Έντυπη Έκδοση

Ρωγμές

Και ξαφνικά, θέλεις να καταπιείς τη γλώσσα σου. Μόλις έχεις πει στην ομήγυρη ότι πρέπει να φύγεις γιατί θα ξυπνήσεις νωρίς για τη δουλειά. Και προσπέρασες αστόχαστα το ότι στην παρέα υπάρχει ένας άνεργος κι ένας που μόλις έχει απολυθεί...

Την αμήχανη καληνύχτα συνόδευαν μέχρι το σπίτι οι σκέψεις ότι στο κάθε τι -στη δουλειά, στις συνάφειες, στο καθημερινό φέρεσθαι- έχουν επισυμβεί δραστικές αλλαγές και έχει διαμορφωθεί ένα νέο, αμήχανο και καταθλιπτικό τοπίο... Οταν χειμάζεται ο φίλος, ο γείτονας, ο συγγενής, ο συνάδελφος, χάνει βαθμηδόν την αξία του το παρηγορητικό «ευτυχώς εμείς καλά είμαστε». Δεν υπονομεύεται μόνο από τη δυναμική της υπαρκτής απειλής για τη γενίκευση των επιπτώσεων, αλλά κυρίως από την αίσθηση -και σε πολλούς την πεποίθηση- ότι η ατομική επίπλευση και διάσωση, ερήμην του συλλογικού, δημιουργεί έναν περίκλειστο κόσμο, οξειδώνει την καθημερινότητα και λειτουργεί καταλυτικά στα ανθρώπινα *** Αλλά ο μακάριος κύριος Χρυσοχοΐδης βρίσκει θαυμάσια τα πράγματα! «Ποιος έχει κρίση στην Ελλάδα;», ακούστηκε να λέει από τηλοψίας... Αν δεν πρόκειται για μοντάζ που αδικεί το εύρος και την ουσία των λεχθέντων από τον υπουργό, τότε πρέπει να επαινεθεί η περίσσεια χιούμορ που διαθέτει *** CUT: Μονάχα δυο τρεις εφημερίδες ασχολήθηκαν με -και ανέδειξαν- την καταγγελία της ΟΛΜΕ για «σπατάλη χρημάτων από το υπουργείο Παιδείας (43 εκατ. ευρώ) σε συμβούλους, προβολή και διαφήμιση». Δύο από τις μεγάλες εφημερίδες περιορίστηκαν να παραθέσουν «δυο γραμμές», ενώ σε άλλες η καταγγελία εξαφανίστηκε. Ούτε λόγος βέβαια για προβολή από την τηλεόραση... Αν όμως επρόκειτο για το δάνειο της ΓΕΝΟΠ ή για τίποτε επιδόματα της δεκάρας, τα οποία δήθεν ρίχνουν έξω τον Προϋπολογισμό, θα έσπευδαν μηνίοντες να το μεταδώσουν οι σεσημασμένοι διεκπεραιωτές της κυβερνητικής προπαγάνδας (...Ούτε το υπουργείο Παιδείας απάντησε αμέσως στην καταγγελία της ΟΛΜΕ. Η ξιφήρης κυρία Διαμαντοπούλου άφησε να περάσει μια μέρα και κατόπιν -διά του Γραφείου Τύπου, και όχι με προσωπική δήλωση- απέστειλε στοιχεία για την υπόθεση. Θα τα βρείτε σε άλλες σελίδες της εφημερίδος) *** Από καμία καθωσπρέπει (αριστερή) δήλωση δεν λείπει η... «κοινωνική συνοχή»! Δικαίως η κοινωνία εξαίρει και αναγνωρίζει το προσπελάσιμον του λόγου τους...

Εδώ Αμερική...

«Σπίτια άδεια και θλιβερά, δημοπρασίες, δικηγόροι και κατασχετήρια.

Οικογένειες ανέργων σε απόγνωση. Δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της Wall Street, η Main Street των ΗΠΑ (όπως λέγεται η μεσαία τάξη, οι εργάτες και οι μικροέμποροι) εξακολουθεί να υποφέρει. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Facing Change αποτυπώνει το "πορτρέτο της οικονομικής κρίσης" και τις συνέπειές της σε μία σειρά από φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου».

(Νατάσα Παυλοπούλου - «Ελ. Τύπος»)

Οι τίτλοι

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Κλείδωσαν οι ανατροπές - Ελεύθερες οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών.

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

Νέο μισθολόγιο στον ΟΣΕ - Μαχαίρι στα επιδόματα.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Επιστροφή στη δραχμή και επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΜελόδραΧμα!

ΕΘΝΟΣ

Αγριο ψαλίδι, αλλιώς λουκέτο ή πωλητήριο.

ΕΛ. ΩΡΑ

Το... Δ.Ι.Σ. «εξαμαρτείν» των Αρχιερέων για την «Κάρτα του Πολίτη».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ερχεται «κούρεμα» με την «ψιλή» στους μισθούς.

ΕΛ. ΤΥΠΟΣ

Ισοπεδώνουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

ESPRESSO

Η ωραία κόρη του Λαιμού στην ταινία για τον Αλέξη.

ΕΣΤΙΑ

Αλλοθι το Μνημόνιο για την κυβέρνηση - Συγκαλύπτει τα δικά της μεγάλα λάθη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Ο φόβος στέλνει στη σύνταξη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Ανοίγουν όλα τα μέτωπα.

Η ΝΙΚΗ

Σήμα ποιότητας στα ελληνικά προϊόντα.

Ο ΛΟΓΟΣ

40% στις ΔΕΚΟ οι μειώσεις αποδοχών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Η κυβέρνηση καταργεί τις Συμβάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ

Δώρο Χριστουγέννων - Ποιοι και πόσα (δεν) θα πάρουν.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Το μυστικό «Σχέδιο Ελλάδα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ανατροπή στην εργασία.

Εκ των Εσω

* ΙΣΛΑΝΔΙΑ... Και Ιρλανδία.

«Δύο χώρες με ονόματα σχεδόν απαράλλαχτα. Οπως και οι αιτίες που τις βύθισαν στην κρίση: ο τερατώδης τραπεζικός τομέας που τους έφερε μια απατηλή ανάπτυξη. Αλλά και που τις παρέδωσε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά μεταξύ τους»...

Ο Ρούσσος Βρανάς στα «Νέα»:

- «Η Ισλανδία δεν δεσμεύτηκε ποτέ στο ευρώ. Σίγουρα είναι λυπηρό για τους Ιρλανδούς να διαβάζουν σήμερα πως "Η Ισλανδία βγαίνει από την ύφεση" στην εφημερίδα "Τάιμς της Ιρλανδίας", ενώ οι αναγνώστες της ετοιμάζονται για πολύχρονη λιτότητα και δουλεία στο ΔΝΤ. Ο ισλανδός πρόεδρος Ολαφουρ Γκρίμσον είχε εξοργίσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους τον περασμένο μήνα, όταν δήλωσε πως η χώρα του ανακάμπτει ταχύτερα από την κρίση του 2008, επειδή αρνήθηκε να διασώσει τους ξένους πιστωτές της. Προτίμησε να θέσει περιορισμούς στην κυκλοφορία των κεφαλαίων και να υποτιμήσει το νόμισμά της. Η ισλανδική κορόνα είναι σήμερα 30% φθηνότερη και η τοπική παραγωγή έχει αντικαταστήσει τις εισαγωγές, ακόμη και με εξωτικά προϊόντα όπως λαχανικά και ντομάτες σε θερμοκήπια. Η κυβέρνηση ενίσχυσε τα νοικοκυριά που κινδύνευαν με χρεοκοπία. Και η αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης φέρνει ανάπτυξη στην Ισλανδία, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια».

**ΗΠΑ... «Ενα νέο υλικό που έχει την ικανότητα να... επιδιορθώνεται ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες -λέει ο «Ελ. Τύπος»- το προηγμένο υλικό μιμείται τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και το ανθρώπινο σώμα σε ένα τραύμα ή σε κάποιο κάταγμα, παραπέμποντας σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας που μέχρι πρότινος βλέπαμε μόνο στη μεγάλη οθόνη. Οι ειδικοί, αν και δεν έχουν αποκαλύψει τη σύνθεσή του, ισχυρίζονται ότι η αυτοεπιδιόρθωση αγγίζει ακόμα και το 96% της φθοράς».

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

«Η ομορφιά βρίσκεται στον δρόμο»

«Ο Γκρεγκορί Λασύ-Ντεμπά έχει δημιουργήσει το μόνο γαλλικό γυναικείο περιοδικό που απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες μπορεί να ενδιαφέρονται για κάτι διαφορετικό από την εμφάνισή τους, τους συντρόφους και τα παιδιά τους.

Το διμηνιαίο "Causette" (Κοζέτ, κουβεντούλα) δεν περιέχει δίαιτες, συμβουλές μόδας ή σούπερ μόντελ. Ομως έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του, έχει βρει το κοινό του και θεωρείται σύμβολο μιας φεμινιστικής αναγέννησης. Οι γυναίκες του εξωφύλλου του έχουν κυτταρίτιδα, οι αρθρογράφοι του δεν έχουν εμμονή με τις κρέμες προσώπου και αρκετοί γράφουν και για την εξωτερική πολιτική. Επιπλέον, ο ιδρυτής του είναι άνδρας.

Ο Γκρεγκορί Λασύ-Ντεμπά είναι ένας 29χρονος δημοσιογράφος που είχε δουλέψει στο σατιρικό "Charlie Hebdo", τη "L' Humanite" και μετά στην τηλεόραση. Είχε την ιδέα για το "Causette" ενώ έπαιζε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με μια φωτογραφία της φιλενάδας του. "Δημιούργησα ένα ψεύτικο εξώφυλλο περιοδικού με το πρόσωπό της και έπειτα από λίγο συνειδητοποίησα πως είχα επινοήσει κάτι που δεν υπήρχε, ένα γυναικείο περιοδικό που ήταν χαλαρό, διαφορετικό, κοντά στην πραγματικότητα των γυναικών και όχι σε μια φανταστική εικόνα της γυναίκας", λέει στον Ανταμ Σέητζ των λονδρέζικων "Τάιμς". Πήγε στην τράπεζα και ζήτησε δάνειο εκθέτοντας την ιδέα του. "Δεν χρειάζεται να δείχνουμε γυναίκες με βαρύ μέηκ απ και σίγουρα δεν χρειάζεται να ρετουσάρουμε τις φωτογραφίες τους", εξήγησε. "Η εκδοτική γραμμή μας είναι πως η ομορφιά βρίσκεται στον δρόμο". Ο τραπεζίτης τού είπε να πάει στο καλό...

Από τις οικονομίες του και από φίλους, ο Λασύ-Ντεμπά συγκέντρωσε 90.000 ευρώ, αρκετά για να εκδώσει τα πρώτα δύο τεύχη του "Causette". Το περιοδικό ξεχώρισε αμέσως για τη διάθεσή του να αμφισβητεί τα στερεότυπα. Στα πρόσφατα τεύχη του, για παράδειγμα, ένα εξώφυλλο κοσμούσε μια 80χρονη ηθοποιός, δημοσιεύθηκε άρθρο σύμφωνα με το οποίο οι αξύριστες μασχάλες μπορεί να είναι αποδεκτές (τολμηρή θέση σε μια χώρα όπου το 74% των γυναικών και το 77% των ανδρών πιστεύουν το αντίθετο) και υπήρχε συνέντευξη με έναν ιστορικό για την τιμωρία που αντιμετώπισαν οι Γαλλίδες που έκαναν σχέσεις με Ναζί στη διάρκεια της Κατοχής. "Δεν έκανα έρευνα αγοράς, όμως ενστικτωδώς αισθάνθηκα πως θα υπήρχε ζήτηση για ένα περιοδικό που δεν θα είχε στις σελίδες του την Κέητ Μος και δίαιτες", λέει ο Λασύ-Ντεμπά.

Είχε δίκιο. Καθώς οι νεαρές Γαλλίδες αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για τον φεμινισμό για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι πωλήσεις του "Causette" αυξήθηκαν από περίπου 5.000 τεύχη πέρυσι σε 25.000 τον περασμένο μήνα. Μολονότι δεν είναι τεράστιες, είναι περισσότερες από αρκετές για να συντηρήσουν το περιοδικό, το οποίο είχε μόνο θετικές κριτικές. "Επιτέλους", σχολίασε η συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλόνσο, "να ένα περιοδικό που θεωρεί ότι έχεις μια λειτουργική νοημοσύνη ανάμεσα στ' αυτιά σου και όχι απλώς έναν καταγραφέα πληροφοριών για σόπινγκ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων