Έντυπη Έκδοση

κατεχόμενη χώρα, ανοχύρωτοι άνθρωποι ....

Με την πρώτη μπαταριά τα κεφάλαια την έκαναν για το εξωτερικό. Οι εργάτες που, κατά τα άλλα, δεν έχουν πατρίδα, έμειναν εδώ - στις «πεζούλες τους», αμήχανοι, κουτσουρεμένοι, αιχμάλωτοι των δυνάμεων Κατοχής. Οι νέοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν (από) στις καφετέριες, στα ξένα, μέσα τους...

Κι ο Ρήτωρ -his master 's voice- ομιλεί και ομιλεί, φτύνει λέξεις και φτύνει στις λέξεις και ομιλεί και ομιλεί, ένας βόμβος που προσπαθεί να σκεπάσει τη βοή των επερχομένων...

Εδώ και πολλά χρόνια ζούμε στην Ελλάδα με ψέματα. Μύθους, επαναλαμβανόμενα κλισέ και στερεότυπα. Διαρκή υποδόρια προπαγάνδα. Παραμύθα.

Πολλά από τα «κατά συνθήκην ψεύδη» στον τόπο αυτόν έγιναν κοινός τόπος, καθιερώθηκαν, εξελίχθηκαν στο πιο αποτελεσματικό κι αποτρόπαιο όπλο κατά του λαού.

Ο περίφημος δημόσιος τομέας. Θεωρείται στην Ελλάδα υπερτροφικός! Ψεύδος. Αναλόγως του πληθυσμού της, η Ελλάδα έχει δημόσιο τομέα μικρότερο από της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και πολλών άλλων χωρών.

Λέγεται ότι στην Ελλάδα το κράτος είναι σπάταλο. Ψεύδος. Τα δύο κυβερνητικά κόμματα είναι σπάταλα. Αυτά έκαναν το κράτος αντιλαϊκό και αντιπαραγωγικό. Αυτά οργάνωσαν τις ρεμούλες στα νοσοκομεία, αυτά οργίασαν με τη σπατάλη, με τις μίζες, με τις υπεξαιρέσεις, αυτά έκαναν το κράτος άσυλο ανιάτων πρασινοφρουρών και γαλάζιων τρωκτικών.

Λέγεται ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι πιο παραγωγική και, τρομάρα της, ανταγωνιστική. Ψεύδος. Υπήρξε κυρίως κρατικοδίαιτη. Πρωταθλητής στη φοροδιαφυγή. Ανίκανη να αναπτύξει την παραγωγικότητα της χώρας, μανούλα στην αρπαχτή. Υπήρξε και είναι ο κυρίως εχθρός τού επιχειρείν.

Λέγεται ότι, έξω, τα καλά Πανεπιστήμια είναι ιδιωτικά. Ψεύδος. Σε όλη την Ευρώπη να υπάρχουν το πολύ δέκα τέτοια πανεπιστήμια. Κι αυτά τρίτης εθνικής.

Ομως, ακόμα και δημόσια τα Πανεπιστήμια, πολλά απ' αυτά, εκεί στην ξένη ζητάνε δίδακτρα. Επίσης πολλά είναι συνδεδεμένα με εταιρείες. Απ' αυτήν την άποψη τα δικά μας είναι καλύτερα (αν τα απογειώναμε). Αλλά κι αυτό θέλουμε να το χαλάσουμε -διότι η ευρωλιγουρίαση μας κατάντησε να νομίζουμε για καλύτερο το χειρότερο, καθώς και να μην αξιοποιούμε τα τυχόν πλεονεκτήματά μας προς το καλύτερο.

Λέγεται ότι οι Ελληνες είναι φυγόπονοι, τεμπέληδες και -κατά τον πρωθυπουργό- «διεφθαρμένοι». Ψεύδος! Είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους Ευρωπαίους. Και από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους.

Κατηγορούνται οι Ελληνες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα ότι είναι υψηλόμισθοι. Ψεύδος. Υψηλόμισθοι είναι οι κομματικοί εγκάθετοι, τα γκόλντεν μπόις και οι εργατοπατέρες των συντεχνιών που τα παίρνουν από δέκα μεριές. Αντιθέτως ένας καθηγητής τη βγάζει με 1.300 - 1.500 ευρώ (και τα επιδόματα μέσα) καθαρά, ένας οδηγός λεωφορείου με άλλα τόσα, ένας γιατρός του ΕΣΥ στα 40 του με λίγα παραπάνω, ενώ οι στρατιωτικοί μετράνε και το δίφραγκο.

Κάθε λίγο και λιγάκι όταν οι κυβερνήσεις προγράφουν έναν κλάδο, αμολάνε μελάνι για «μέσους όρους μισθών» επιπέδου «ρετιρέ». Και η κοινωνία «μασάει».

Οπως όμως κάθε φορά, αλλά μάλλον αργά, αποδεικνύεται ότι τέτοιους μισθούς (στο πολλαπλάσιο - και από πέντε μεριές) λαμβάνουν οι συκοφάντες - ακριβώς εκείνα τα παπαγαλάκια που κατηγορούν τους πάντες

-εργάτες, συνταξιούχους, γέροντες, πιτσιρικάδες- ότι δεν τους «αντέχει η οικονομία».

Μιλούν εναντίον του κράτους αυτοί που το απομυζούν. Μιλούν υπέρ του ανταγωνισμού τα τραστ και τα μονοπώλια. Μιλούν για σοσιαλισμό αυτοί που καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις. Μιλούν για πατρίδα αυτοί που υποθήκευσαν όχι μόνον την περιουσία της, αλλά και την ύπαρξή της. Μιλούν για εθνική ανεξαρτησία οι σμπίροι της Γκόλντμαν Σακς, οι γκαουλάιτερ της Τρόικας, οι κάπο των τραπεζών.

Και γίνονται πιστευτοί. Διότι το δηλητήριο των κλισέ και των ψευδών έχει πιάσει φλέβα από καιρό.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μικρά.

Εκείνων των ραγιάδων και των γραισκύλων (συνωστισμός ραγιάδων και γραισκύλων) που πιπίλισαν το μυαλό των απλών εναντίον του πολιτισμού τους, της παράδοσής τους, του αυτοσεβασμού τους.

Εκείνων των κομπλεξικών που οδήγησαν τους Ελληνες στα πιο βαθιά κόμπλεξ απέναντι στους Δυτικούς, στην τελική μας λοβοτομή.

Ψέματα παντού! για τα πάντα! Δημιουργική λογιστική, σκάνδαλα, ψέματα για τα ελλείμματα, το χρέος, τα δάνεια, ψέματα για τα «λεφτά που υπάρχουν», ψέματα.

Ψεύδη. Μόλις έναν μήνα πριν ο Παπανδρέου ο Ψευτοθόδωρος δεσμευόταν ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Τους αλάλιασε.

Πολύ ψέμα!

Ομως, γιατί με τόση ευκολία ψεύδονται; (με όσην άλλωστε και κλέβουν!) - ή μήπως δεν έκλεψαν με το Χρηματιστήριο, τα Ομόλογα, τη Ζήμενς και τόσα άλλα;

Διότι ανάμεσα στα κατά συνθήκην ψεύδη που κυριάρχησαν τόσον καιρό ή μάλλον κατά τη διατεταγμένη προπαγάνδα διαρκείας, εθεωρείτο ηθικολογία να απαιτεί κανείς τη σύνδεση (ή τη μη αποσύνδεση) της ηθικής απ' την πολιτική.

Κι έτσι ένα μάτσο νάνοι κι ένα κάρο χρυσοκάνθαροι λέγε - λέγε - λέγε έπεισαν το λαό πλην Λακεδαιμονίων πως η ζωή είναι ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι μας αρπάξουνε.

Τώρα ο 2οός Αιώνας καθαιρείται και οι κατακτήσεις των λαών αναιρούνται.

Ουδέποτε άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία οι λαοί είχαν τα δικαιώματα που κατέκτησαν κατά τη διάρκεια του τρομερού «Αιώνα των Ακρων». Τώρα, ως φαίνεται, οι αστοί επαναφέρουν τα πράγματα στη «θεϊκή τους τάξη» - στις κοινωνίες της καλύβης και του Παλατίου...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

26 σχόλια

21 Ο/Η ΜΕΛΤΗΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
@Αφροδίτη της Siemenς, Πολύ οργή ξεχείλισε σήμερα από μέσα σου, πολύς θυμός, πολύ βία, και κατά κάποιο τρόπο σε οδηγεί σε εφαρμογές και συστήματα του απέναντι κόσμου. Δεν συμφωνώ μαζί σου όσο και να μην λυπάσαι για τον ξυλοδαρμό βουλευτή ή οποιουδήποτε στελέχους Κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης . Όχι ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο αναφερόμενοι σε όλο το Ιστορικό της σημερινής κατάστασης αλλά πρέπει να μην κάνουμε στην Ελλάδα καμία Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και να μην ξαναθυμηθούμε τα δικά μας Δεκεμβριανά. Όσο για τα ξινισμένα γάλατα και χαλασμένα ζαρζαβατικά εσύ πιστεύεις ότι περισσεύουν και προφταίνουν να χαλάσουν είτε μέσα στο ψυγείο είτε έξω; ; Αγώνας χρειάζεται όχι οχλοκρατία . Αγώνας συγκροτημένος χωρίς έκτροπα που τον υποβαθμίζουν . Αγώνας και Ενότητα…
22 Ο/Η alex έγραψε: (πριν 9 έτη)
mik,
τα αποτελέσματα της δυτικο(ευρωπαϊκής) παιδείας που θαυμάζεις απ' ότι φαίνεται, τα νιώθεις κάθε μέρα στο πετσί σου, γιατί άτομα τέτοιας παιδείας σε κυβερνούν (και σε κυβέρνησαν) με τα γνωστά αποτελέσματα. Ανθέλληνες.
Μη γενικεύεις χωρίς επιχειρήματα και μη γίνεσαι ανθρωποφάγος, μπροστά σου θα το βρεις.
Στάθη,
θεωρώ ότι είσαι ένας από τους καλύτερους σχολιαστές που δε φοβάται να γράψει αυτά που πιστεύει.
Σε διαβάζω κάθε μέρα και συμφωνώ σχεδόν σε όλα που γράφεις. Συνέχισε ακάθεκτος!
23 Ο/Η Bletsas nikos έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ο αγράμματος μανάβης αφού στήνει λαϊκό δικαστήριο και υιοθετώντας την Παγκαλική εισαγγελική επιχειρηματολογία ότι όλοι φταίμε και μαζί τα φάγαμε αποφασίζει καταδίκη για ηθική αυτουργία και συνενοχή του λαού αφού υπέθαλψε και συμμετείχε στην συγκρότηση συμμορίας για εισβολή στο δημόσιο. Μετά την αυτοτιμωρία του λαού επιθυμεί και την αυτολογοκρισία των άλλων όμως και όχι τη δική του και χαιρέκακα προβλέπει και ενδόμυχα εύχεται με ειρωνική ευγένεια την αποτυχία των συμπερασμάτων της φαντασίας του.
24 Ο/Η Πετρος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Φιλη Θεοφανια,
Βρηκα το ενα απο τα δυο αρθρα που αναφερεις στο διαδυκτιο Κ. Καλλωνιατη) και λεει αυτα ακριβως που λεω κι εγω απο δω.
Πως οποιαδηποτε αλλαγη πρεπει να γινει σε συνεργασια με τους Ευρωπαικους ομολογους χωρους και πως η προτασεις για εξοδο απο το Ευρω και σταση πληρωμων ειναι αβασανιστες.
Και μαλιστα λεει και το δικο μου "δεν ειμαστε Αργεντινη", με αλλα λογια.

Γιαλε, απο προχτες ( χτεσινα ξινα φασολια)
Η αποψη οτι η λυση ειναι "ρεαλιστικη", ειναι δικη σου και σ' αυτη σταθηκα. Απλα πραγματα.

ΥΓ-
Το ξερω πως ειναι σταφυλια αλλα χειμωνα καιρο μονο φασολια εχουμε ΄-)).
25 Ο/Η Θεοφανια έγραψε: (πριν 9 έτη)
Κ.αγραμματε μαναβη ,για ημιμαθης μου φερνεις κι οχι για αγραμματος...Οι αποψεις του Σταθη πηραν 23,5%[χωρις την ΔΗΑΡΙ ] .τι λες λοιπον οτι θελεις?[ ο Χιτλερ βεβαιως πηρε 34%,περιπου,αυτο για σενα ειναι αποδειξη οτι ειναι ....ανωτερες απο αυτες του Σταθη ?] ].mr mic επειδη πρεπει να δινουμε σημασια και στο πιο μικρο ζωο σε ενημερωνω οτι ολα τα πανεπιστημια βαθμολογουνται καθε χρονο -και υποψιαζομαι με κριτηρια που ειναι απειρως πιο κοντα στια δικα σου παρα στου Σταθη.Ανετρεξε εκει λοιπον ,και προσεξε μη λιποθυμησεις οταν τα διαβαζεις ..
26 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 9 έτη)
mr mic,ονομαζεται 'ταυτιση με τον επιτιθεμενο',το να γινομαστε ο,τι ειναι ο εχθρος ,νομιζοντας οτι ετσι θα καταφερουμε να τον αντιμετωπισουμε [ κι οχι το"το συνδρομο της Στοκχολμης' οπως νομιζουν οι ταινιο αμερικανοπληκτοι ] ΑΜ ΔΕ !..ασε που το κοστος ειναι απειρως δυσαναλογο του -αμφιβολου -κερδους.Και πληρωνετε με επιτοκιο πολυ σκληρο,γι 'αυτο αποδιωξε τον φοβο,να χαρεις !! [ στην αναγκη, ακομα κι αν ειναι αληθεια οτι τα ηρεμιστικα ειναι η αστυνομια του μυαλου μας, οταν πεφτουν βομβες ,διοτι βομβες ειναι οι υπερμεγεθεις βλακειες, η αστυνομια χρειαζεται ].Επισης 160 ακαδημαικοι,κατοπιν πρωτοβουλιας του Φιλιπ Αρεστις του Κειμπριτζ και του Γκουσταβ Αντολφ Χορν του ερευνητικου ινστιτουτου ΙΜΚ απορριπτουν την απεικονιση των Ελληνων ως τεμπεληδων ,υποστηριζοντας οτι εργαζονται περισσοτερες ωρες απο τους Γερμανους και η παραγωγικοτητα τους ανα ωρα εργασιας αυξηθηκε με υπερδιπλασιο ρυθμο απ'ο,τι της Γερμανιας απο τοτε που εισηχθη το ευρω .εφημεριδα 'Ελευθερος Τυπος'12-5-2010.Η αναλογια δε των δημ,υπαλληλων % στο συνολο των απασχολουμενων ,συμφωνα με την βαση δεδομενων του Διεθνους Γραφειου Εργασιας [ στοιχεια 2008 ] ειναι για την Ε ΛΛΑΔΑ 16,1% ,και εδεικτικα για το Βελγιο 22,5% για την Δανια 29,5% για την Φινλανδια 26,7% ,για την ΣΟΥΗΔΙΑ 33,8 %, για τις ΗΠΑ 16,4% για την Βρετανια 18,9%.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 26

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
ναυτίλος