Έντυπη Έκδοση

Δούλοι στο γιορτινό τραπέζι

Η σύγχρονη ευρωπαϊκή πορεία της πολυμήχανης ελληνικής επιχειρηματικότητας ξεχώρισε αυτή τη φορά στα Γιάννενα.

Ιδιοκτήτες εταιρειών Α.Ε. με θερμοκήπια, αλλά και Ο.Ε. με αγροτικά και εξοπλισμούς, αποφάσισαν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους και στο χώρο της σύγχρονης δουλείας. Μια Α.Ε. λοιπόν και συγκεκριμένα η «Κρίτων και Ελένη Τζαρτζούλη - Θερμοκήπια», με ζημιές 260.000 ευρώ στον ισολογισμό του 2009, αποφάσισε να διεκπεραιώσει τις συγκομιδές ντομάτας με φτηνά μεταναστευτικά χέρια.

Προσέλαβε χωρίς κανένα παραστατικό 35 Σενεγαλέζους και Πακιστανούς, τους έχωσε στα θερμοκήπια για μήνες, να δουλεύουν άπειρες ώρες χωρίς μισθό, χωρίς ασφάλιση, μέχρι που τους εγκατέλειψε απλήρωτους στη μέση του πουθενά. Ολο αυτό τον καιρό κανένας ελεγκτικός μηχανισμός και κανένας φορέας δεν πέρασε ούτε απ' έξω να διαπιστώσει τι συμβαίνει σ' αυτά τα θερμοκήπια της σύγχρονης δουλείας. Εξάλλου, αποτελεί πάγια τακτική πολλών νεοελλήνων επιχειρηματιών αυτή η «οικονομική μέθοδος», στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ακόμη και σε εργοτάξια της Αθήνας φυσικά.

Οι ιδιοκτήτες της Α.Ε., εξαφανισμένοι, οδήγησαν τους απλήρωτους μετανάστες στο απονενοημένο διάβημα της απεργίας πείνας έξω από τη νομαρχία. Συνολικά, 65.000 ευρώ είναι το χρέος των ιδιοκτητών για τα μεροκάματα πείνας των αλλοδαπών. Τώρα όλοι οι κοινωνικοί φορείς προσπαθούν να βοηθήσουν αυτούς τους εργάτες. Η νομαρχία, το εργατικό κέντρο, το ΠΑΜΕ, άλλες μικρότερες ομάδες αριστερών και αναρχικών, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο δήμος κ.λπ. Ανθρωποι που έσπευσαν να σώσουν την τιμή της εργατικής τάξης, την ώρα που τα πράγματα για τους ανθρώπους αυτούς έχουν φτάσει στην οριακή κατάσταση, να κινδυνεύει πλέον η ζωή τους.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, οι δικηγόροι των μεταναστών κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει νομική δυνατότητα να παρέμβει πέραν του να κάνει συστάσεις στους ιδιοκτήτες για κάποιας μορφής διακανονισμό. Από τη δική τους μεριά, οι ιδιοκτήτες διαμηνύουν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τους «δούλους» των θερμοκηπίων τους. Το ζήτημα όμως πέρα από την εθνική ντροπή και το διασυρμό της Ελλάδας για τα συχνά αυτά επιχειρηματικά «δρώμενα», είναι ότι δεν υπάρχει καμιά πρόληψη τέτοιων φαινόμενων.

Οι ίδιοι αυτοί επιχειρηματίες αύριο μπορεί να συμμετέχουν σε τοπικούς φορείς και να διεκδικούν την καλύτερη αντιμετώπισή τους από το κράτος. Ενα κράτος που επιτρέπει σε μια φαλιρισμένη επιχείρηση να «προσλαμβάνει» εργάτες χωρίς κανένα έλεγχο, να τους κρατάει ομήρους στο χώρο των δραστηριοτήτων της, να τους παρατάει απλήρωτους και ανασφάλιστους και πολλές φορές να τους καταγγέλλει ακόμη και για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ τελικά η εταιρεία και τα φυσικά της πρόσωπα παραμένουν στο απυρόβλητο.

Τριάντα πέντε πεινασμένοι εργάτες-μετανάστες κατάφεραν να αποκαλύψουν ξανά όλη τη γύμνια των θεσμών αυτής της χώρας, που δεν παύει να διαλαλεί τον πολιτισμό και την ανεξαρτησία της, καταπατώντας συστηματικά ακόμη και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία έχει υπογράψει, τρομάρα της!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Παρέμβαση