Έντυπη Έκδοση

Ο Τρίερ καταστρέφει τον κόσμο

Ακόμα και όταν ο Λαρς φον Τρίερ δίνει συνεντεύξεις Τύπου, κανένας δεν βγαίνει απόλυτα διαφωτισμένος.

Ο Δανός σκηνοθέτης κρατάει πάντα κλειστά τα χαρτιά του. Ετσι συνέβη και πριν από λίγες μέρες, όταν οι δημοσιογράφοι έτρεξαν στη Σουηδία, εκεί όπου ξεκίνησε τα γυρίσματα της νέας του ταινίας. Λέγεται «Melancholia», προορίζεται για τις Κάνες και εδώ και καιρό είχε καταταγεί από τα κινηματογραφικά περιοδικά και μπλογκ στην κατηγορία «science fiction». Ο Τρίερ, περιστοιχισμένος από τους ηθοποιούς του, προτίμησε να την αποκαλέσει «μια ψυχολογική ταινία καταστροφής», «μια όμορφη ταινία για το τέλος του κόσμου». Μήπως σας θυμίζει τον «Αντίχριστο»; «Καμία σχέση», δήλωσε ο Τρίερ. «Αυτή η ταινία μου δεν θα έχει χάπι-εντ». Πρέπει να είναι ο μόνος που βρήκε ευτυχή την κατάληξη της προηγούμενης ταινίας του και τον ευνουχισμό της Γκενσμπούργκ.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν, πάντα κατά το σκηνοθέτη, «δύο γυναίκες κι ένας πλανήτης». Οι δύο γυναίκες είναι αδελφές και τις ερμηνεύουν η Κίρστεν Ντανστ και η Σαρλότ Γκενσμπούργκ, που παρ' όλα όσα τράβηξε στα γυρίσματα του «Αντίχριστου», επιστρέφει στον τόπο του μαρτυρίου. Η Κίρστεν Ντανστ δεν πάει πίσω. Φέρεται ότι δήλωσε: «Εχει κάτι το ποιητικό ο τρόπος που ο Λαρς βασανίζει τις γυναίκες ηθοποιούς του».

Στην ταινία παντρεύεται τον Αλέξαντερ Σκάρσγκαρντ (τον κουμπάρο στο γάμο υποδύεται ο πατέρας του, Στέλαν), αλλά η «σχέση τους έχει δραματικό τέλος». Το ίδιο και οι σχέσεις των δύο αδελφών, αφού ένας πλανήτης, που τον λένε «Μελαγχολία», ολοένα πλησιάζει απειλητικός τη Γη, έτοιμος να συγκρουστεί μαζί της.

Τον πατέρα των δύο κοριτσιών παίζει ο Τζον Χαρτ. Την εντυπωσιακή διανομή συμπληρώνουν η Σαρλότ Ράμπλινγκ, ο Ούντο Κίερ και ο Κίφερ Σάδερλαντ. Αυτός είναι ο βασικός ήρωας, αλλά μην περιμένετε πολλές λεπτομέρειες.

«Στην ταινία ο χαρακτήρας μου αντιπροσωπεύει κάθε τι το δεξιό και η Κίρστεν κάθε τι το αριστερό. Υπάρχει μια σημαντική ισορροπία», δήλωσε με σαφήνεια.

Είναι, πάντως, πανευτυχής που δουλεύει με τον Τρίερ, δέχτηκε με το πρώτο κιόλας τηλεφώνημά του, πριν καν διαβάσει το σενάριο. «Θα έκανα ακόμα και το κέτερινγκ για να μπορέσω να παρακολουθήσω τα γυρίσματα», είπε.

Το ίδιο εκστασιασμένη είναι και η Κίρστεν Ντανστ. «Ο Λαρς μάς λέει ελάχιστα πράγματα και "πάμε" αμέσως τη σκηνή χωρίς πρόβα. Είμαι συνεχώς αντιμέτωπη με τον εαυτό μου και το υλικό μου». Και λίγο τρομοκρατημένη. «Φοβάμαι τι να πω ή να μην πω», είπε στη συνέντευξη Τύπου. «Δεν θέλω να αποκαλύψω το στόρι της ταινίας».

Ευτυχώς, ο Λαρς φον Τρίερ έδωσε λίγα ακόμα ψίχουλα στους δημοσιογράφους.

Οταν ρωτήθηκε με τι θα μοιάζει η «Μελαγχολία», απάντησε: «Με σκατά. Λιγότερο, όμως, σκατένια από την προηγούμενη. Εχω ένα πλάνο και κανείς δεν θα βρει ποιο είναι».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Κι αυτά...
Για το ίδιο θέμα
Τα όρια της πλάκας με το ναζισμό δοκίμασε ο Λαρς Φον Τρίερ