Έντυπη Έκδοση

μιλιούνια και μίλια ...

Νταβός. Πριν να τελειώσει αυτή η κρίση θα έρθει κι άλλη. Είναι θέμα χρόνου. Διότι αυτοί που προκάλεσαν την κρίση είναι οι ίδιοι που προσπαθούν (;) να τη θεραπεύσουν (;)...

Τα μέτρα που παίρνουν όταν δεν είναι «ό,τι λάχει το βατράχι» αποσκοπούν μόνον στον περαιτέρω πλουτισμό των πλούσιων -απλόν κι όπερ έδει δείξαι...

Υπάρχουν «έμποροι των εθνών».

Υπάρχουν και «έμποροι των μεταναστών»

* * *

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε χθες για πολλοστή φορά να αποποιηθεί την ευθύνη για την υπόθεση μετανάστες-κατάληψη στη Νομική Αθηνών.

Δήλωσε μάλιστα στο Κοινοβούλιο πως «όση σχέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εξέγερση στην Τυνησία, άλλη τόση έχει με τη μεταφορά των μεταναστών και την κατάληψη στη Νομική».

Εις μάτην.

Ο ΣΥΝ έχει στοχοποιηθεί. Εν πρώτοις απ' τα μέλη και τους φίλους του ίδιου του χώρου του που οργάνωσαν και τη μεταφορά και την κατάληψη.

Κατά δεύτερον, ο ΣΥΝ στοχοποιείται από τις συνιστώσες εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ που εγκρίνουν και υπερασπίζονται αυτήν τη μεταφορά και κατάληψη.

Για μιαν ακόμα φορά ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τριχοτομημένος ανάμεσα σε εκείνους που συμφωνούν με μια πολιτική, εκείνους που δεν συμφωνούν κι εκείνους που αναγκάζονται να απολογούνται ότι τα δύο προηγούμενα δεν συμβαίνουν.

Για μιαν ακόμα φορά ο ΣΥΝ θα πληρώσει το κόστος είτε απ' τα «δεξιά» είτε απ' τα «αριστερά», για μιαν ακόμα φορά πιάστηκε εξ απίνης, για μιαν ακόμα φορά οι δυνάμεις που συνθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τον αποσυνθέτουν.

...................................

Αλλά κυρίως αυτό που εκτίθεται είναι η ανεπάρκεια μιας ιδεολογίας που πιστεύει ότι μπορεί να είναι ιδεολογική σαλάτα. Η ίδια παθολογία είχε αναδειχθεί και τον Δεκέμβριο του 2008, όταν ο ΣΥΝ έφυγε απ' το 12-13% κι επέστρεψε στο 5%...

Τώρα, για μιαν ακόμα φορά πιασμένος στα δίχτυα του «Δικτύου», ο ΣΥΝ στοχοποιείται από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και αδίκως και δικαίως.

Διότι οι μισοί στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πράγματα που δεν υποστηρίζουν οι άλλοι μισοί.

***

Ομως το πρόβλημα δεν είναι (μόνον) του ΣΥΝ, είναι όλης της κοινωνίας -ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης, βγάζει την ουρά του απ' έξω, οι πανεπιστημιακοί ανακυκλώνουν στερεότυπα και ανεπάρκειες, ενώ από

πλευράς πολιτικών δυνάμεων οι περισσότερες δείχνουν τον πιο κακό εαυτόν τους. Δεξιά και ΠΑΣΟΚ στον ίδιο παρονομαστή της αβελτηρίας, της απανθρωπιάς, του πειρασμού της καταστολής.

Το άσυλο πλέον βάλλεται ευθέως.

Αλλά αν το άσυλο υπήρξε για μια γενιά κυρίως ένας συμβολισμός, μια υπόμνηση και ταυτοχρόνως ένα πρόταγμα, για όσους δεν αγωνίστηκαν ποτέ, το άσυλο γίνεται τώρα (εύκολα) ένας αναχρονισμός, κάτι το περιττό.

Κι ούτε οι φοιτητές (παρά τις εκκλήσεις του ΚΚΕ) φαίνονται ικανοί να το υπερασπισθούν ή να του δώσουν πολιτικό και ιδεολογικό νόημα, διότι οι παρατάξεις τους φέρονται εν πολλοίς αναλόγως των κομμάτων τους -με

την ΠΑΣΠ να έχει υπεξαιρέσει τη σημαία του Πολυτεχνείου και τη ΔΑΠ στους παροξυσμούς της -μια σημειολογία άκρως ενδεικτική...

Οι μετανάστες έρχονται ικέτες. Ερχονται όμως όλο και πιο πολλοί, δεν τους αντέχουν οι οικοδεσπότες. Αλλοι απ' τους οικοδεσπότες μετατρέπουν τους μετανάστες σε παρίες, εργάτες που μπορούν να εκμεταλλεύονται άγρια. Και άλλοι

για τους οποίους δεν υπάρχει όφελος απ' το σκλάβωμα των μεταναστών, οι μετανάστες γίνονται μιάσματα. Και ο αριθμός τους όλο και μεγαλώνει.

Απ' το σημείο αυτό και μετά, οι ελαφρότητες των εμπόρων του προβλήματος (πολλοί εκ των οποίων τα 'κονομάνε μέσω ΜΚΟ) είναι βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς, χρυσή ευκαιρία για τη Χρυσή Αυγή να βάλει στο δίχτυ της κι άλλες ψυχές.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Το ερώτημα «τι κάνουμε;» απαιτεί πολιτική απάντηση εδώ και τώρα. Ποιος θα τη δώσει;

Τα ευχολόγια των καλοπροαίρετων και οι κατάρες των κακοπροαίρετων δεν λύνουν το πρόβλημα. Και πάντως αυτοί που του βάζουν φωτιά ίδια με των εθνικιστών είναι οι «έμποροι των μεταναστών».

Οι οποίοι μετανάστες, όπως λέει και το ΚΚΕ, θα είναι εν τέλει τα τραγικά θύματα αυτής της ιστορίας...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

36 σχόλια

31 Ο/Η NK έγραψε: (πριν 10 έτη)
Μην συγχύζεστε ανθρωπιστές των επιδοτήσεων! Θα νομιμοποιηθούν τα παιδιά! 2 μύρια! Θα πάρετε και τα ψηφαλάκια σας, κι όλα καλά.

Αλλά μην πουλάτε και ανθρωπιά, κανείς δεν αγοράζει. Να έβλεπα τόση αγωνία για τους φορολογούμενους Έλληνες (συγγνώμη για την έκφραση) που τρώνε ξύλο, και τι στον κόσμο.

Μας είπε και μη Έλληνες ο Αλαβάνος...

Μάλλον υπάρχει numerus clausus και πρέπει να αφαιρεθεί η δική μας ιθαγένεια για να δωθεί στους Αλγερινούς.

Λυπάμαι που ψήφισα κάποτε αυτά τα άτομα
32 Ο/Η Ν.Σ. έγραψε: (πριν 10 έτη)
Έχω δει το άσυλο να προστατεύει χουλιγκάνους, προβοκάτορες, διεφθαρμένους καθηγητές, εκκολαπτόμενους πολιτικούς του δικομματισμού... Τώρα που προστάτευσε τους πραγματικά χειμαζόμενους, τώρα που είχε στόχο να εκπληρώσει ένα ανθρωπιστικό όραμα, τώρα είδα όλα μα όλα τα κόμματα, όλα τα κανάλια να στρέφονται εναντίον αυτής της "κατάληψης". Όχι κύριοι, δε χρειάζεσαι την απόφαση κανενός Δ.Σ. και καμιάς Γ.Σ. για να εκπληρώσεις το ανθρώπινο χρέος να υποστηρίξεις τον αδύνατο. Την ίδια ώρα που κάποιος πολιτικός φορέας, που κάποιοι "παλαβοί" φοιτητές επιχειρούν την υπέρβαση, έτσω και ανοργάνωτα, έστω και αμφίθυμα, υβρίζονται από ένα σύσσωμο και αδιαπέραστο μπλοκ. Αν το άσυλο δεν είναι για τους κατατρεγμένους, για ποιους τότε είναι;
33 Ο/Η Bletsas nikos έγραψε: (πριν 10 έτη)
Όταν θα σταματήσουν η παραγωγή και οι εισαγωγές κι εξαγωγές όπλων , ναρκωτικών και πορνείας ,όταν θα σταματήσει η ελεύθερη ροή κεφαλαίων και προιόντων, όταν θα σταματήσουν να πετάνε μεταναστευτικά και διαβατάρικα πουλιά στον αέρα και μείνουν μόνο τα καθιστικά κι ενδημικά ,όταν τα οι συγκοινωνίες και οι επικοινωνίες καταργηθούν , όταν τελειώσουν οι πόλεμοι κι πείνα , όταν καταργηθεί το εμπόριο ,το λαθρεμπόριο και το κέρδος τότε το μεταναστευτικό θα λυθεί.Όποιος νομίζει ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι πρόβλημα πολιτικών αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο νομίζω πως κάνει λάθος κι ελπίζω μην βρεθούμε στην θέση να ζήσουμε το πρόβλημα κι απ την ανάποδη.
34 Ο/Η Νίκος Σ. έγραψε: (πριν 10 έτη)
Παρατηρώντας εδώ και καιρό τις γνώμες των σχολιαστών της στήλης έχω καταλήξει σε ένα αδήριτο για μένα συμπέρασμα.

Οι ίδιοι σχολιαστές που κατά καιρούς μέμφονταν κατ' αρχήν τους Δημοσίους Υπαλλήλους και τά μέτρα που πάρθηκαν εναντίον τους, αργότερα τους φορτηγατζήδες, τους λιμενεργάτες, τον κάθε φορά χειμαζόμενο κλάδο, σήμερα περιέλαβαν τους μετανάστες νόμιμους και μή.

Τυχαίο; Δεν νομίζω.

'Η η ανθρώπινη ματιά πάνω στις καταστάσεις υπερισχύει ή ο παρτακισμός.

Και όπως πολύ εύστοχα ο Bletsas nikos επισημαίνει απεύχομαι να βρεθούν ορισμένοι εξ' ημών στην θέση τους.
35 Ο/Η Τrash έγραψε: (πριν 10 έτη)
Μια και πολλοί σχολιαστές υπεκφεύγουν διαρκώς:
-Το ζήτημα είναι εάν ο συγκεκριμένος τρόπος και χρόνος δράσης βοήθησε τον δίκαιο αγώνα αυτών των ανθρώπων. -δεν τους αποκαλώ μετανάστες, από την στιγμή που δουλεύουν εδώ είναι μέλη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ!- και σε αυτό δεν απαντάει κανείς.
Σαφέστατα και έχει δίκιο τόσο το ΚΚΕ, όσο και ο Στάθης στην ανάλυση του για τον ΣΥΝ
36 Ο/Η Γιώργος Α. έγραψε: (πριν 10 έτη)
Παλιό αλλά καλό

Κάποτε κήρυξε τον πόλεμο η Ρωσία στην Κίνα.
Την 1η ημέρα οι Ρώσοι περνούν τα σύνορα και πιάνουν 1.000 αιχμαλώτους.
Την 2η ημέρα προελαύνουν και πιάνουν 10.000 αιχμαλώτους
Την 3η ημέρα 100.000 αιχμαλώτους.
Την 4η ημέρα οι Κινέζοι στέλνουν τελεσίγραφο "Παραδοθείτε γιατί θα σας στείλουμε 1.000.000 αιχμαλώτους"
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 36

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
ναυτίλος