Έντυπη Έκδοση

Ψάχνοντας links στα... άχυρα

Η σαρωτική κυριαρχία της Google μπορεί να θεωρείται δεδομένη σε πολλά επίπεδα στον παγκόσμιο ιστό, αλλά έχει ενδιαφέρον να δοκιμάζει κανείς μικρές νησίδες αντίστασης σε αυτήν.

Κάποιες από αυτές είναι και τα εναλλακτικά «ψαχτήρια», που ανταγωνίζονται το μονοπώλιο της βασίλισσας των μηχανών αναζήτησης αλλά και των ανταγωνιστών της, Yahoo, Bing κ.λπ.

Δεν είναι μικρό πράγμα να ξέρεις ότι κάποιος θα σου δώσει ποιοτικές επιλογές χωρίς επαναλαμβανόμενα ή άχρηστα αποτελέσματα ή θα περιορίσει τα links σε συγκεκριμένες θεματικές. Και σίγουρα είναι μεγάλο πράγμα να σου υπόσχονται ότι οι αναζητήσεις σου δεν καταχωρίζονται σε έναν server για να πουληθούν σε διαφημιστικές που θα σε θυμούνται για καιρό μετά.

 

duckduckgo.com

Διάφοροι έχουν ειρωνευτεί τη συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης για το όνομά της, αλλά ακόμη κι αυτοί εκτιμούν το ξεκαθάρισμα που κάνει στους συνδέσμους που εμφανίζει. Το ατού της είναι ότι προβάλλει στην κορυφή τις καταχωρίσεις που προέρχονται από επίσημες ιστοσελίδες. Πάνω κι από αυτές δίνει σε ξεχωριστό πλαίσιο το «zero-click info», επιλεγμένη χρήσιμη πληροφόρηση για τη λέξη ή τη φράση που αναζητά ο χρήστης.

Υπόσχεται λιγότερη άχρηστη πληροφορία και spam στα αποτελέσματα, αποκλείοντας κάπου 60 εκατομμύρια sites από το ευρετήριό του. Δηλώνει πως σέβεται την ιδιωτικότητα του χρήστη και δεν καταγράφει πληροφορίες γι' αυτόν όπως κάνουν η Google και πολλές άλλες μηχανές.

Στις ρυθμίσεις (settings) επιτρέπονται περιορισμοί στην αναζήτησή του βάσει χώρας. Οταν ο χρήστης αναζητά έναν όρο με διαφορετικές ερμηνείες, εμφανίζεται δυνατότητα επιλογής μίας από αυτές (π.χ. αν με το «apple» ψάχνει να βρει μήλα, την ομώνυμη εταιρεία κ.ο.κ.).

www.wolframalpha.com

Αντί για links, αυτή η υπολογιστική μηχανή γνώσης παρουσιάζει απαντήσεις και δίνει βασικές πληροφορίες και δεδομένα από επίσημες πηγές για αναζητήσεις σχετικές με τους διάφορους επιστημονικούς κλάδους, πρόσωπα, χώρες, οργανισμούς, εταιρείες κ.λπ.

Δεν συλλέγει δεδομένα από το web, αλλά από πολλές και διαφορετικές πηγές πληροφοριών. Οι ασχολούμενοι με τις θετικές επιστήμες μάλλον πρέπει να εξερευνήσουν τις δυνατότητές της και τα θυγατρικά της sites όπως το mathworld.wolfram.com.

www.cuil.com

Ξεκίνησε με φιλοδοξία να κατατροπώσει την Google και πολλοί πίστεψαν ότι θα το κατάφερνε, αφού μεταξύ των ιδρυτών της ήταν και πρώην στελέχη της εταιρείας που είχαν δουλέψει στο κομμάτι των αναζητήσεων. Δεν το κατάφερε αλλά συνεχίζει να λειτουργεί προσφέροντας τα αποτελέσματα κάθε αναζήτησης σε ένα είδος αναφοράς που βγαίνει από αλγοριθμική αναζήτηση. Με αυτόν τον τρόπο δουλεύει μόνο σε 8 γλώσσες. Στα ελληνικά βγάζει σκόρπιους συνδέσμους μόνο.

Σε συνεργασία με το Facebook προσφέρει αναζήτηση σχετικών πληροφοριών μεταξύ των φίλων του χρήστη στο συγκεκριμένο δίκτυο. Π.χ. με τον όρο «U2» εμφανίζει φίλους που είναι fan του Μπόνο ή ποιοι θα πάνε σε συναυλίες του γκρουπ. Πρόσφατο προϊόν της ίδιας ομάδας είναι η εγκυκλοπαίδεια www.cpedia.com, η οποία διαχωρίζει διαφορετικές έννοιες των όρων που αναζητά ο χρήστης και του επιτρέπει να εντοπίσει ποια είναι η αρχική πηγή μιας αναφοράς μεταξύ διαφορετικών συνδέσμων που την έχουν αναδημοσιεύσει.

www.στατιστική www.saferinternet.gr

Πληροφορίες και συμβουλές ή βοήθεια για να αντιμετωπιστούν προβλήματα εξάρτησης ζητά η πλειονότητα όσων τηλεφωνούν στη γραμμή βοήθειας 800 11 800 15 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Το 76,94% των 982 κλήσεων που έγιναν από τον περσινό Αύγουστο μέχρι τον περασμένο Μάιο, αφορούσαν αυτές τις δύο κατηγορίες. Λιγότερες αφορούσαν οικονομικές απάτες (75 κλήσεις), επικίνδυνο περιεχόμενο (62), βία ή εκφοβισμό (56), κλοπή προσωπικών δεδομένων (54), ανορεξία (13), αποπλάνηση ανηλίκων (10)

www.δικτύωση www.facebook.com/Togetherville

Μερικά παιδιά δεν θα προλάβουν ούτε να μπουν στην εφηβεία για να βουτήξουν στα βαθιά του Διαδικτύου. Το togetherville.com είναι ένα κοινωνικό δίκτυο για παιδιά 6-10 ετών που γράφονται μαζί με τους γονείς τους και μοιράζονται μηνύματα, φωτογραφίες και άλλο περιεχόμενο να παίζουν παιχνίδια κ.ά. Ο κύκλος των επαφών τους φτιάχνεται από τα παιδιά των φίλων που έχει ο γονιός στο Facebook.

www.εργαλεία itstrending.com

Δεν είναι ακριβώς κουτσομπολιό, αλλά ένας τρόπος να μαθαίνουμε τι συζητιέται κάθε στιγμή στο Facebook. Παιχνίδια, ειδήσεις, βίντεο, φωτογραφίες κ.λπ. συναθροίζονται και παρουσιάζονται σε συνεχή ροή. Και μη νομίζετε πως θα βρείτε μόνο τον Τζάστιν Μπίμπερ. Τις τελευταίες μέρες σάρωνε το καινούριο βιντεοκλίπ του Χατζηγιάννη.

Social media

Συγκεντρωθήκαμε γύρω από «τον καναπέ, που σε αυτόν μόνο η θεία θα μπορούσε να είχε δολοφονηθεί». Ετσι υποδέχονται τον επισκέπτη στο crimefictionclubgr.wordpress.com. Δεν έχει σημασία αν είστε της σχολής του Ελρόι, του Ράνκιν ή του Τάιμπο. Αν σας αρέσει η αστυνομική λογοτεχνία, θα βρείτε κάτι να πείτε με τους οικοδεσπότες του, μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Εκεί καταγράφουν την εγχώρια παραγωγή αστυνομικών έργων, συγκεντρώνουν τις σοβαρές έρευνες για το έγκλημα και δίνουν διεθνείς συνδέσμους.

Νέοι όροι

Semantic search (σημασιολογική αναζήτηση)

Η διαδικτυακή αναζήτηση μέσω μηχανών που προσπαθούν να εστιάσουν στη σημασία των λέξεων και εννοιών που δομούν ένα κείμενο, αντί να τα εντοπίζουν απλώς μέσα σε αυτό (όπως συμβάνει στη μηχανική αναζήτηση).

Δείτε επίσης

* www.timmp.com -ψάχνει μεταξύ 130 δισ. ιστοσελίδων

* www.powerset.com - αναζητήσεις εντός της Wikipedia

* www.keyboardr.com - εμφανίζει αποτελέσματα από Google, Wikipedia και Youtube μαζί

* www.pipl.com - για εντοπισμό χρηστών του Διαδικτύου

Πηγή: www.netlingo.com

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
e-minds