήλ αναφέρει με χαρά πως ο στρατιώτης που μαχαίρωσε το δάχτυλό του καθώς επιβιβαζόταν στο πλοίο έχει αναρρώσει πλήρως».

www.τηλεόραση exandas.ert.gr

Ο «Εξάντας» του Γιώργου Αυγερόπουλου συζητείται συνήθως για τα πολυβραβευμένα του ντοκιμαντέρ από χώρες και πραγματικότητες μακρινές μας. Αυτή τη φορά τροφοδότησε φλογερές συζητήσεις καταγράφοντας το σκανδαλώδες «Ελντοράντο» των τραπεζών βλαστοκυττάρων της Ελλάδας. Στο site της εκπομπής μπορεί κανείς να (ξανα)δεί την εκπομπή (όπως και όλες τις παλαιότερες) και να παρακολουθήσει τα σχετικά σχόλια (ανάλογα και στο γκρουπ Exandas Documentaries, στο Facebook). Μεταξύ άλλων, θα δει πώς άνθρωποι με εμπορικά συμφέροντα παριστάνουν τους ιδιώτες για να παρεισφρήσουν σε δημόσιες συζητήσεις αλλά και πώς αντιμετωπίζονται.

www.εργαλεία

Δεν είναι λίγα τα πιτσιρίκια που πέρασαν τις τελευταίες μέρες βλέποντας και ξαναβλέποντας τα βιντεάκια των συμμετοχών της Eurovision στο Youtube και ψάχνοντας τρόπο να τα κατεβάσουν. Δεν είναι λίγοι ούτε εκείνοι που κάνουν το ίδιο για χιλιάδες άλλα βίντεο καθημερινά. Εκτός από το γνωστό σε πολλούς λογισμικό του youtubedownload. altervista.org, μπορείτε να δοκιμάσετε online και το www.downloadyoutubevideos.com. Στο www.youtubetomp3.net εισάγετε url από βίντεο αλλά το κατεβάζετε σε mp3.

www.αναζήτηση searchtweetsbydate.com

Αν ψάχνετε να βρείτε τι είχε πει κάποιος χρήστης του Twitter πριν από μέρες, εβδομάδες ή μήνες, η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να σας γλιτώσει από πολλά κλικ προς τα πίσω. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει για επιλεγμένες μέρες, με βάση το όνομα κάθε χρήστη που σας ενδιαφέρει.

Social media

« (...) Ο κόσμος φαίνεται ότι ποτέ πια δεν θα μιλήσει για ολοκαυτώματα, για σφαγές και απόλυτη φρίκη.

Οχι γιατί αυτά θα λείψουν, αλλά γιατί πια ο θάνατος θα είναι ένα νομικό τερτίπι, μια υποπαράγραφος ενός άρθρου μιας διεθνούς συνθήκης, ένα δελτίο τύπου περί δυσανάλογης χρήσης βίας (...) Κάθε στιγμή θα βρίσκονται μισοί που θα μιλάνε για σοκ και άλλοι μισοί που θα εκλογικεύουν και θα επεξηγούν τις αιτίες που έφεραν το αίμα. (...) Επρεπε να το περιμένουμε», γράφει «Το βυτίο» (http://blo.gr/1cw).

Νέοι όροι

Troll (τρολ)

Συμμετέχων σε διαδικτυακή κοινότητα ή επισκέπτης σε ιστοσελίδα με ανοιχτό σχολιασμό, ο οποίος επίτηδες δημιουργεί έριδες κατά τη διάρκεια των συζητήσεων (αναρτώντας προσβλητικά και ωμά σχόλια). Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής του είναι η αδιαφορία.

Πηγές: www.urbandictionary.com encyclopediadramatica.com

Η φυλακή της Μπιρ- Σέβα

Όπου κρατήθηκαν οι ακτιβιστές

Οι διεθνείς διπλωματικές αρχές δεν είχαν εγκαίρως πρόσβαση στις φυλακές της Μπιρ-Σέβα, όπου κρατούνταν εκατοντάδες ακτιβιστές.

Οι χρήστες της wikimapia.org έφτασαν όσο πιο κοντά τους επέτρεπαν

οι δορυφόροι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
e-minds