Έντυπη Έκδοση

«Ξυπνάτε απόκληροι του κόσμου»

Μουσική εκτέλεση του ύμνου της «Κομμουνιστικής Διεθνούς» στα ποντιακά, όπως τραγουδιόταν από τους Πόντιους της Σοβιετικής Ενωσης στον Μεσοπόλεμο, πριν εξοντωθούν από τις σταλινικές εκκαθαρίσεις μάλλον δεν έχετε ακούσει.

Κάντε κλικ στο http://kanali.wordpress.com/2010/09/27/internazionaleapostolidisnikos/ και θα ξαφνιαστείτε ακούγοντας τον λυράρη Νίκο Αποστολίδη να την αποδίδει βασισμένη σε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν ενιαία οι δύο εκδοχές της Διεθνούς: στα ποντιακά και στη δημοτική.

Οι στίχοι της Διεθνούς στα ποντιακά μεταφράστηκαν από τον Πόντιο κομμουνιστή του Καυκάσου Η.Κ. Χιώτη, ο οποίος ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας από το 1904 και είχε σημαντική δράση κατά την κατάληψη της Αμπχαζίας από τους μπολσεβίκους. Εκτελέστηκε από τους οπαδούς του Μπέρια κατά την έναρξη των σταλινικών διώξεων (1937) μαζί με όλη την κομματική ηγεσία των Ελλήνων της Αμπχαζίας.

«Σκωθέστεν σεις που ώς ατώρα /ημέραν 'κ' είδετε καλόν /σα ντέρτια πάντα και σα πόνια, σκωθέστεν έρθεν ο καιρόν. Εμάς κανείς 'κι θα γλυτών' μας /νε βασιλιάντ και νε θεοί. Αν θέλουμε ελευθερίαν /ας ψαλαφούμε μαναχοί» ('κ'='κι=ουκί, νε=ούτε, ψαλαφούμε=ψάχνουμε, ζητάμε).

Επίσης, η Διεθνής τραγουδιόταν και στη δημοτική σε μετάφραση του Γιάγκου Κανονίδη. Αυτή η μορφή της Διεθνούς τραγουδιόταν κάθε πρωί στα ελληνικά σοβιετικά σχολεία πριν από την έναρξη των μαθημάτων: «Ξυπνάτε απόκληροι του κόσμου /της πείνας δούλοι, της σκλαβιάς /το κράτος ρίξτε των τυράννων /εσείς οι γιοι της εργατιάς...».

«Ο Γιάγκος Κανονίδης ήταν ένας σημαντικός διανοούμενος του σοβιετικού Ελληνισμού», μας λέει ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης. «Συγκρούστηκε με την παραδοσιακή ελληνική διανόηση της Τραπεζούντας στις αρχές του 20ού αιώνα. Αναγκάστηκε να καταφύγει στη Ρωσία και να αναζητήσει δουλειά ως δάσκαλος στο κοινοτικό ελληνικό σχολείο της Ανάπα. Μετέφρασε Ρώσους συγγραφείς στην ποντιακή».

Από τις σημαντικότερες απόπειρες ήταν η μεταγραφή των έργων του Ομήρου στην ποντιακή. Εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια των σταλινικών διώξεων 1937-38. *

24grammata της γλώσσας

Ο Ερμής ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τους αρχαίους Ελληνες και τους Λατίνους (αγγελιαφόρος θεών, ψυχοπομπός, θεός των Γραμμάτων -Λόγιος Ερμής-, θεός του εμπορίου -Κερδώος Ερμής- κ.ά.).

Η ετυμολογία της λέξης προήλθε, πιθανότατα, από το έρμα (που σημαίνει «σωρός λίθων»). Η λέξη έρμα (και ο ερματισμός) χρησιμοποιήθηκε και στα καράβια για να δηλώσει το βάρος, που ρυθμίζει την ισορροπία των πλοίων (ιταλ.: zavora>σαβούρα). Απ' εδώ και ο ανερμάτιστος άνθρωπος (: ο δίχως ηθικό αντίβαρο). Ενα γράμμα και μία λέξη κάθε εβδομάδα στο http://24grammata.com το ηλεκτρονικό περιοδικό για τη γλώσσα, την Ιστορία και τον πολιτισμό. Αυτή την εβδομάδα γράφουν: Μαρωνίτης Δ., Μπαμπινιώτης Γ., Δαμανάκης Μ., Τζιαμπίρης Α., Καρζής Θ. κ.α.. Λογοτεχνικό αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου και 280 άρθρα στις ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική γλώσσες.

*

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ενημερώνει ότι σύμφωνα με το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), εφόσον επιλεγούν ένας φοιτητής με αναπηρίες για περίοδο σπουδών ERASMUS ή περίοδο πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό, ή καθηγητής ή υπάλληλος του Ιδρύματος με αναπηρίες για μετακίνηση στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus και εφόσον κατά τα λοιπά πληρούνται οι προϋποθέσεις και οι όροι συμμετοχής στο πρόγραμμα χορηγείται (μετά τη συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων, όπως για όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα) αυξημένο ποσό υποτροφίας σε σχέση με τους υπόλοιπους εξερχομένους.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΙΚΥ στη διεύθυνση www.iky.gr. Τα φυλλάδια είναι διαθέσιμα και στην ιστοσελίδα της ΕΣΑμΕΑστη διεύθυνση www.esaea.gr. Τηλ.: 2109949837.

Για τον Γιάννη Χωματά

Πολιτικός, επιστήμονας, γιατρός και Ανθρωπος.

Τέσσερις λέξεις που εμπεριέχουν την πολυσχιδή πορεία του Δαμαριωνίτη Γιάννη Χωματά, τον οποίο, αύριο στις 7.30 μ.μ., ο Σύλλογος Δαμαριώνα Νάξου τιμά σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», πλατεία Καρύτση. Για τον γιατρό της προσφοράς και τον πολιτικό του ήθους και της αξιοπρέπειας θα μιλήσει ο δικηγόρος Ιωάννης Σ. Βερώνης. Θα συντονίσει ο Στέφανος Μιχ . Δέτσης, νομικός σύμβουλος του κράτους. Κυκλαδίτες, όχι μόνο ασθενείς του και ψηφοφόροι του, μιλούν για τον δικό τους άνθρωπο που δεν μπολιάστηκε από το σύγχρονο μήνυμα του «ωχαδελφισμού» και το πέρασμά του, με ό,τι κι αν καταπιάστηκε με πάθος, άφησε ίχνη δημιουργίας και εντιμότητας.

Αντιθέσεις

Νίκος Σαλαγιάννης βουλευτής ΠΑΣΟΚ της περαίωσης...
«Είναι μια πολιτική που την αναδείξαμε από τον σκουπιδοτενεκέ των οικονομικών πολιτικών των προηγούμενων δεκαετιών».
«Κανάλι 1»
 
Δημ. Παπαδημούλης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ...γλαφυρά
«Ασπρισε το μουστάκι μου να ακούω τους υπουργούς Οικονομικών να λένε "για τελευταία φορά"!».
«Ε»
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα