Έντυπη Έκδοση

Χωρίς πυξίδα...

Στην Ιρλανδία της κρίσης, λέει εκείνος ο παλιός των Dead Can Dance, ο Μπρένταν Πέρι, «χάθηκε η ιστορική δυναμική που στηριζόταν σε πατροπαράδοτους δεσμούς επικοινωνίας και αλληλοβοήθειας.

Κάηκε δηλαδή το χαρτί που βοηθούσε τους Ιρλανδούς, μια ζωή, να τα βγάζουν πέρα»... Στην Ελλάδα της πρωτοφανούς κρίσης, κάποιοι αισιόδοξοι λένε ότι «θα πυκνώνει ο δεσμός μας» και θα ενισχυθούν οι συλλογικότητες. Μέχρι στιγμής, πάντως, «υπό το φάσμα της κλιμακούμενης χρεοκοπίας» -γράφει ο Ν. Γ. Ξυδάκης στην «Καθημερινή»- «όλοι φημολογούν εναντίον όλων, η κοινωνία ποτίζεται ώς το μεδούλι από μνησικακία, εχθρότητα, φθόνο, μοχθηρία, εκδίκηση. Κι όσο ποτίζεται, τόσο ερεθίζεται και ζητάει κι άλλο (...) Η δίκη και η καταδίκη των καταχραστών είναι αναγκαία. Αλλά δεν είναι αρκετή (...) Οι ελεύθερες κοινωνίες δεν τρέφονται με πτώματα» ****Στη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός της πέτυχε εκείνο που επιδίωκε εξ αρχής: ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τέλος... Βαθιά ανάσα και για τον Ελληνα ομόλογό του, ο οποίος είχε ακριβώς τον ίδιο στόχο, προς μεγάλη ικανοποίηση των ΗΠΑ...Για τους Ρώσους, κανένα πρόβλημα. Μόλις κατάλαβαν ότι έχουν μπλέξει με «δεδομένους», στράφηκαν προς την Τουρκία ****Στην Κιργισία, λουτρό αίματος. Στο Βέλγιο, άλλου τύπου εμφύλιος. Στην Ιταλία και τη Γερμανία διαδηλώσεις α λα ελληνικά. Και στο Ισραήλ, ένας εύψυχος Εβραίος που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και καταγγέλλει τη βαρβαρότητα του ισραηλινού στρατού λέει (από το «Εθνος»): «Εγώ ξέρω πως είμαι ασφαλής στο σπίτι μου. Οχι όμως και οι Παλαιστίνιοι. Μας έβαζαν να μπαίνουμε στα σπίτια τους και να τους χτυπάμε για να δουν ποιος κάνει κουμάντο» (...Ο Σίτσαμ Λέβενταλ ηγείται του κινήματος «Σπάζοντας τη σιωπή». Αλλά θα τα βρει σκούρα, αν προσπαθήσει να πείσει κάτι δικούς μας. Αυτούς, φέρ' ειπείν, που δεν είδαν κανένα έγκλημα ή δολοφονικό ρεσάλτο, αλλά απλώς ένα... φιάσκο!) ****Είπαμε, υποβολέα: μαζί της και στους θριάμβους και στα ρεζιλίκια... Ούτε για τον Ρεχάγκελ θέλω κουβέντα. Ο,τι και να κάνει -και προχθές έκανε πολλά ακατανόητα και οδυνηρά- θα παραμένει εσαεί ο προπονητής των θαυμάτων για μια χώρα που δεν έχει τον Θεό της ούτε ποδοσφαιριστές κλάσεως. Εντάξει;

«Τι ήτανε εδώ;»

«...Στην αγορά που ξέρω εγώ, οι αριθμοί είναι νοήματα δεν είναι προσταγές.

Δεν είναι πυροβολισμοί που φτύνει κάθε φορά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και ο πρόεδρος του ΔΝΤ, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ και όλοι οι πρόεδροι που να σας πάρει ο διάολος τον πατέρα που θέλετε να μας σώσετε από τη δικιά σας αποτυχία με τη συνταγή που δημιούργησε την αποτυχία σας.

Τη δική σας αποτυχία αντικρίζω να καθρεφτίζεται στα θολά τζάμια των ολοένα και περισσότερων άδειων μαγαζιών που με συγκλονίζουν όταν τα βλέπω. Δεν είναι οίκτος. Είναι επίγνωση της τραγωδίας. Είναι η επίγνωση της φριχτής σιωπής που κουβαλούνε τα κλειστά μαγαζιά. Γιατί κανένας δεν ακούει τον ρόλο της πρόσοψης που κλείνει για τελευταία φορά. Γιατί κανένας δεν βλέπει τον μαγαζάτορα να φεύγει και να μην ξέρει τι να το κάνει το κλειδί στα χέρια του. Κι ύστερα περνάς εσύ απ' έξω και βλέπεις τα αποκαΐδια μιας ελπίδας που ρημάχτηκε. Αλλού κάτι χαρτιά πεταμένα στο πάτωμα. Αλλού μια λάμπα κι ένα κομμάτι πανί. Αλλού κάτι μπουκάλια μπύρας. Αλλού ένας πάγκος κι ένα παπούτσι. Αλλού ένα ράφι πεσμένο από τη μια πλευρά. Αλλού μια εγκλωβισμένη κούκλα βιτρίνας που τη ζωντάνεψε η μοναξιά. Κι ύστερα οι μέρες περνούν. Περνάς και ξαναπερνάς, τα κλειστά και άδεια μαγαζιά πεθαίνουν κι ύστερα έρχεται μια μέρα κι αναρωτιέσαι: "Τι ήτανε εδώ;". Αλήθεια· τι ήτανε εδώ; Ποια ζωή; Ποιος κλειδάριθμος μιας χαμένης προσπάθειας; Τι έφτιαχναν εδώ; Τι πουλούσανε εδώ; Ποιο εδώ; "Μικραίνει ο τόπος κι η θάλασσα γίνεται κήπος. Στερεύει το φως στις μικρές αποβάθρες" στιχουργούσε πριν χρόνια ο Τάσος Κόρφης. Εδώ. Αλλά μην το πείτε του πρωθυπουργού. Γιατί είναι σοσιαλιστής και θλίβεται». (Από την «Αυγή»)

Εκ των Εσω

* ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ... «Οπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Σίβιτας στη Βουλή κατά την εξέτασή του για την υπόθεση Ζίμενς, το ΔΝΤ είχε αναθέσει στην εταιρεία του να προωθήσει με θετικά μηνύματα το μισητό μνημόνιο της τρόικας και να στρέψει τη δημόσια συζήτηση υπέρ των κυβερνητικών μέτρων»...

Από το «Πριν»:

- «Πώς γίνονται όμως αυτές οι δουλειές, καθώς δεν είδαμε καταχωρήσεις και κανονικές διαφημίσεις υπέρ του Μνημονίου ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - ΔΝΤ; Προφανώς μιλάμε για γκρίζα διαφήμιση, για γκρίζα ή καλύτερα κατάμαυρη προπαγάνδα μέσα από δελτία ειδήσεων, πρωτοσέλιδα, "αποκαλυπτικά ρεπορτάζ" και στήλες αρθρογραφίας».

- «Για να περάσει η γραμμή Μαξίμου, Βρυξελλών και Νέας Υόρκης δεν έλειψαν και τα "ακτίφ" δημοσιογράφων με τους επικοινωνιολόγους και τα στελέχη του ΔΝΤ, ώστε να αντλούν επιχειρήματα για το οπλοστάσιό τους! Θυμάστε τα λογύδρια περί "μη δαιμονοποίησης του ΔΝΤ", περί "μονόδρομου" των μέτρων, ακόμα και για τις "μάχες" που έδινε ο πρωθυπουργός με την τρόικα; Ολα μασημένη κι έτοιμη προπαγάνδα!».

**ΖΟΦΟΣ... Ιρλανδία: «Είναι θλιβερό, γιατί φτάσαμε να έχουμε το υψηλότερο κατά κεφαλήν χρέος στην Ευρώπη», λέει ο Μπρένταν Πέρι, ηγέτης των θρυλικών Dead Can Dance...

Από την «Καθημερινή» (συνέντευξη στον Γιάννη Κολοβό):

- «Στην πραγματικότητα υπήρχε μόνο μία βιομηχανία πίσω από το φαινόμενο τις "ιρλανδικής τίγρης": οι κατασκευές. Η ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα ήταν τεχνητή, κατασκευασμένη η ίδια:

-Σήμερα έχουν αυξηθεί το ποσοστό εγκληματικότητας και οι ανισότητες. Και το πιο θλιβερό είναι πως χάθηκε η ιστορική δυναμική που στηριζόταν σε πατροπαράδοτους δεσμούς επικοινωνίας και αλληλοβοήθειας. Κάηκε δηλαδή το χαρτί που βοηθούσε τους Ιρλανδούς να τα βγάζουν, μια ζωή, πέρα!».

Οι τίτλοι

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

Ετσι ανοίξαμε την Κερκόπορτα του Αιγαίου στην Τουρκία.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Ολες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό του Δημοσίου.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Πάρτι μίζας από Torcaso-Siemens.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Τους κρατάει όλους ο Σωκράτης.

ΕΘΝΟΣ

Η άγρια συμμορία που τζογάρει σε βάρος της Ελλάδος.

ΕΛ. ΩΡΑ

Και «Τρίτη Ρώμη» στο... χαρτοφυλάκιο του Βαρθολομαίου.

ΕΛ. ΤΥΠΟΣ

Πανικός Παπανδρέου.

ESPRESSO

Το δράμα πασίγνωστου εφοπλιστή.

Η ΑΥΓΗ

Τι μας χωρίζει ή τι μας ενώνει;

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο.

Η ΕΠΟΧΗ

Εταιρεία κατεδαφίσεων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Από την άνοιξη του 2009 είχε στείλει το ΔΝΤ προειδοποίηση στην Αθήνα.

Η ΝΙΚΗ

Κραυγές και ψίθυροι στο Μαξίμου.

Η ΧΩΡΑ

Ολοι στο φούρνο της Siemens.

ΘΕΜΑ

15 σπίτια του Ακη βρήκε το ΣΔΟΕ.

ΚΑΡΦΙ

Ποιος είναι ο «μεγάλος άντρας».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Οι υποψήφιοι στους δήμους.

Ο ΛΟΓΟΣ

Τι συμφωνήθηκε για το ασφαλιστικό.

ΠΡΙΝ

Απολύσιμοι όλοι οι εργαζόμενοι.

REALNEWS

«Κλείδωσε» το σχέδιο σωτηρίας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Κλιμάκωση με απεργία το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Λίστα «φωτιά» για Siemens.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Τρανταχτά ονόματα στη φάκα του ΣΔΟΕ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Εκβιάζει με εκλογές.

VETO

Η κόρη του Ακη, η offshore και οι πύραυλοι.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Ιδού, λοιπόν, γιατί οι φήμες γίνονται πιστευτές...

«Αν κατάλαβα καλά, αλλάξαμε εχθρό. Εκεί που μας την έπεφταν οι κερδοσκόποι, τώρα μας κυνηγούν οι φήμες. Οτι η Ελλάδα πτωχεύει, ότι βγαίνει από το ευρώ, ότι έπεσε έξω.. «Αστεία ιστορία», απάντησε ο αμέριμνος υπουργός Οικονομικών. Δεν ξέρω πού βρήκε το αστείο, εγώ δεν γέλασα καθόλου...

"Αστεία πράγματα, αλλά και επικίνδυνα" τον διόρθωσε ελαφρώς ο Πρωθυπουργός. Ισως να έχει περισσότερο δίκιο.

Αφενός, επειδή οι διαδοχικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών έχουν αποδειχθεί έως τώρα περισσότερο από επισφαλείς. Εδώ και εννέα μήνες συμβαίνει πάντα αυτό που διέψευδε την προηγούμενη εβδομάδα -μεταξύ μας, δεν έχει πέσει μέσα ούτε στην ημερομηνία των Χριστουγέννων! Και από τη στιγμή που τα πράγματα εξελίχθηκαν τελικά όπως ακριβώς τα έλεγαν οι "κερδοσκόποι", αρχίζω να έχω βάσιμες υποψίες για τις "φήμες" που τους διαδέχτηκαν.

Αφετέρου, επειδή "φήμες" και σκοπιμότητες πάντα υπάρχουν. Το ερώτημα είναι γιατί γίνονται τώρα πιστευτές. Γιατί διαμορφώνουν σήμερα το κυρίαρχο κλίμα. Ξέρετε γιατί; Επειδή στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα και περιστατικά.

Πάρτε ένα παράδειγμα: η κυβέρνηση ανακοίνωσε περιχαρής ότι α' πεντάμηνο μείωσε το δημόσιο έλλειμμα κατά πέντε δισ. ευρώ. Κολοκύθια τούμπανα!

Περιορίστηκαν, λέει, οι δαπάνες κατά τέσσερα δισ. ευρώ. Ξέρετε γιατί; Επειδή το Δημόσιο δεν πληρώνει. Δέκα δισ. ευρώ χρωστάει μόνο στις επιχειρήσεις, το ένα δισ. από επιστροφή του ΦΠΑ, και παγώνει τις επιστροφές έως τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων έχουν πέσει κατά 29,6%.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι δεν πρόκειται για περιορισμό δημοσίων δαπανών αλλά για στάση πληρωμών του Δημοσίου. Δεν δαπανούν διότι δεν πληρώνουν.

Αυξήθηκαν, λέει, κατά ένα (και κάτι...) δισ. τα έσοδα. Περίπου, δηλαδή τα μισά απ' όσα προσδοκούσαν να εισπράξουν· στα οποία περιλαμβάνονται η πρώτη δόση αύξησης του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων καθώς και η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι τα φορολογικά έσοδα έχουν σχεδόν καταρρεύσει λόγω της ύφεσης και αντισταθμίζονται μόνο από την αύξηση των έμμεσων φόρων και την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Μόνο η τελευταία έφτασε στα 800 εκατομμύρια - να τη η περίφημη «αύξηση των δημοσίων εσόδων» (...)

Αυτή είναι η κατάσταση με πραγματικά στοιχεία. Οχι με φήμες. Ούτε είναι φήμη ότι ο πληθωρισμός τον Μάιο έφτασε στο 5,4% -με σοβαρές πιθανότητες να αγγίξει το 7% έως τον Σεπτέμβριο... Ούτε είναι φήμη ότι η ανεργία έφτασε στο 11,6% τον Μάρτιο- οι άνεργοι αυξάνονται με ρυθμό 10% κάθε μήνα. Αυτά δεν είναι φήμες. Δεν είναι καν "αστεία ιστορία", που θα έλεγε ο υπουργός Οικονομικών. Είναι μάλλον "επικίνδυνα πράγματα", για να προτιμήσω την ορολογία του Πρωθυπουργού. Και πείτε μου τώρα έπειτα από αυτά ποιος λογικός άνθρωπος θα συμπεράνει ότι "όλα πάνε πρίμα".

Γι' αυτό, λοιπόν, οι φήμες γίνονται πιστευτές. Επειδή όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις αντιλαμβάνονται ότι η χώρα όχι μόνο βαδίζει σε λάθος δρόμο αλλά τον βαδίζει και χωρίς προοπτική και χωρίς αποτελέσματα...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων