Έντυπη Έκδοση

Μάχη για τη «ρύθμιση» του Διαδικτύου

Τα νέα επεισόδια στο σίριαλ της διαπραγμάτευσης γύρω από την ACTA (την εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της εμπορίας παραποιημένων προϊόντων και της «πειρατείας» στο Ιντερνετ) δεν είναι καθησυχαστικά.

Λίγες εβδομάδες μετά τον ένατο γύρο συναντήσεων, που έγινε στην Ελβετία, και μερικές μέρες πριν από τον επόμενο, που θα γίνει στις ΗΠΑ, διέρρευσε η τελευταία εκδοχή του κειμένου που πιθανόν να καθορίσει το μέλλον του Διαδικτύου.

Αρκεί, βέβαια, να συμφωνήσουν πάνω σε αυτό η Ε.Ε. και άλλες 38 χώρες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία, που παίζουν καθοριστικό ρόλο. Εχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες, και είναι σαφές πλέον ότι η συμφωνία που ξεκίνησε για να ρυθμίσει τελωνειακά ζητήματα της παγκοσμιοποιημένης αγοράς έχει καταλήξει σε μια απόπειρα διεθνούς ρύθμισης του Ιντερνετ και διαμόρφωσης ενός νομικού πλέγματος γύρω από την έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο,τι γνωρίζουμε για το περιεχόμενο της ACTA έχει δημοσιοποιηθεί με φειδώ, έπειτα από πιέσεις του Ευρωκοινοβουλίου και αμερικανικών λόμπι για την ελευθερία στο Διαδίκτυο ή έχει διαρρεύσει από τους ίδιους. Οπως δείχνει και η τελευταία διαρροή (http://blo.gr/1xe), το κείμενο κινείται ακόμα στον αντίποδα των εθνικών νομοθεσιών και του ευρωπαϊκού πλαισίου προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Εν ολίγοις, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Κάρελ ντε Χουχτ, ενημέρωσε στις 13 Ιουλίου την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου για τη νέα εκδοχή της ACTA (δείτε το βίντεο http://blo.gr/1xf). Δεν κατάφερε, όμως, να άρει την καχυποψία γύρω από τη συμφωνία, καθώς αυτή συνεχίζει να προβλέπει την περιστολή θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών για χάρη του «ευνομούμενου» Διαδικτύου.

www.ελευθερίες

Στον αντίποδα της ACTA, η Χιλή έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εισήγαγε την Ουδετερότητα του Διαδικτύου στη νομοθεσία της. Ψηφίζοντας τον νέο νόμο για τις τηλεπικοινωνίες, την περασμένη εβδομάδα, η Βουλή απαγόρευσε στους παρόχους του Ιντερνετ τη διάκριση μεταξύ χρηστών, τη δίωξη περιεχομένου, ιστοσελίδων και προγραμμάτων καθώς και τους περιορισμούς πρόσβασης των χρηστών σε ιστοσελίδες ανάλογα με το περιεχόμενό τους.

www.πατέντες

Στην απελευθέρωση των προϊόντων λογισμικού από διπλώματα ευρεσιτεχνίας πρωτοστατεί, αντιστοίχως, η Νέα Ζηλανδία. Οπως προανήγγειλε ο υπουργός Εμπορίου, ο σχετικός νόμος που ετοιμάζεται να ψηφιστεί θα απαλλάξει τις εταιρείες software από το βραχνά των αμέτρητων εταιρειών (κυρίως αμερικανικών) που ειδικεύονται στο να αγοράζουν πατέντες και μετά να διεκδικούν πνευματικά δικαιώματα από όποιον καινοτομεί στη δημιουργία λογισμικού.

www.περιοδικό ekvatana.wordpress.com

Υποτίθεται ότι τα διαδικτυακά περιοδικά απευθύνονται σε ανθρώπους πιο εξοικειωμένους με το να κρατούν το ποντίκι παρά με το να γυρίζουν τις χάρτινες σελίδες, τη μια μετά την άλλη. Το «Εκβάτανα», όμως, μας δημιούργησε την ανάγκη να το πιάσουμε στα χέρια και να το ξεφυλλίσουμε σαν «αληθινό» περιοδικό. Ισως γιατί το εικαστικό του μέρος συναγωνίζεται την ποιότητα των κειμένων του. Κατεβάστε το δεύτερο τεύχος του, με θέμα το ελληνικό καλοκαιρινό μεσημέρι, ελεύθερα σε pdf.

Social media

Εισιτήρια μέσω Twitter μοίρασε την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Λυρική Σκηνή για τη χθεσινή παράσταση της «Αΐντα».

Οσοι παρακολουθούσαν το @Aida_GR προσκαλούνταν κατά διαστήματα να στείλουν email και οι πέντε πρώτοι κέρδιζαν διπλά εισιτήρια. Οι διοργανωτές μετρούσαν τα «twittero-αντανακλαστικά» του κοινού, όπως είπαν. Κι εμείς διαπιστώνουμε ότι εξελίσσονται τα social media-αντανακλαστικά του εγχώριου μάρκετινγκ.

Νέοι όροι

Digital shadow Ψηφιακή σκιά.

Είναι το σύνολο των πληροφοριών που δημιουργούμε για τον εαυτό μας μαζί με εκείνες που δημιουργούν άλλοι για εμάς στον online κόσμο. Συνδέεται με τον όρο ψηφιακό αποτύπωμα (digital footprint), που χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
e-minds