Έντυπη Έκδοση

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ SOCIAL BOOKMARKING

Και τώρα τι κάνουμε χωρίς Delicious;

Η μεγαλύτερη συλλογή bookmarks στον πλανήτη κινδύνευσε με λουκέτο και μάλλον πάει για πώληση από την ιδιοκτήτρια Yahoo. Οι εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες της αναζητούν εναλλακτικές υπηρεσίες. Μαζί τους κι εμείς.

«Το να κλείνεις το Delicious είναι σαν να βάζεις φωτιά σε μουσείο». Αυτό ήταν ένα από τα πιο εύστοχα tweets που προσέξαμε στη ροή των αναρτήσεων της περασμένης Παρασκευής, την ώρα που οι χρήστες ανά τον πλανήτη σχολίαζαν τη φήμη -που αργότερα έγινε είδηση- ότι η Yahoo ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο σε αυτή και άλλες υπηρεσίες της.

Η διαβεβαίωση της εταιρείας, λίγες μέρες αργότερα, ότι ειδικά το Delicious «δεν κλείνει», δεν καθησύχασε κανέναν. Παρακάμπτοντας το ενδιαφέρον για το τι θα συμβεί τελικά, αξίζει να δούμε γιατί προκλήθηκε τόση αναστάτωση.

Αυτό που ξενίζει δεν είναι, φυσικά, το ότι ένας από τους διαδικτυακούς κολοσσούς κόβει υπηρεσίες, ως απόρροια των εκατοντάδων απολύσεων που μόλις έκανε. Η κρίση όλα τα σαρώνει -το εμπεδώσαμε πια- και οι επιχειρήσεις κόβουν ό,τι θεωρούν μη αποδοτικό ή μη στρατηγική επιλογή. Αυτό που χρειάζεται λίγα παραπάνω δευτερόλεπτα για να το συνειδητοποιήσει κανείς είναι η «μουσειακή» αξία που έχουν αποκτήσει κάποιες υπηρεσίες χάρη στη μαζική χρήση τους από την παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.

Βέβαια αυτού του είδους τα «μουσεία» δεν μοιάζουν με εκείνα του offline κόσμου. Δεν στέκονται άδεια, περιμένοντας πούλμαν με μαθητές για να γεμίζουν ζωή. Υπάρχουν ακριβώς επειδή κρατιούνται στη ζωή από τα εκατομμύρια κλικ, εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών καθημερινά, που τους δίνουν αξία. Γι' αυτό και δεν αποτιμώνται μόνο σε χρήματα.

Το www.delicious.com είναι από τα εργαλεία που θα μπορούσαν να διδάσκονται στα σχολεία, αν στόχος της εκπαίδευσης ήταν και το να μάθουμε στα παιδιά πώς να εξερευνούν τη συλλογική γνώση που συσσωρεύεται στο Διαδίκτυο, πώς να αποθηκεύουν και να οργανώνουν τα links που ξεχωρίζουν κατά τις περιηγήσεις τους στο Ιντερνετ και μετά να τα ξαναβρίσκουν απ' όπου κι αν συνδεθούν. Βέβαια, δεν είναι η μοναδική διαθέσιμη υπηρεσία online «bookmarking».

Εχει πολλούς ανταγωνιστές που πολύ θα ήθελαν να αγκαλιάσουν τους χρήστες που θα φύγουν από το Delicious, αν αυτό όντως κλείσει ή αποδυναμωθεί. Η ιδιαιτερότητά του, όμως, είναι πως συσσωρεύει τα bookmarks, δηλαδή τους διαδικτυακούς σελιδοδείκτες των χρηστών του, τα τελευταία 7 χρόνια (5 στα χέρια της Yahoo, μετά την εξαγορά του). Εκτός από τα προσωπικά bookmarks του ο καθένας μπορεί να μοιράζεται και εκείνα των διαδικτυακών του φίλων, αλλά και να κάνει αναζητήσεις ανάμεσα σε εκείνα που κάνει το σύνολο των χρηστών.

Πολλοί, που το χρησιμοποιούν καθημερινά, έτρεξαν να σώσουν τα bookmarks τους, εξάγοντάς τα (export) στον υπολογιστή τους, αλλά διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο με εκείνα των φίλων τους. Κι έτσι τώρα εξερευνούν νέες υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να μεταναστεύσουν, αν χρειαστεί. Τις περισσότερες από αυτές μπορείτε να τις δοκιμάσετε με τη βοήθεια μιας σχετικής συγκριτικής λίστας (http:// blo.gr/3og) που άνοιξε ο καθηγητής online δημοσιογραφίας Πολ Μπράντσο (onlinejournalismblog.com), και την οποία ανανεώνουν ελεύθερα, εδώ και μια εβδομάδα, όσοι χρήστες θέλουν. Εκεί μπορεί κανείς να κρίνει, με βάση τις λειτουργίες που προτιμά, ποια υπηρεσία του ταιριάζει περισσότερο. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα εύχρηστα Google Bookmarks, που χρησιμοποιούνται από κατόχους λογαριασμού Google. Αξιοποιούνται κυρίως μέσω του Chrome και οι χρήστες τους εξελίσσονται σε μια κοινότητα μαζικότητας αντάξιας του μεγέθους της μαμάς - εταιρείας.

Νέοι όροι

WOTY

Ακρωνύμιο του Word Of The Year. Χρησιμοποιείται για λέξεις που αναδεικνύονται στο τέλος κάθε χρονιάς ως αυτές που τη χαρακτηρίζουν ή ως οι δημοφιλέστερες στη δημόσια σφαίρα.

Υπηρεσίες bookmarking

(και όχι μόνο)

Μεταξύ άλλων, επιτρέπουν την εισαγωγή των Delicious bookmarks, με τα tags τους

diigo.com

Από τις πληρέστερες υπηρεσίες. Εκτός από τη δυνατότητα bookmarking ιστοσελίδων και διαμοιρασμού τους με δίκτυο φίλων, επιτρέπει την αποθήκευση snapshots κάθε σελίδας και επισημάνσεων επί συγκεκριμένων παραγράφων.

www.evernote.com

Επιτρέπει την αποθήκευση και οργάνωση πληροφοριών από διάφορες πλατφόρμες και βοηθάει το συγχρονισμό και τη συνδυαστική χρήση τους. Μπορεί κανείς να φτιάξει και λίστες υπενθυμίσεων.

www.licorize.com

Υπηρεσία που δίνει έμφαση στη δυνατότητα διαμοιρασμού των bookmarks.

xmarks.com

Προσφέρεται κυρίως για αποθήκευση στον υπολογιστή και μετά διαμοιρασμό.

www.faviki.com

Αφορά ειδικά την οργάνωση bookmarks στη Wikipedia.

www.κουλτούρα

ngrams.googlelabs.com

Φαίνεται πως η Google αρχίζει να αξιοποιεί ποικιλοτρόπως το περιεχόμενο των εκατομμυρίων βιβλίων που έχει ψηφιοποιήσει. Την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε ένα εργαλείο που ήδη έχει προκαλέσει ακαδημαϊκό ενδιαφέρον. Δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να αναζητήσει πόσο συχνά εμφανίζονται δημοφιλείς λέξεις και φράσεις ανά τους αιώνες στα βιβλία που υπάρχουν διαθέσιμα (για την ώρα σε αγγλικά, κινεζικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά και ισπανικά).

www.ελευθερίες

Τι θα λέγατε ότι είναι από τα πρώτα πράγματα που κάνει ένα «προοδευτικό» καθεστώς όταν αντιμετωπίζει μια εσωτερική κρίση στην εποχή του Web 2.0; Αν απαντήσατε «μπλοκάρει τα κοινωνικά δίκτυα στο Ιντερνετ», πετύχατε διάνα. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Λευκορωσίας, κατά τον ξεσηκωμό των οπαδών της αντιπολίτευσης μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την περασμένη Κυριακή. Πολλοί χρήστες έμειναν χωρίς Gmail, Twitter, Livejournal, Facebook και άλλα δίκτυα, επί ώρες, όπως αναφέρει το Global Voices (http://blo.gr/3oj).

www.εργαλεία

trunk.ly

Ωραίο είναι να μοιράζεσαι τα πάντα με links στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά το πρόβλημα είναι ότι κάποια στιγμή χάνεις τον λογαριασμό μαζί τους. Το συγκεκριμένο εργαλείο βοηθάει για να μαζεύει κανείς όλους τους συνδέσμους που έχει μοιραστεί μέσω Twitter, Facebook και Delicious και μετά να μπορεί να κάνει αναζητήσεις ανάμεσά τους.. Μπορεί επίσης να ακολουθήσει άλλους χρήστες και τα links τους. Είναι μια από τις υπηρεσίες που αναδείχθηκαν χάρη στην υπόθεση του «κλεισίματος» του Delicious και γρήγορα κέρδισε θετικά σχόλια και ένθερμους χρήστες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Στη στήλη
e-minds