Έντυπη Έκδοση

Η μελωδία της ευτυχίας

Αλήθεια, χρειαζόταν το Μνημόνιο για να περιοριστούν οι σπατάλες στην Υγεία, να αντιμετωπιστεί η διαφθορά στις δημόσιες υπηρεσίες και να σταματήσουν οι αλόγιστοι διορισμοί;

Χρειαζόταν το Μνημόνιο για να βελτιωθεί η λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, να επιταχυνθεί η εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν και να ελέγχονται (με αυστηρή διαδικασία ελέγχων και πόθεν έσχες) όσοι επανδρώνουν τις εφορίες, τις πολεοδομίες και άλλες κρατικές υπηρεσίες; Χρειαζόταν το Μνημόνιο για να σταματήσει η φάμπρικα των συμβασιούχων, να κλείσουν κάποιες ευρωβόρες αλλά διακοσμητικές δημοτικές επιχειρήσεις και να γίνει η αναγκαία αναδιάρθρωση προσωπικού (μετατάξεις κ.λπ.) στον δημόσιο τομέα; Χρειαζόταν το Μνημόνιο για να... καταμετρηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, να γνωρίζει ο καθένας -όπως δικαιούται- πού και γιατί δαπανά το κράτος τα χρήματά του, και να καταργηθούν ορισμένα προκλητικά επιδόματα σε ευνοημένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων; Χρειαζόταν το Μνημόνιο για να ξέρει η κοινωνία ποιος είναι ο μέσος μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου ή εργαζόμενου σε ΔΕΚΟ, αντί να πετάει φωτοβολίδες το υπουργείο για να εκθέσει (με ψευδή στοιχεία, πολλές φορές) τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές; Χρειαζόταν το Μνημόνιο για να διευκολυνθεί η ίδρυση επιχειρήσεων και να σταματήσει η γελοία και καταστροφική διαδικασία των χιλιάδων υπογραφών; Αυτά και άλλα τόσα είναι -θα έπρεπε να είναι- αυτονόητα για όλους. Ειδικά, για μια κυβέρνηση η οποία -διά στόματος πρωθυπουργού- διατείνεται ότι αψηφά το πολιτικό κόστος και κηρύσσει την επανάσταση του αυτονόητου! Ασφαλώς, πρόκειται για εγχείρημα το οποίο, έστω αποσπασματικά, έπρεπε να είχε αρχίσει προ πολλού (CUT: τώρα φαίνεται το μηδενικό έργο τού δήθεν σημιτικού «εκσυγχρονισμού» και της καραμανλικής μεταρρύθμισης)... Κατά τα λοιπά, χρειάζεται ο γνωστός Πάγκαλος, που είπε ότι είναι «ευτυχία» το Μνημόνιο! Χρειάζεται, διότι υπενθυμίζει τον κυνισμό των αυτουργών και ταυτόχρονα την παροιμιώδη ανικανότητά τους *** Λοιπόν, ο αγαπητός μου Γιώργος Βότσης λέει ότι το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου υπέβαλε στην ΕΟΚ ένα «μισοέτοιμο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Κρήτη», και δη έπειτα από παρέμβαση του Ελληνα ευρωβουλευτή του SPD Γ. Σακελλαρίου. «Εληγε η προθεσμία» και η χώρα μας «δεν είχε υποβάλει κανένα πρόγραμμα προς έγκριση»... Ομως, το θέμα είναι ότι τα ΜΟΠ εγκρίθηκαν, ύστερα από πρωτοβουλία και πίεση του Ανδρέα Παπανδρέου. Τουλάχιστον αυτό δεν το αρνείται ο φίλος Βότσης. Ούτε, βέβαια, μπορεί να αρνηθεί αυτό που γράφει η Θάτσερ στο βιβλίο της. Οτι αυτός ο «πολιτικά αντιπαθητικός» του Νότου, πήγαινε στις συνόδους κορυφής και όλο κάτι ζητούσε για τη χώρα του. Και πάντα το έπαιρνε... Αυτά.

Εκ των Εσω

* ΜΟΙΡΑΙΑ... Ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους: κερδίζει έδαφος γιατί «μπορεί να είναι καλύτερη λύση από τη χρεοκοπία», λέει ο Λ. Τόμας, ανταποκριτής των «New York Times» στο Δουβλίνο...

Από τα «Νέα»:

- «Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση πάντως παραμένει ανάθεμα στην Αθήνα και το Δουβλίνο όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου Λ. Τόμας και τα πράγματα περιπλέκονται επειδή στην ευρωζώνη δεν μπορεί μια χώρα να υποτιμήσει το νόμισμά της. Οσοι χορήγησαν τα κεφάλαια στις τράπεζες της Ιρλανδίας με τα προβλήματα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες, υποστηρίζει από το Δουβλίνο ο τραπεζικός σύμβουλος Π. Μάθιους».

- «Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κένεθ Ρογκόφ πάντως είναι πιο ξεκάθαρος: "Η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν μπορούν να αποφύγουν την αναδιάρθρωση χρέους", λέει. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει εύκολα, λέει ο Ρογκόφ ο οποίος ήταν στο ΔΝΤ όταν χρεοκόπησε η Αργεντινή, επισημαίνοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο στο ΔΝΤ ελέγχεται από τις χώρες εκείνες οι τράπεζες των οποίων δίνουν τα δάνεια -οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία- που θα χάσουν τα περισσότερα αν κηρυχθεί χρεοκοπία. Εάν όμως η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη, γιατί να μη γίνει τώρα; λένε ο Ρογκόφ αλλά και ο καθηγητής Ν. Ρουμπινί».

* ΠΑΠΑΤΑΚΗΣ... Με αφορμή την ταινία «Πορτραίτο ενός ελεύθερου σκοπευτή» (για τον Νίκο Παπατάκη), ο Κώστας Καλφόπουλος σημειώνει στην «Καθημερινή»:

- «Η ζωή και το έργο του Νίκου Παπατάκη παραμένει στα αζήτητα της ελληνικής κινηματογραφίας, και το ντοκιμαντέρ του Τίμωνα Κουλμάση και της Ηρούς Σιαφλιάκη ("Πορτραίτο ενός ελεύθερου σκοπευτή", 2008/2009) που προβλήθηκε πρόσφατα στη σειρά Doconair (ΕΤ1), έρχεται την κατάλληλη στιγμή να υπενθυμίσει πόσο επιλήσμονες είναι οι Νεοέλληνες στον Ελληνισμό της Διασποράς. Από την "Αβυσσο" (1963) μέχρι τον "Ισορροπιστή" (1992) ο Νίκος Παπατάκης, ένας "μοναχικός αναρχικός", όπως αυτοπροσδιορίζεται μπροστά στην κάμερα των δημιουργών, σαν τροχιοδεικτικό, φωτίζει το πεδίο της μάχης, όπου διεξάγεται η άνιση πάλη ανάμεσα στην ταπείνωση και την εξέγερση, με αβέβαιη έκβαση».

- «Το ντοκιμαντέρ των Κουλμάση/Σιαφλιάκη αφήνει τον Παπατάκη (τέως σύζυγος της Ανούκ Αιμέ) να αφηγείται, με μικρές παρεμβάσεις-ερωτήσεις των κινηματογραφιστών, τη ζωή και το έργο του, από την Αβησσυνία μέχρι το Παρίσι του Ζενέ και της Γκρεκό, χωρίς να κρύβει (ούτε όμως και να σκηνοθετεί) συγκινήσεις και αναπολήσεις, μαζί με τα "ένδον ρήματα" του δημιουργού περί εξορίας και κινηματογράφου. Μοναχικός, αλλά όχι απόμακρος, ο σχεδόν αιωνόβιος και πάντα ακμαίος Νίκος Παπατάκης παραμένει όρθιος στο τεντωμένο σκοινί του "ισορροπιστή" κι απρόβλεπτος σαν "ελεύθερος σκοπτευτής"».

Οι τίτλοι

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Μειώσεις μισθών με νέες συμβάσεις.

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

Κυβερνητικές παλινωδίες για τις απολύσεις.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Ζητάει από τον Γιώργο να διώξει 5 υπουργούς που διαφωνούν με το Μνημόνιο.

ΕΘΝΟΣ

Οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

ΕΛ. ΩΡΑ

Ισλαμική απειλή κατά της «Ε.Ω.».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Αποκαλύψεις-σοκ για την οικονομία και προτάσεις σωτηρίας.

ΕΛ. ΤΥΠΟΣ

12 βίαιες ανατροπές.

ESPRESSO

Ζέτα και Υβόννη μαζί στο Dancing.

ΕΣΤΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για την οικονομία.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Κραχ στην κοινωνία.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι δέκα όροι της τρόικας για τη δόση του Μαρτίου.

Η ΝΙΚΗ

Το απόρρητο έγγραφο της χρεοκοπίας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ψαλίδισμα μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τώρα κοινό μέτωπο πάλης κόντρα στον αντιλαϊκό πόλεμο κυβέρνησης - τρόικας.

ΤΑ ΝΕΑ

10 εντολές για 100 ημέρες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μπουλντόζα σε Υγεία, ΔΕΚΟ.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Χώρες υποτελείς, ταπεινωμένες

«...Αν το σχέδιο διάσωσης δουλέψει και η κατάσταση της Ιρλανδίας σταθεροποιηθεί, η προσοχή του κόσμου θα στραφεί στην επόμενη ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, είτε αυτή θα είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ελλάδα (ξανά).

Αλλά μακροϊστορικά η Ιρλανδία θα παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πουθενά αλλού η φαντασία των ουτοπιστών δεν υπήρξε τόσο αχαλίνωτη και πουθενά η επαναφορά στην πραγματικότητα δεν υπήρξε τόσο σκληρή.

Για τους ουτοπιστές του καπιταλισμού, η εμπειρία της Ιρλανδίας θα πρέπει να αποτελεί μια υπευνθύμιση του πώς η μεγαλύτερη οικονομική άνθηση μπορεί να επιφέρει τη μεγαλύτερη ύφεση και του πώς το χρέος και η καταστροφή πάντα επισκιάζουν την ευημερία και την ανάπτυξη. Για τους ουτοπιστές της εκκοσμίκευσης, η ιρλανδική εμπειρία θα πρέπει να θυμίζει ότι η αποδυνάμωση μιας πανίσχυρης θρησκευτικής παράδοσης μπορεί να προκαλέσει τόσο την απελευθέρωση μιας κοινωνίας όσο και τον ξεπεσμό της.

Ομως είναι οι ουτοπιστές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που θα πάρουν το πιο σκληρό μάθημα από την ιστορία της Ιρλανδίας. Οι κλυδωνισμοί που προκλήθηκαν από την κρίση του τραπεζικού τομέα και συντάραξαν ολόκληρη την ήπειρο δικαίωσαν τους ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η Ε.Ε. διευρυνόταν πολύ βιαστικά και ότι ένα νόμισμα δεν είναι δυνατό να εξυπηρετήσει τόσα ετερόκλιτα κράτη. Και τα ταπεινωτικά προσκυνήματα της ιρλανδικής κυβέρνησης στις Βρυξέλες δικαίωσαν κάθε εθνικιστή που φοβόταν ότι η οικονομική ενοποίηση θα οδηγούσε σε πολιτική υποδούλωση.

Ο ζυγός της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πιο ελαφρύς από τον ζυγό της βρετανικής αυτοκρατορίας, αλλά η ουσία είναι ότι η Ιρλανδία επέστρεψε σε ένα είδος υποτέλειας. Οσο για τους ίδιους τους Ιρλανδούς, η ειδυλλιακή μύηση στον διεθνή καπιταλισμό έχει τελειώσει και τώρα ίσως καταλαβαίνουν τη φύση του εκσυγχρονισμού κάπως καλύτερα. Μερικές φορές μπορεί να φαίνεται ότι είναι ικανός να φέρει ό,τι έχει κανείς επιθυμήσει, πλούτο πέρα από κάθε φαντασία. Αλλά πάντα θα πρέπει να πληρώσει».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων