Έντυπη Έκδοση

Μπλουζ, σόουλ και φανκ απόψε στο PassPort από τη Sugahspank

Πειραιώτισσα απ' τις γειτονιές του Μπρούκλιν

H Sugahspank είναι μαγκάκι, Πειραιώτισσα. Και λέγεται Γεωργία Καλαφάτη. Παίζει μπλουζ, σόουλ και φανκ τόσο καλά και πειστικά, λες και πρόκειται για μια αυθεντική μαύρη τραγουδίστρια από τις γειτονιές του Μπρούκλιν.

«Οι Πειραιώτισσες είναι συνήθως όντως Πειραιώτισσες και το ξέρουν. Οι Αθηναίες αγχώνονται με το να είναι "πρωτευουσιάνες", πράγμα που δεν χρειάζεται, αφού όλες οι πρωτεύουσες αποτελούν ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό καζάνι», λέει γελώντας. Σήμερα παίζει live εντός έδρας, στον πολυχώρο PassPort, στην πλατεία Κοραή.

Σόουλ, φανκ και μπλουζ; Στην Ελλάδα; «Οταν ένας καλλιτέχνης ακούει το ένστικτό του, νιώθει πιο ισχυρός στις μουσικές του ενασχολήσεις», επισημαίνει η Γεωργία. «Εχουμε μπουχτίσει να βλέπουμε κακέκτυπα, ηλιθιότητα καμουφλαρισμένη με τη στολή του "cool", δεύτερους και τρίτους να παρουσιάζονται σαν την αποκάλυψη του αιώνα. Αν δεν έχεις σοβαρούς μουσικούς να ανταγωνιστείς, αλλά προϊόντα μάρκετινγκ, δύο είναι οι επιλογές: ή κάνεις το δικό σου και σ' το αναγνωρίζουν αυτοί που όντως ενδιαφέρονται, ή πουλάς την ψυχή σου στον διάολο και πας για τα λεφτά».

Σε επηρεάζει η οικονομική κρίση;

«Με ενοχλεί που η χώρα μου είναι υποχείριο των ολίγων. Προσπαθώ να ενημερώνομαι όσο πιο πολύ μπορώ από ανεξάρτητα Μέσα για το οικονομικο-πολιτικό παρασκήνιο. Αν μείνουμε και άλλο αμέτοχοι, τα παιδιά μας θα είναι σκλάβοι των τραπεζών και των πολυεθνικών. Στη δουλειά μου όντως είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα, παίζει αρνητικό ρόλο και η απαγόρευση του καπνίσματος. Οι σκυλάδες δεν έχουν πρόβλημα, εκεί επιτρέπεται, και αυτό δείχνει την υποκρισία του πράγματος. Αλλά η ζωή συνεχίζεται και αν αρχίσουμε να ζούμε σε μια πιο συλλογική πραγματικότητα και όχι ο καθένας στην κοσμάρα του, ίσως καταλάβουμε ότι δεν έχουμε ανάγκη από κανέναν τσολιά στο αμπέλι μας».

Ασχολείσαι και με τη μόδα. Ποια η συνισταμένη της με τη μουσική;

«Ενας μουσικός μπορεί να βγάλει μερικά έξτρα χρήματα μέσω προώθησης ρούχων κ.λπ. Από εκεί και πέρα αρχίζει ένας φαύλος κύκλος ηθικής και είναι στο χέρι του πώς θα το χειριστεί. Λατρεύω τη μόδα και όλες τις δημιουργικές πτυχές της, αλλά μισώ τη βιομηχανοποίηση, τα δήθεν πρότυπα που πολλές φορές πλασάρει και το αυτόματο branding που δημιουργεί. Η μόδα, η μαγεία και τα ναρκωτικά μπορεί να γίνουν πάρα πολύ επικίνδυνα σε κάποιον που είναι έστω και λίγο ηλίθιος».

Μαζί της πλέον βρίσκονται οι Swing shoes. «Η συνεργασία με τη Sugahspank προέκυψε τυχαία και απρόσμενα», λένε. «Συναντηθήκαμε για να βγάλουμε 3-4 κομμάτια, είδαμε ότι δουλεύουμε καλά μαζί και συνεχίσαμε. Ηχογραφήσαμε ένα τραγούδι για το cd μας Ladies & Gents... Here's the swing shoes και το καλοκαίρι γράψαμε υλικό για ένα άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει του χρόνου».

* PassPort, Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή (δίπλα στο δημαρχείο). Εισιτήρια: 15 και 20 ευρώ με ποτό. Τηλέφωνο: 210-4296401.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Κι αυτά...