Έντυπη Έκδοση

Χωρίς ανταποκριτές η ΕΡΤ

Δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους, βρέθηκαν στον «αέρα» για Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για το επόμενο διάστημα

Από τις αρχές Ιουλίου όσοι ανταποκριτές δεν είχαν αποκτήσει μόνιμη σχέση με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και συνέχιζαν στο γνωστό καθεστώς των συνεχόμενων ανανεώσεων βρίσκονται στον «αέρα».

Ορισμένους μάλιστα κανείς από τη διοίκηση της ΕΡΤ δεν φαίνεται να φιλοτιμήθηκε να τους ειδοποιήσει για τη διακοπή της συνεργασίας αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ετσι, εδώ και 25 μέρες η ΕΡΤ βρίσκεται χωρίς ανταποκριτές ακόμα και σε κρίσιμα σημεία, όπως είναι οι Βρυξέλλες, το Ισραήλ κ.α. Οι τελευταίες συμβάσεις ανταποκριτών όπως ο Βαγγέλης Δεμίρης στις Βρυξέλλες, ο Πάνος Χαρίτος στο Ισραήλ, ο Μιχάλης Γρυπιώτης στη Νέα Υόρκη, η Θωμαΐς Παπαϊωάννου στο Παρίσι, ο Δημήτρης Λιάτσος στη Μόσχα υπογράφηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη και ήταν εξάμηνης διάρκειας, με αποτέλεσμα στο τέλος Ιουνίου να λήξουν. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η διοίκηση της ΕΡΤ δεν είχε βρει λύση για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το διάστημα γίνονται κάποιες ενέργειες ώστε το ζήτημα να λυθεί, ίσως μέσα στο επόμενο 15ήμερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι ανταποκριτές έμαθαν ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους από συναδέλφους τους σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων. Οταν ζήτησαν να έχουν κάποια ενημέρωση, δεν υπήρξαν σαφείς εξηγήσεις, ενώ φαίνεται ότι δεν έλειψαν και οι... παρανοήσεις. Κι αυτό γιατί έγιναν κάποιες αναφορές σε διαδικασία ΑΣΕΠ στην οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάγονται δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες.

Εύλογες απορίες

Οπως και να έχει το ζήτημα, δημιουργεί εύλογες απορίες. Πώς είναι δυνατόν η δημόσια ραδιοτηλέοραση να μη διαθέτει ανταποκριτές και μάλιστα σε σημαντικά σημεία αλλά και να μην έχει βρεθεί τόσο καιρό λύση; Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιου τύπου συμπεριφορά σε δημοσιογράφους οι οποίοι συνεργάζονται με την ΕΡΤ ακόμα και πάνω από μια δεκαετία, με το σύστημα μάλιστα των συνεχόμενων ανανεώσεων και όχι με εξωφρενικά ποσά σαν κι αυτά που είδαμε πρόσφατα ότι δίνονταν σε ορισμένους «εκλεκτούς»; Και πρόκειται για δημοσιογράφους που καλύπτουν ρεπορτάζ σε εμπόλεμες ζώνες, κάλυψαν τα πρόσφατα γεγονότα με το μακελειό στο Ισραήλ, τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, τις κρίσιμες επαφές σε Γαλλία, Ρωσία, Βρυξέλλες, ΗΠΑ για τον δανεισμό της χώρας από Ε.Ε. και ΔΝΤ κ.ά.

Η σφαιρική ενημέρωση είναι υποχρέωση της ΕΡΤ και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν να βρίσκονται χρήματα και να γίνονται εισηγήσεις για αποκλειστικές συμβάσεις εντός συνόρων, να δίνονται μέχρι και 40.000 ευρώ ανά επεισόδιο για την εκπομπή «Στην υγειά μας», αλλά να μην υπάρχουν χρήματα και λύσεις για τους ανταποκριτές και μάλιστα σε τέτοιες περιόδους. Υπάρχουν ανταποκριτές που το κρίσιμο διάστημα που η χώρα μας βαλλόταν από παντού έδιναν συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης (περισσότερες και από πολιτικούς) και προσπαθούσαν να στηρίξουν σε συναδέλφους τους στο εξωτερικό τη χώρα. Γιατί οι ανταποκριτές είναι και μια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Από την άλλη, τι θα συμβεί για παράδειγμα αν κάτι προκύψει στην Παλαιστίνη; Με ποιον τρόπο θα είναι καλυμμένος ο Πάνος Χαρίτος για να κάνει τις ανταποκρίσεις του;

Απίθανες καταστάσεις

Ηδη αυτό το διάστημα που οι συγκεκριμένοι ανταποκριτές βρίσκονται στον «αέρα» έχουν προκύψει διάφορα τραγελαφικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρόσφατα ταξίδια κυβερνητικών στελεχών αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης σε Βρυξέλλες, Γαλλία κ.α., ζητήθηκε από ανταποκριτές που δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους να κάνουν κανονικά το ρεπορτάζ, να εξασφαλίσουν δηλώσεις, αλλά να μη φαίνονται και να μην κάνουν οι ίδιοι τα σπικάζ των θεμάτων τους, καθώς δεν υπήρχε κάλυψη μέσω σύμβασης. Και βέβαια δεν το αρνήθηκαν, αλλά πρόκειται για καταστάσεις που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν σε οποιοδήποτε κανάλι, πόσο μάλλον σε έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Την ίδια ώρα πρωθυπουργό, υπουργούς και αρχηγούς κομμάτων ακολουθούν στα ταξίδια τους δύο, τρία ή και περισσότερα συνεργεία από την ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να ξοδεύονται αρκετά χρήματα. Το να κάνεις οικονομία βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει οι συνάδελφοι που καλύπτουν τα αντίστοιχα ρεπορτάζ να παρακολουθούν τι συμβαίνει στα ταξίδια αυτά. Αντιθέτως. Αλλά εξίσου απαραίτητο, ειδικά για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, είναι να υπάρχει ρεπορτάζ από τους ανταποκριτές που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις εκεί όπου βρίσκονται και διαθέτουν και τις απαραίτητες πηγές από την άλλη πλευρά. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας το συγκεκριμένο θέμα με τέτοιο τρόπο.

Ο Ιούλιος φτάνει στο τέλος του και η διοίκηση της ΕΡΤ πρέπει να προχωρήσει με την υπόθεση των συμβασιούχων της γενικότερα, ώστε να γίνουν οι ανάλογες προκηρύξεις με σαφή κριτήρια και να ξεκαθαρίσει το θέμα πλήρως. Οπως πρέπει σε σύντομο διάστημα να τελειώνει και με τις αναθέσεις προγραμμάτων ώστε η δημόσια ραδιοτηλεόραση να είναι έτοιμη για τη νέα περίοδο. Και βέβαια, όλα θα πρέπει να γίνουν με απόλυτη διαφάνεια. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Insider