Έντυπη Έκδοση

Οι ιδέες συναντούν χρηματοδότες

Ενα από τα πιο γοητευτικά χαρακτηριστικά του Διαδικτύου, ο πλούτος των ιδεών που κυκλοφορούν, συνδυάζεται κατά κανόνα με ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συναντούν οι δημιουργικοί χρήστες του: την αναζήτηση χρηματοδότησης.

Υπάρχουν κάποια διαδικτυακά εργαλεία/κοινότητες που φτιάχτηκαν ακριβώς για να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ έμπνευσης και υλοποίησής της.

Αυτό που κάνουν είναι να βοηθούν άτομα και ομάδες που έχουν πρωτότυπες ιδέες να τις παρουσιάσουν με ελκυστικό τρόπο και να προσελκύσουν χρηματοδότηση με μικροποσά από πολλούς άλλους χρήστες που ενδιαφέρονται για το τελικό προϊόν. Σε κάποιες περιπτώσεις η βοήθεια επεκτείνεται και στην υλοποίηση των ιδεών.

Με αυτό τον τρόπο έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα μερικές πολύ ξεχωριστές εμπνεύσεις με κοινωνική διάσταση αλλά και φιλανθρωπικές καμπάνιες που απλώς είχαν ανάγκη μιας στρατηγικής διαδικτυακής προώθησης. Είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερες. Με τον τρόπο που οικοδομούνται οι διαδικτυακές κοινότητες, η εξέλιξη του συγκεκριμένου μοντέλου θεωρείται δεδομένη.

Δείτε μερικά από τα πιο γνωστά εργαλεία/μεθόδους προσέλκυσης χρηματοδότησης από το κοινό:

* www.kickstarter.com

Στις λίστες του συγκεντρώνονται μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ που μπορεί να σκεφτεί κανείς. Και συνοδεύονται από τρεις βασικές πληροφορίες: Πόσα χρήματα ζητούνται για να υλοποιηθεί το καθένα, πόσα έχουν συγκεντρωθεί και πόσος χρόνος απομένει για την επίτευξη του στόχου.

Κάθε ιδέα στήνεται με χρονικό περιθώριο 1-90 ημέρες για να συγκεντρώσει το ποσό που εκτιμάται ότι χρειάζεται για να γίνει πράξη. Σε όσους προσφέρουν δωρεές δίνονται ως αντάλλαγμα μικρά δωράκια (π.χ. το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία που θα δημιουργηθεί από το πρότζεκτ). Αν δεν συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείται εντός της προθεσμίας, το πρότζεκτ ακυρώνεται και τα χρήματα των δωρητών δεν εισπράττονται.

* flattr.com

Μια παρέα Σουηδών λάνσαρε τον περασμένο μήνα ένα μάλλον επαναστατικό μοντέλο που προσπαθεί να υπερβεί τη βαρεμάρα του χρήστη που θέλει να δώσει ένα μικροποσό για έναν σκοπό αλλά δεν μπαίνει στον κόπο να κάνει login στο Paypal ή άλλα σχετικά συστήματα.

Η ιδέα είναι ότι όποιος αποφασίζει να δώσει ένα ποσό (τουλάχιστον 2 δολάρια) θα το κάνει προκαταβολικά μέσω του Flattr και στη διάρκεια του επόμενου μήνα θα πατάει το κουμπάκι «Flattr» σε κάθε πρότζεκτ που θέλει να χρηματοδοτήσει. Στο τέλος του μήνα, το ποσό που είχε προσφέρει αρχικά θα μοιράζεται μεταξύ των διαφορετικών πρότζεκτ που «ψήφισε». Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να ζητούν χρηματοδότηση ακόμη και ορισμένα μπλογκ ή δημιουργοί που διαθέτουν ελεύθερα λογισμικό open source, δική τους μουσική ή κάθε άλλου είδους περιεχόμενο. Για την ώρα το Flattr λειτουργεί σε beta έκδοση και οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν σε λίστα αναμονής.

* www.crowdrise.com

Αφορά αποκλειστικά φιλανθρωπικές καμπάνιες, διοργανώσεις και προγράμματα. Ο εμπνευστής/διοργανωτής εγγράφεται, συντάσσει την πρότασή του ακολουθώντας έτοιμες φόρμες και μετά προσκαλεί κόσμο να τη χρηματοδοτήσει, μέσω email, Twitter και Facebook. Ταυτοχρόνως στρατολογεί υποστηρικτές και εθελοντές από το Διαδίκτυο, που βοηθούν να επεκταθεί το μήνυμα σε ευρύτερο κοινό.

* www.quirky.com

Το Quirky προσφέρεται περισσότερο για χρηματοδότηση επιχειρηματικών ιδεών που αφορούν καταναλωτικά προϊόντα. Οποιος πιστεύει ότι έχει μια φοβερή ιδέα και του λείπουν μόνο τα μεγάλα κεφάλαια, πληρώνει 99 δολάρια και η κοινότητα αναλαμβάνει να την αξιολογήσει και να υποστηρίξει σχεδιαστικά στα πρώτα της στάδια. Αν τελικά παραχθεί το προϊόν, το Quirky υποστηρίζει την πώλησή του και τα έσοδα τα μοιράζεται ο δημιουργός της ιδέας και όσοι συνεισέφεραν στην υλοποίησή της.

www.ρομπότ www.twitter.com/AstroRobonaut

«Γεια σου Κόσμε! Με λένε Robonaut 2 - R2 εν συντομία». Το πρώτο ανθρωποειδές στον κόσμο που απέκτησε λογαριασμό στο Twitter, δεν έχει ακόμα πόδια, αλλά έχει χέρια και τουιτάρει τις προετοιμασίες για την αποστολή του στον Διαστημικό Σταθμό της NASA τον ερχόμενο Νοέμβριο. Μην του στείλετε reply στα ελληνικά. «Γράφω μόνο στα αγγλικά», λέει, «αλλά καταλαβαίνω επίσης C++, C#, C and VHDL». Περισσότερα στο www.nasa.gov/robonaut.

www.διαπιστευτήρια http://card.ly

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποτυπώσει κανείς τους διαφορετικούς διαδικτυακούς του λογαριασμούς σε ένα συνοπτικό διαδικτυακό προφίλ. Αυτό κάνει και το Card.ly, μια υπηρεσία δημιουργίας «επαγγελματικών» καρτών. Ο χρήστης συγκεντρώνει εκεί τα username του σε διάφορα social media, ώστε να μπορεί να αυτοσυστήνεται μέσω ενός και μοναδικού link.

www.ιδέες the-orange-grove.com

Στο συγκεκριμένο site δεν θα βρείτε εντυπωσιακό περιεχόμενο, είναι απλώς μια ευχάριστη είσοδος στην εταιρεία ψηφιακών υπηρεσιών www.marmaladeontoast.co.uk. Αυτοσυστήνεται ως ένας «παιδότοπος» που προσαρμόζεται στις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όπου βρίσκεται κάθε επισκέπτης: Αν είναι μέρα υψώνεται ο ήλιος, αν είναι νύχτα το φεγγάρι. Και τα σύννεφα τρέχουν με την τοπική ταχύτητα του ανέμου. Δεν υπάρχουν όρια στο web design.

 

Νέοι όροι

Crowd funding. Συλλογική χρηματοδότηση. Συνεργασία μεταξύ δικτύου ανθρώπων που διαθέτουν από κοινού τα χρήματά τους -συνήθως μέσω Ιντερνετ- για να υποστηρίξουν ατομικές ή συλλογικές προσπάθειες.

Πηγή: wikipedia.org

Social media

Τέσσερις ρυθμίσεις που συζητιούνται για τα blogs  αλλά «δεν πρέπει να περάσουν», αναλύει ο Ε-lawyer (http://blo.gr/23y): 1. Η δήλωση υπευθύνου διαχείρισης (κατά το πρότυπο των ΜΜΕ) 2. Ειδικές ρυθμίσεις για «ελληνόφωνα blogs» (καθώς το κριτήριο της γλώσσας δεν μπορεί να είναι κριτήριο προσδιορισμού δικαιοδοσίας) 3. Αρμοδιότητα του ΕΣΡ για έλεγχο περιεχομένου («θα γνώριζε συνταγματικής φύσεως ενστάσεις») και 4. Εξαίρεση των blogs από την αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
e-minds