Έντυπη Έκδοση

Τα «βαθιά λαρύγγια» του Ιντερνετ

Η διαρροή 76.000 απόρρητων εγγράφων από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, που έγινε την περασμένη Δευτέρα, μπορεί να μην αλλάζει την έκβαση του πολέμου στη χώρα, αλλά ίσως αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η δημοσιογραφία στο Διαδίκτυο.

Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της, η οργάνωση Wikileaks μετρούσε μπόλικα πρωτοσέλιδα που είχαν βασιστεί σε δικές της αποκαλύψεις. Κι έχει να λέει πως απ' όσους πολίτες τής εμπιστεύθηκαν απόρρητες πληροφορίες, έγγραφα, βίντεο και αρχεία, κανείς δεν εκτέθηκε δημοσίως - τουλάχιστον όχι εξαιτίας της.

Παρ' όλ' αυτά, χρειάστηκε η τελευταία εντυπωσιακή διαρροή για να εκτοξευθεί η φήμη της, χάρη στα πολεμικά ημερολόγια που δημοσίευσαν ταυτοχρόνως οι «New York Times», η «Guardian» και το «Der Spiegel». Το wikileaks.org κατέρρευσε τις πρώτες ώρες από τον όγκο των επισκέψεων και δόθηκε πρόσβαση μέσω της εναλλακτικής διεύθυνσης wardiary.wikileaks.org. Η στρατηγική του ιδρυτή και επικεφαλής της οργάνωσης, Τζούλιαν Ασάνζ, ήταν διαφορετική αυτή τη φορά.

Οπως είχε εξηγήσει ο ίδιος μιλώντας τον περασμένο Οκτώβριο σε κάποιο συνέδριο δημοσιογραφίας, υπήρχαν πολλές αποκαλύψεις της Wikileaks που έμεναν αναξιοποίητες γιατί δεν βρισκόταν κάποιο μέσο να τις αναδείξει. Οι δημοσιογράφοι προφανώς δεν ψάρευαν αρκετά θέματα από τις βάσεις του, είτε επειδή ήταν δημόσια αναρτημένα είτε επειδή δεν προέρχονταν από πηγές που θα μπορούσαν να διασταυρώσουν οι ίδιοι -όπως οφείλουν να κάνουν.

Γι' αυτό, είπε ο Ασάνζ, επεξεργαζόταν τότε ένα σχέδιο που να επιτρέπει στους πολίτες-πηγές να παρέχουν αποκαλύψεις απευθείας σε παραλήπτες που εμπιστεύονται (συγκεκριμένα ΜΜΕ, δημοσιογράφους, οργανώσεις κ.ο.κ.). Οι τελευταίοι πρέπει να έχουν ενσωματωμένη στην ιστοσελίδα τους μια φόρμα που θα ενθαρρύνει τον ενδιαφερόμενο να ανεβάσει εκεί μια αποκάλυψη μέσω του Wikileaks. Κι εκείνο θα διασφαλίζει τη σύνδεση μεταξύ των τριών ώστε να μην αποκαλυφθεί η πηγή ή η διαδρομή που θα ακολουθήσει το έγγραφο αλλά και τη νομική κάλυψη της πηγής σε περίπτωση που κάποιος προσφύγει εναντίον της.

Το σχέδιο αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα. Αλλά είναι σαφές γιατί τα ημερολόγια του πολέμου στο Αφγανιστάν διατέθηκαν νωρίτερα σε τρία από τα πιο διακεκριμένα ΜΜΕ του δυτικού κόσμου και τους δόθηκε χρόνος να τα επεξεργαστούν προτού τα δημοσιεύσει το Wikileaks. Ηταν μια νέα τακτική ώστε να τους δώσουν σημασία και να αυξηθεί η απήχηση της αποκάλυψης.

Ερευνητές των νέων μέσων διαβλέπουν μια νέα εποχή στην παραγωγή και την επεξεργασία των ειδήσεων και θεωρούν ορόσημο τα «ημερολόγια του πολέμου» (#warlogs). Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που το περιεχόμενο των παραδοσιακών ΜΜΕ και η ενημέρωση για κάτι τόσο σοβαρό όσο ένας πόλεμος καθορίζεται σε τέτοιο βαθμό από μαζικά δεδομένα που έγιναν προσβάσιμα χάρη στο Ιντερνετ.

Υπάρχουν και προσεγγίσεις ακόμη πιο ριζοσπαστικές, που αναδεικνύουν την εκτίμηση ότι τα ΜΜΕ χάνουν πλέον το προνόμιο της συλλογής στοιχείων. Οπως δείχνει, όμως, η τακτική του Wikileaks, η δύναμή τους είναι πολύτιμη ακόμη και για το βασίλειο των ανώνυμων πληροφοριοδοτών.

www.εφημερίδα twitter.com/TwtTimes

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός Twitter δεν είναι απλώς κάποιος από τους αμέτρητους που μπορείτε να ακολουθήσετε. Είναι μια υπηρεσία που δημιουργεί για κάθε δικό της «follower» μια ηλεκτρονική εφημερίδα, η οποία φτιάχνεται σε πραγματικό χρόνο από τα δημοφιλέστερα tweets μεταξύ των επαφών του. Πρωτοσέλιδα είναι τα θέματα που αναρτούν και κάνουν retweet οι περισσότεροι φίλοι του (με αναφορά στο πόσοι και ποιοι είναι). Διατίθεται επίσης RSS με το ιστορικό των προηγούμενων «ειδήσεων», αλλά και ένδειξη ανοδικής τάσης όταν μια ανάρτηση αναδημοσιεύεται περισσότερο.

www.διακυβέρνηση

Μια ειδική έκδοση των εφαρμογών που προσφέρει, αυτή τη φορά για κυβερνητικές υπηρεσίες, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η Google, επεκτεινόμενη σε έναν τομέα όπου κυριαρχεί η Microsoft. Για την ώρα τα «apps for government» τα χρησιμοποιούν λίγες αμερικανικές πόλεις, ενώ άλλες επιφυλάσσονται, εξετάζοντας ζητήματα ασφάλειας. Κι αυτό γιατί η μεταφορά των υπηρεσιών (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, έγγραφα και στοιχεία με διαβαθμίσεις απορρήτου κ.λπ.) σε πλατφόρμες cloud computing, σημαίνει ευκολότερη πιθανή διαρροή τους.

www.διαμαρτυρία melissicosmos.blogspot.com

Με μια κοινή ανάρτηση/διαδικτυακή διαμαρτυρία καλούν αύριο, 2 Αυγούστου, 22 έλληνες μπλόγκερ-μελισσοκόμοι, που βλέπουν τα παράνομα ραντίσματα με φυτοφάρμακα να αποδεκατίζουν τα μελίσσια τους. Αν εκεί στις εξοχές που κάνετε διακοπές, πετύχετε κανέναν αγρότη να ραντίζει άλλη ώρα πλην της επιτρεπόμενης (μισή ώρα πριν από την ανατολή και μισή ώρα μετά τη δύση του ήλιου και όχι κατά την ανθοφορία), τραβήξτε μια φωτογραφία και στείλτε την σε έναν από αυτούς.

Social media

Δεν πρόλαβε να κλείσει το troktiko και ξεφύτρωσε το tro-ma-ktiko.

Αλλοι το υποδέχτηκαν με δάκρυα χαράς κι άλλοι ως κακόγουστο αστείο. Δημιουργήθηκε λίγες ώρες αφότου έκλεισε το troktiko. blogspot.com, προφανώς για να προλάβει να μαζέψει το κοινό του τελευταίου, προτού αυτό διασκορπιστεί σε άλλα ομοειδή μπλογκ. Οπως φαίνεται, θα σφαχτούνε παλληκάρια στη μάχη για τη διεκδίκηση των στερημένων από «αποκαλύψεις» επισκεπτών. Είναι πολλά τα λεφτά, Google.

Νέοι όροι

Citizen journalism Δημοσιογραφία των πολιτών.

Ο όρος περιγράφει την παραγωγή ειδήσεων από το κοινό, οι οποίες δημοσιεύονται και διαδίδονται κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
e-minds