Έντυπη Έκδοση

Δυσεξήγητες εμμονές

Ρητόρευε ο συνάδελφος στο κανάλι του, πλέκοντας το εγκώμιο του «ανταγωνισμού» που «θα ρίξει τις τιμές μετά την απελευθέρωση»... «Δεν μου λέτε», παρενέβη ένας συνδικαλιστής φορτηγατζής, «είδατε να πέφτουν οι τιμές των καυσίμων από τότε που ο Ανδριανόπουλος, υπουργός του Μητσοτάκη, έλεγε ότι ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές;»...

Απάντηση δεν υπήρξε. Φρονίμως ποιών ο συνάδελφος πέταξε την μπάλα εκτός γηπέδου. Ο περιώνυμος «ανταγωνισμός» σπανίως βοηθάει τους θιασώτες και προπαγανδιστές του να βρουν επιχειρήματα, όταν έχει απέναντί του την απτή και ωμή πραγματικότητα... Η προφανής ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων -πέραν ενός θεωρητικού εν δυνάμει, το οποίο σε λίγες περιπτώσεις επιβεβαιώνεται -δεν οδηγεί τους υποστηρικτές της «απελευθέρωσης» των επαγγελμάτων στις ράγες του σκεπτικισμού ή ενός δημιουργικού προβληματισμού. Να σκεφτούν, λόγου χάριν, ότι τα ογκούμενα έξοδα των αυτοκινητιστών (φορτηγατζήδων και ταξιτζήδων) σε συνδυασμό με την εσχάτως θεαματική μείωση της δουλειάς, είναι στοιχεία αποτρεπτικά για κάποιον νεοεισερχόμενο επαγγελματία να μειώσει τις τιμές. Οταν οι παλιοί με δυσκολία τα βγάζουν πέρα, πώς θα μπορέσει ο ίδιος να βγάζει μεροκάματο και να αποσβέσει την επένδυση (αγορά του οχήματος) και να επενδύει στη θετική προοπτική της επιλογής του; Πέραν αυτών, είναι προδήλως άδικο για εκείνους που έχουν χρυσοπληρώσει τις άδειες, να χάνουν ξαφνικά τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός βασικού περιουσιακού στοιχείου, όπως είναι η άδεια (... Η καταγγελλόμενη αυθαιρεσία των φορτηγατζήδων στα μεταφορικά -γεγονός που επιβαρύνει τις τιμές των προϊόντων- μήπως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα με την πάταξη της αισχροκέρδειας και όχι τόσο με την περιώνυμη «απελευθέρωση;» *** Ο κ. Γιάννης Κωνσταντίνου, ένας μαχητικός δικηγόρος της Θεσσαλονίκης, διορίστηκε από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου πρόεδρος της ΔΕΘ. Πριν από χρόνια, ο κ. Κωνσταντίνου, όπως είχε δικαίωμα, παρέστη στην παρουσίαση του «Μακεδονικού Αναγνωστικού», που προωθούν οι κατά δήλωσίν τους «Μακεδόνες». Και αυτοπροσδιορίστηκε ως «Ελληνόφωνος Ευρωπαίος», θα μπορούσε να αυτοαποκαλείται Αρειανός, «Μακεδόνας» ή Φοίνικας και να ταυτίζεται με οποιονδήποτε εθνικισμό θέλει, π.χ. της FYROM. Οπως και πράττει... Ο ναρκισσισμός της «πρωτοπορίας» -ένα είδος εμμονικού παιδισμού, ιδεολογικώς- είναι δικαίωμα του καθενός. Αλλά γιατί να εκπροσωπεί έναν σημαντικό Οργανισμό, μιας συγκεκριμένης χώρας, της οποίας ακόμη και το όνομα αρνείται να προφέρει; Οταν μάλιστα η ακατονόμαστη αυτή χώρα, η Ελλάδα, αντιμετωπίζει συγκεκριμένο πρόβλημα με τη γείτονα, πρόβλημα απροκάλυπτου, επιθετικού εθνικισμού;

Εκ των έσω

* ΠΡΟΪΔΕΑΣΜΟΣ;... «Μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν είναι πιο πιθανή σήμερα από οποιαδήποτε άλλη φορά επειδή η Τεχεράνη προχωράει στο πυρηνικό της πρόγραμμα, εκτιμά ο πρώην διευθυντής της CIA Μάικλ Χέιντεν».

Από τα «Νέα»:

- «Στην Τεχεράνη, ο ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ εξαπέλυσε χθες επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς χαρακτήρισε "φερέφωνο" των εχθρών του Ιράν τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και προειδοποίησε ότι η χώρα του "θα αντιδράσει έντονα αν τα εμπορικά της πλοία ή αεροπλάνα γίνουν αντικείμενο ελέγχου", στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλλει στο Ιράν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα διαθέσει κονδύλια ύψους 8 εκατομμυρίων δολαρίων για την πραγματοποίηση "σοβαρών" ερευνών στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης».

* ΤΡΑΠΕΖΕΣ... Τα τεστ αντοχής είναι θετικά. Αλλά οι ανησυχίες παραμένουν...

Ο Ρούσσος Βρανάς στα «Νέα»:

- «Και η κυριότερη από αυτές, όπως εξηγεί ο Λάρι Ελιοτ στην εφημερίδα "Γκάρντιαν" είναι πως "παρά τις εκατοντάδες σελίδες με τα δημοσιευμένα στοιχεία, αυτά τα τεστ δύσκολα θα πείσουν τις αγορές ότι έχουν πια αντιμετωπιστεί οι υποβόσκουσες αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος, που ήρθαν στο φως με το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης". Οι ευρωπαϊκές αρχές και οι κυβερνήσεις ελπίζουν ότι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και η εμπιστοσύνη μεταξύ των ίδιων των τραπεζιτών, θα τους ενθαρρύνει να ανοίξουν τα σεντούκια τους και να αρχίσουν πάλι να δανείζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ότι τα κρατούν κλειστά, λέει ο Λάρι Ελιοτ, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάκαμψη. Ομως δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ακόμη».

* ΟΜΙΧΛΟΠΑΓΙΔΕΣ... Εν εξελίξει ένα γερμανικό πείραμα στην Κρήτη, με στόχο την καταπολέμηση της λειψυδρίας αλλά και την παραγωγή ενέργειας...

Ο Μανόλης Κοκολάκης στο «Εθνος»:

- «Το μυστικό της μεθόδου, λέει ο Γιάννης Στεφανάκης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, βασίζεται στις ίνες, στο πλέγμα της "ομιχλοπαγίδας". Η νέα τεχνική θυμίζει εν πολλοίς την πατροπαράδοτη αλλά μη επιστημονική μέθοδο συλλογής νερού με το "άπλωμα" υφάσματος που εφαρμόζουν εδώ και αιώνες οι ιθαγενείς του Περού, της Χιλής και της Ναμίμπια. "Εχουμε ήδη θετικά στοιχεία στη συλλογή του νερού από την ομίχλη και τους υδρατμούς αλλά και από τον διαχωρισμό της σκόνης. Το πολυεστερικό δίχτυ που έχουμε 'απλώσει' στην Κρήτη κατασκευάστηκε στη Γερμανία και μπορεί να παγιδεύσει υδρατμούς. Μοιάζει με ένα φίλτρο αέρα που μαζεύει το νερό και απομονώνει τη σκόνη"».

Οι τίτλοι

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

Χιλιάδες οι συνταξιούχοι «ανάπηροι-μαϊμούδες» - Το παραδέχθηκε επιτέλους η κυβέρνηση και αρχίζει ελέγχους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Στη μέγγενη των ελεγκτών νοσοκομεία και ΔΕΚΟ.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - συντεχνιών - Σκοτώνουν ό,τι απέμεινε από την Οικονομία.

ΕΘΝΟΣ

Συντάξεις «εξπρές» με αναγνώριση - Οδηγός για τα πλασματικά έτη σε όλα τα ταμεία.

ΕΛ. ΩΡΑ

Φιδάκι ΙΚΑ - Το ιδανικό παιχνίδι του φετινού καλοκαιριού! Για όλη την οικογένεια!!!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Μεγάλη πολεμική άσκηση απόκρουσης των Τούρκων - Εγινε στη Λήμνο από το Γενικό Επιτελείου Στρατού.

ESPRESSO

Εδωσαν τα χέρια Τατιάνα - STAR.

ΕΣΤΙΑ

Η αρνητική εικόνα μπορεί να αλλάξη - Μετά τον αυτοδιασυρμό των τελευταίων μηνών.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Τρόικα νέων μέτρων - Από κόσκινο η οικονομία και οι τράπεζες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μπρα ντε φερ για γερά νεύρα - Καζάνι που βράζει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Ανάκριση» για 6 υπουργούς - Η τρόικα αρχίζει από το πρωί την έρευνα σε 10 κρίσιμους τομείς.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Το έπος των αποδείξεων

«Κάθε απόδειξη, κάθε χαρτάκι απ' αυτά που μαζεύονται και ενίοτε ξεχνιούνται στον πάτο της τσάντας, τσαλακώνονται, σβήνονται και χάνουν την εφοριακή τους αξία έχει τη μικρή του ιστορία.

Αν το καθένα την έγραφε από πίσω, θα μπορούσαν στο τέλος του καλοκαιριού να γίνουν ένα άλμπουμ των διακοπών, μια ανθολογία από ενδιαφέροντα στιγμιότυπα, μια πινακοθήκη χαρακτήρων.

Το καφενείο του νησιού, η καφετέρια της πλατείας, ο μπακάλης του χωριού, ο βενζινάς της Εθνικής Οδού, ο καθένας με το μικρό του σκετσάκι, όλοι μαζί κομπάρσοι στο μεγάλο έργο του καθενός μας, πώς να συγκεντρώσετε τον απαραίτητο αριθμό αποδείξεων βοηθώντας τον εαυτό σας και το καταχρεωμένο κράτος σας.

Μικρές κωμωδίες παρεξηγήσεων, παιχνίδια με την αξιοπρέπεια και με την ντροπή, επιδείξεις κύρους και πονηριάς, συγκρούσεις διακριτικές ή ανοιχτοί καβγάδες, αναμετρήσεις μέρα νύχτα. Τι διακοπές κι αυτές, να γράφουμε ένα έπος τη στιγμή που χρειαζόμαστε ξεκούραση! Και να μην το γράφουμε καν, να το μαζεύουμε χαρτάκι - χαρτούδι, εξερευνώντας το βάθος της αντοχής μας, την ευστροφία των συνανθρώπων μας, την ετοιμότητα τη δική μας, την επινοητικότητα των άλλων, ένα σωρό ενδιαφέρουσες ιδιότητες των ανθρώπων δηλαδή, τη στιγμή που θέλαμε απλώς να κάνουμε λίγα μπάνια.

Θα μπορούσε, ιδανικά, να είναι ένα καλοκαίρι κοινωνικής αυτογνωσίας, μεταβατικό στάδιο από την οικονομία της φοροδιαφυγής στην οικονομία της συμμόρφωσης. Σ' αυτή την περίπτωση, θα άξιζε να εκδοθεί μια σειρά από τόμους, το "καλοκαίρι του 2010 με αποδείξεις", που δεν θα ήταν παρά οι διάλογοι, οι κινήσεις, οι χειρονομίες, οι λέξεις που χρειάστηκαν για να εκδοθούν κάποιες αποδείξεις.

Κι από το φθινόπωρο, λέει, θα μπορούμε να τυπώνουμε πίσω από τις αποδείξεις ποιηματάκια ή ωροσκόπια, γιατί τόσο θα είμαστε συνειδητοποιημένοι που θα εκδίδονται αυτόματα πια, χωρίς θέμα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων