Έντυπη Έκδοση

Μαντεύω τι σκέφτεσαι να ψάξεις

Προβλήθηκε ως άλλη μια επανάσταση στη διαδικτυακή αναζήτηση και μάλλον είναι.

Το Google Instant υπόσχεται να εξοικονομήσει χρόνο και κόπο στους χρήστες της μηχανής αναζήτησης της εταιρείας. Μαντεύει πλέον σε πραγματικό χρόνο τι είναι αυτό που ψάχνουν και τους προτείνει αποτελέσματα προτού καν εκείνοι ολοκληρώσουν την πληκτρολόγηση της λέξης ή της φράσης-κλειδί που έχουν στο μυαλό τους.

Για την ώρα η στιγμιαία αναζήτηση προσφέρεται μόνο σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ρωσία. Μέχρι το τέλος του χρόνου, όμως, θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες και γλώσσες, καθώς και στα κινητά τηλέφωνα.

Εκτός από την καινούρια αυτή λειτουργία, θα υπάρχει και η κλασική προβολή λέξεων και φράσεων σχετικών με αυτή που πληκτρολογεί ο χρήστης, οι οποίες εμφανίζονται ακριβώς από κάτω της, ως πιθανή χρήσιμη πρόταση.

Οι εκπρόσωποι της Google δήλωσαν πως με τον συγκεκριμένο τρόπο η μέση αναζήτηση θα διαρκεί 2-5 δευτερόλεπτα λιγότερο και συνολικά στον πλανήτη θα εξοικονομούνται 11 ώρες το δευτερόλεπτο. Κι αυτό γιατί ο χρόνος που χρειάζεται ο άνθρωπος για να πληκτρολογήσει είναι δεκαπλάσιος απ' αυτόν που χρειάζεται για να διαβάσει, οπότε θα γλιτώνει χρόνο καθώς το βλέμμα του θα περιηγείται στα προτεινόμενα και πιθανότατα θα επιλέγει κάτι από αυτά.

Το πραγματικά επαναστατικό ωστόσο δεν φαίνεται να είναι η ίδια η τεχνολογία πίσω από αυτή την υπηρεσία, αλλά η απόφαση της Google να την αξιοποιήσει σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Κι αυτό έγινε ακόμη σαφέστερο μετά την υπενθύμιση της Yahoo ότι είχε πρώτη εισάγει την υπηρεσία «Instant search» το 2005 (http://blo.gr/2kn).

Ενα πρώην στέλεχος της Yahoo που είχε εικόνα για το συγκεκριμένο εγχείρημα, τοποθετήθηκε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα (http://blo.gr/2ko), επισημαίνοντας πως αν η εταιρεία του είχε αξιοποιήσει τότε την τεχνολογία που είχε στα χέρια της θα μπορούσε να είχε νικήσει την ανταγωνίστριά της Google στο κρίσιμο κομμάτι της αναζήτησης.

www.ευρυζωνικότητα http://blo.gr/2l3

Η Ισπανία είναι μάλλον η πρώτη χώρα που διευκρινίζει επισήμως ότι κοινότητες γειτόνων μπορούν να μοιράζονται μια σύνδεση στο Ιντερνετ χωρίς να ζητούν την άδεια κανενός. Η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών αποφάνθηκε ότι μπορούν οι γείτονες να συμφωνήσουν ότι θα μοιράζονται το σήμα και το κόστος μιας σύνδεσης WiFi. Αρκεί να κλειδώνουν το δίκτυο για μεταξύ τους χρήση και να μην το αφήνουν ανοιχτό δημοσίως. Διευκρινίζεται επίσης ότι τα εμπορικά καταστήματα που πωλούν τέτοιες ομαδικές συνδέσεις, καθώς και τα ξενοδοχεία, καφέ και άλλα καταστήματα που παρέχουν υπηρεσίες WiFi δεν θα καταχωρίζονται ως πάροχοι και δεν θα είναι υπεύθυνα για τους χρήστες.

www.χρονομηχανή http://yttm.tv

Εκεί που έπιναν τις μπίρες τους, μια παρέα Αμερικανοί διαπίστωσαν ότι πολύ θα ήθελαν μια μηχανή που να τους ταξιδεύει στα παιδικά τους χρόνια, να ξαναβλέπουν τις διαφημίσεις και τα τρέιλερ της εποχής, να θυμηθούν τι ειδήσεις έπαιζε η τηλεόραση, ποιες ομάδες έπαιρναν τα πρωταθλήματα κ.ο.κ. Εφτιαξαν, λοιπόν, αυτό το διαδικτυακό αρχείο βίντεο, καταχωρισμένων ανά χρονιά, από το 1860 μέχρι σήμερα. Κι αν αναρωτιέστε τι βίντεο υπάρχει από το 1860, είναι η πρώτη ηχογράφηση που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία.

www.οπτικοποίηση www.openheatmap.com

Η συγκεκριμένη εφαρμογή επιτρέπει τη μετατροπή ενός πακέτου δεδομένων σε διαδραστικό online χάρτη. Εισάγοντας απλώς το περιεχόμενο ενός υπολογιστικού φύλλου, δημιουργεί ένα γράφημα διασποράς των δεδομένων, στο οποίο μπορεί να περιηγηθεί ο επισκέπτης. Διαθέτει και εφαρμογή αποτύπωσης των επαφών ή των αναζητήσεών μας στο Twitter.

Social media

Η περιπέτεια ενός μπλόγκερ, φίλου της όπερας, που βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, απασχόλησε τις βρετανικές διαδικτυακές κοινότητες. Ο διαχειριστής του intermezzo.typepad.com είχε αναρτήσει διαφημιστικές φωτογραφίες από παραστάσεις της Οπερας, όταν δέχτηκε email να τις αποσύρει αν δεν ήθελε να υποστεί αγωγή για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων. Εκείνος τις απέσυρε και οι υπεύθυνοι ζήτησαν συγνώμη για το χειρισμό και υποσχέθηκαν να είναι πιο ανοιχτοί στα social media.

Νέοι όροι

SED (Search Engine Optimization) Συνδυασμός τεχνικών που βελτιώνουν ιεραρχικά της εμφάνιση μιας ιστοσελίδας μεταξύ των αποτελεσμάτων που βγάζουν μηχανές αναζήτησης όπως η Google.

Πηγή: www.hackshackers.com

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
e-minds