Έντυπη Έκδοση

ψηλά ή στα ψιλά; ...

Εναν χρόνο μετά τις προηγούμενες εκλογές, θα ήταν πολύ νωρίς για να συντριβεί το ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και για να ηττηθεί. Ηττήθηκε. Εχασε περίπου 1.200.000 ψήφους, τροφοδότησε κατά το μερίδιό του την αποχή και μείωσε την απόστασή του από τη Ν.Δ. στις δύο μονάδες...

Σε όλα αυτά δεν βλέπουν ήττα μόνον οι οπαδοί κι όχι οι σκεπτόμενοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Σαν να μην είδε όμως την ήττα φέρθηκε και ο Παπανδρέου, αν κρίνουμε από τη δήλωσή του μετά τις εκλογές.

Χωρίς να καταδεχθεί να μας δώσει ουδεμίαν εξήγηση, γιατί ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Πρωθυπουργός θα μας έσερνε σε εκλογές, ανέκρουσεν πρύμναν. Οι εκλογές ανεβλήθησαν, αλλά δεν αποκλείσθηκαν, επικρέμανται.

Τώρα, το περιβάλλον του Παπανδρέου, αλλά και οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ σχεδόν επαίρονται ότι «το δίλημμα έπιασε, αλλοιώς θα αντιμετωπίζαμε τη συντριβή».

Υπερηφανεύονται δηλαδή για την επιτυχία ενός εκβιασμού και μιας μπλόφας. Ετσι απλά και άνευ αισχύνης. Ομως όλα αυτά που είχαν φέρει το ΠΑΣΟΚ στο χείλος της συντριβής (δηλαδή η πολιτική του) θα επαναληφθούν και αύριο!

Τι θα κάνει τότε ο Παπανδρέου; θα μας απειλήσει πάλι με εκλογές για να μην πάει σε εκλογές;

Αν αθροίσουμε χάριν παιδιάς (και για να μας πιάσει θλίψη) τα ποσοστά της Αριστεράς στην περιφέρεια Αττικής (αφήνοντας για την οικονομία της συζήτησης το σύνολο των ποσοστών του κ. Δημαρά να προσμετρηθεί -όλο- στο ΠΑΣΟΚ) έχουμε και λέμε (Δευτέρα, ώρα 3.45):

Παφίλης 14,16%

Μητρόπουλος 6,11%

Αλαβάνος 2,16%

Ψαριανός 3,96%

Διάκος 4,07%

Χάγιος 2,29% ήτοι

σύνολο 32,75%! Ενα «μπερλινγκουερικό» ποσοστό. Που θα καθιστούσε την Αριστερά πρώτη πολιτική δύναμη στην κεντρικότερη περιφέρεια της Επικράτειας.

Αν μάλιστα κατέβαινε σε ένα κοινό μέτωπο με τη δυναμική της ενότητας κι ένα ακόμα μικρό ποσοστό απ' τα ποσοστά Δημαρά και της μη-αποχής (λόγω ακριβώς της ενωτικής δυναμικής), η Αριστερά πιθανόν να ξεπερνούσε στην Αθήνα-Αττική το 35%!

Αν συναθροίσουμε την ίδια στιγμή το ποσοστό της Ν.Δ. με του ΛΑΟΣ, δηλαδή Κικίλιας 20,69% συν Αδώνιδας 6,63% έχουμε ένα σύνολο 27,32% (που θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους), ενώ το ΠΑΣΟΚ με Σγουρό 24,0% συν Δημαρά (έστω το όλον) 15,84 θα έφθανε το 39,93%.

Βεβαίως στην ιστορία (και την πραγματικότητα καθώς αποκρυσταλλώνεται από λεπτό σε λεπτό κι από ώρα σε ώρα) δεν υπάρχει «αν». Οντως. Η Αριστερά δεν είναι ενωμένη. Για αυτό ακριβώς όμως θα μπορούσε να 'ναι ενωτική. Ο λαός τής δίνει ένα 35% στην Αττική κι αυτή τού το επιστρέφει σε κομμάτια του 10% και θρύψαλα του 3%. Διότι, βεβαίως, αυτά που χωρίζουν την Αριστερά είναι περισσότερα από εκείνα που την ενώνουν. Κι εμείς πρέπει

να μάθουμε να ζούμε με αυτό, άλλωστε με αυτό το μάθημα εκπαιδευτήκαμε (οι αριστεροί) να ζούμε από το 1968 το 1991 κι εντεύθεν.

Τι σημασία έχει αν έρχονται μαύρες μέρες; Τι σημασία έχει αν το ποσοστό που έδωσε πανελλαδικώς στην Αριστερά ο λαός (ακριβώς επειδή τη χρειάζεται) υπερβαίνει το 25%; Τι σημασία έχει αν ο δικομματισμός πέτυχε το μικρότερο ποσοστό του από τη μεταπολίτευση; Σημασία

έχει ότι η Αριστερά δεν χρειάζεται τον λαό αν το κάθε κομμάτι της δεν τον έχει όλον δικόν του. Είναι μια σχέση μονογαμική. Την κατανοώ, αλλά στο μεταξύ ο δικομματισμός, το Μνημόνιο και η Διαπλοκοδιαφθορά μάς πηδάνε όλους μαζί. Κι αυτό το κατανοώ, αλλά δεν τη βρίσκω.

Η Αριστερά δεν χρειάζεται να ενωθεί, θα αρκούσε να 'ναι ενωτική. Τότε το σύστημα θα την έτρεμε κι ο λαός θα έπαιρνε ανάσα. Και συνεπώς θα την ενδυνάμωνε ακόμα περισσότερο.

....................................

Ονειρα «θερινής νυκτός» θα μου πείτε ορισμένοι και απ' το ΚΚΕ και απ' τον ΣΥΝ και από τους απέχοντες και απ' όσους μια τέτοια προοπτική θα τους απελευθέρωνε απ' το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και όλες τις σχετικές εκδοχές του δικομματισμού. Σωστόν! Ο καθένας μας μπορεί να μείνει με τις παραμαγούλες του και να μην αντέχει τις παραμαγούλες του άλλου.

Μπορούμε να πίνουμε μαζί το ουζάκι μας ο σ. Παφίλης κι εγώ, ο σ. Ψαριανός και ο σ. Χάγιος, μπορεί να βλεπόμαστε με τον σ. Αλέκο, τη σ. Αλέκα και τον σ. Αλέξη, αλλά μπροστά στον λαό

ο σ. Τσίπρας είναι σοσιαλδημοκρατικό ανάχωμα, η σ. Αλέκα σταλινικό απολίθωμα, ο σ. Διάκος όχι αρκετά αριστερός, ο σ. Αλέκος αίφνης αριστεριστής, κι εγώ πολύ μαλάκας (με την καλή έννοια της λέξης, ανοιχτή σε κάθε ερμηνεία)...

Θα μου πείτε ότι υπάρχουν ορισμένοι που αν η Αριστερά λειτουργήσει ως Μέτωπο θα τους ξυνίσει και θα πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Ποιοι; αυτοί που πήγαν; αυτοί που πάνε τώρα; αυτοί που θα πάνε στο μέλλον; Βλέπουμε δηλαδή το 1-2% και δεν βλέπουμε το 35% που δίνει ο λαός στην Αριστερά;

Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά μία ακόμα «άλλη» ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, μία ανάμεσα σε άλλες 100.000! Σωστόν! Αλλοιώς διαβάζει τα αποτελέσματα ο Αλέξης, αλλοιώς η Αλέκα αλλά με τον ίδιον τρόπο θα απολύονται αυτοί που τους ψήφισαν κι όσοι δεν τους ψήφισαν...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

33 σχόλια

31 Ο/Η θεοφιλος θερμη έγραψε: (πριν 10 έτη)
Φιλε LCK την κυριακη, αν ζουμε, ψηφιζω μαυρο και στους δυο.
Αν μπω στο διλλημα Μπολαρη-ψωμιαδη, ειναι σαν να επιλεγω με τι σχοινι θα με κρεμασουν.
Η ενοτητα την αριστερας θα γινει ειτε το θελουν καποιοι ειτε οχι.
Οι αναγκες θα τους συρουν, και θα ειναι μερα μεσημερι.
Μεχρι τοτε ας μαθουμε τουλαχιστο μεταξυ μας να λεμε καλημερα.
Για χαρα
32 Ο/Η ο γιαλός είναι στραβός έγραψε: (πριν 10 έτη)
@ Αντώνης
"Mπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουν μιά επανασταστική γροθιά , ο Αλέκος, η Αλέκα και ο μικρός Αλέξης με την φραντζούλα, το σύστημα τρέμει."

Που την είδες την φραντζούλα; Ρε παιδιά αν γιά πράγματα που είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού γράφετε ότι σας κατέβει, γι΄ αυτά που θέλουν ανάλυση τι πρέπει να γίνει;
Έπρεπε να γράψεις ένα ευφυολόγημα γιά τη φραντζούλα, δεν σού ΄βγαινε κι αποφάσισες να θεωρήσεις ότι υπάρχει φραντζούλα γιά να γράψεις το ευφυολόγημα.
Κι αυτό είναι ανώδυνο. Σήμερα πρωτοσέλιδος τίτλος σε ημερήσια εφημερίδα είναι ότι η Αριστερά θα υποστηρίξει τη Δεξιά στο 2ο γύρο. Άθλια πασοκική κατασκευή όταν το μεν ΚΚΕ έχει περιχαρακωθεί στις δυνάμεις του ενώ ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ όπου συνεργάστηκε, συνεργάστηκε με πασοκογενείς. Αντίθετα εκείνοι που συνεργάστηκαν με την δεξιά και μάλιστα την ακραία εκδοχή της ήταν το ΠΑΣΟΚ. Διαστρέβλωση μπρος στα μάτια μας δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλουν να πετύχουν. Να εκνευρίσουν τους αριστερούς να τους μαυρίσουν; Παράλογο.
Να συκοφαντήσουν την Αριστερά; Και λοιπόν; Δεν είναι οι εποχές που οι εφημερίδες είχαν τεράστια επιρροή μη υπαρχόντων άλλων μέσων. Τώρα υπάρχουν τηλεοράσεις, πλήθος εντύπων, αναγνώστες που γράφουν, μπλογκς, τα πάντα. Κι όμως. Δεν διστάζουν να κάνουν το μαύρο άσπρο.
Καί σε ποιά χρονική στιγμή; Όταν τα κουκιά μετρήθηκαν, τα συμπεράσματα βγήκαν και τώρα ψύχραιμα όλοι, πρέπει να δούμε ποιοί είναι εκείνοι που μπορούν να αποδώσουν ως Περιφερειάρχες. Έχοντας υπόψη τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας (όπου και τα Νοσοκομεία πλέον εκεί ανήκουν), εκείνο που θά ΄πρεπε να ενδιαφέρει είναι τα πρόσωπα των υποψηφίων. Αν στην Αττική εμπιστευόμαστε τον Σγουρό ή εμπιστευόμαστε τον Κικίλια. Κι εγώ βεβαίως θα ψηφίσω αυτόν που κατά την γνώμη μου μπορεί να αποδώσει. Αλλά πόσοι μπορούν να σκεφτούν έτσι όταν βλέπουν την λάσπη με τους τόνους; Επί τέλους εκεί στο ΠΑΣΟΚ ο παγκαλισμός έχει γίνει ιδεολογία; Και "το αδίστακτον" τρόπος ζωής;
Πόσοι "γιαλοί" νομίζουν ότι υπάρχουν που μπορούν ψύχραιμα να διαμορφώνουν γνώμη με βάσει τα πραγματικά δεδομένα, λειτουργώντας αφαιρετικά γιά τα δευτερεύοντα; Ο περισσότερος κόσμος λειτουργεί εν θερμώ και πολλοί αποφασίζουν τι θα ψηφίσουν πάνω από την κάλπη.
Επιτέλους ας αποφασίσει ο Παπανδρέου ν΄αποκτήσει ένα επιτελείο σοβαρών ανθρώπων κι όχι χαρτοπαικτών.
33 Ο/Η Λουκας έγραψε: (πριν 10 έτη)
Τελικα μου αρεσουν οι "αριστεροι" που κοπτονται για την ενωτητα της αριστερας και χυνουν ποταμι τα δακρυα. Σε αυτους περιλαμβανεσαι και εσυ Σταθη.
Ειναι αυτοί οι ίδιοι που χρειαστηκε να τους βγαλουμε εξω απο τον Περισσο το
91. Σημερα ασ μου πει καποιος απο αυτούς, τι ψηφιζει στην Ικαρια, και κατα πόσο ο "ευαίσθητος" Ψαριανος θα στειλει το ισχυρο αντιμνημονιακο μύνημα με την ψήφο του στον Σγουρο, ή ο Κακουλιδης. ΚΑι μου αρεσει το κατα συνείδηση των άλλων ενωτικων όταν στην πλειοψηφία των δήμων συνεργάζονται με το Πασοκ. Τελικα το προβλημα δεν είναι η συνεργασια απο μόνη της αλλα με ποιον συνεργάζεσαι, και η άτιμη η ζωή δείχνει καθημερινά ποιος είναι ποιος. Όπως κάποιος έχει πει "η Ελλαδα είναι μικρή χώρα, και γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας".
Όσο για τον "φίλο, ενωτικό" που αναρωτιέται τι θα κανει το ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο, (αγωνιά από ότι καταλαβαίνω), αφο0ύ δεν θέλει να διαβάσει τις επίσημες ανακοινώσεις του ΚΚΕ, ας πάρει γραμμή απο τα ΝΕΑ, και μετά ας έρθει να ξαναλυπηθούμε για την "ενώτητα της αριστεράς". Και κλάμα η κυρία!!!!!!!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 33

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
ναυτίλος