Έντυπη Έκδοση

Μέσα & Media

Κυκλοφόρησε τελικά την περασμένη Πέμπτη η «Αυριανή», καθώς ο εκδότης Γιώργος Κουρής βρήκε τρόπους (τη βοηθεία του ψυγειοκαταψύκτη...) να παρακάμψει την απεργία των δημοσιογράφων της.

Στον «Φίλαθλο», από την άλλη, η απεργία λειτούργησε 100 % και το φύλλο δεν εμφανίσθηκε στα περίπτερα την Πέμπτη το πρωί. Είχε προηγηθεί την Τρίτη το βράδυ παρέμβαση του ιδρυτή της εφημερίδας Ν. Καραγιαννίδη, ο οποίος πίεσε ασφυκτικά τους συντάκτες να μην απεργήσουν. Ετέθη μάλιστα ζήτημα κλεισίματος σε περίπτωση που δεν έβγαινε ο «Φίλαθλος», ενώ ο Ν. Καραγιαννίδης έριξε στο τραπέζι πρόταση να αναλάβει ο ίδιος με συνεργάτες του το φύλλο και να το οδηγήσουν σε νέα πορεία. Ο αντίλογος υπήρξε σφοδρός, καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι θυμήθηκαν τη μοίρα του αλήστου μνήμης στοιχηματικού «Ταμείου», ενώ κάποιοι μίλησαν και για υπονόμευση εκ των έσω -ιδίως στα υψηλά κλιμάκια. Σημειώστε επίσης ότι όταν την Τετάρτη το βράδυ ο Πάνος Σόμπολος, έπειτα από κουβέντα του με τον Γιώργο Κουρή, είπε στους συντάκτες του «Φίλαθλου» να ξανασκεφτούν την απεργία και εκείνοι ψήφισαν επί τόπου. Αποτέλεσμα; Υπέρ της κινητοποίησης 28 και εναντίον μόλις 7.

Η συνέχεια; Οι δημοσιογράφοι του «Φίλαθλου» πήγαν στα γραφεία τους κανονικά την Πέμπτη το απόγευμα και δούλεψαν για να βγάλουν την εφημερίδα. Με ευθύνη της ιδιοκτησίας όμως και εν μέσω βροχής φημών για λοκ άουτ και υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99, το φύλλο δεν έφτασε ποτέ στα περίπτερα. Επειτα από αμοιβαίες κινήσεις καλής θελήσεως, η ένταση όδευσε προς εκτόνωση. Τόσο στον «Φίλαθλο», πάντως, όσο και στην «Αυριανή» κυριαρχεί η εντύπωση ότι πληρώνουν τα σπασμένα του Alter. Οι μετοχές του καναλιού τέθηκαν υπό επιτήρηση στο χρηματιστήριο, ενώ καθυστερούν και πάλι οι πληρωμές των εργαζομένων. Και κανείς δεν ξέρει αν η κατάσταση θα ξεμπλοκάρει, διότι τα μηνύματα από το τραπεζικό μέτωπο μάλλον θολώνουν ακόμη περισσότερο τα νερά.

Λένε στη «Δάφνη Επικοινωνίες» (εκδίδει τα περιοδικά «Το παιδί μου κι εγώ», «Οικία και Διακόσμηση», «Forma», «Wedding» και «Αστρολόγος») του ομίλου Antenna ότι η εκδότρια, διευθύντρια και γενικώς μεγάλο αφεντικό του «Αστρολόγου» Λίτσα Πατέρα ζήτησε και πέτυχε να μειωθεί ο δικός της ο μισθός, για να μην απολυθεί κανένας συνεργάτης της. Το καταγράφω, για να φανεί ότι πίσω από τα χαχαχά και χουχουχού των πρωινατζήδων κρύβεται καμιά φορά και ολίγη μαγκιά.

Την Τετάρτη τα σπουδαία για τους εργαζόμενους της «Απογευματινής», καθώς θα συζητηθεί στο δικαστήριο η αίτηση πτώχευσης που έχει υποβάλει η ιδιοκτησία του φύλλου. Την περασμένη Δευτέρα συζητήθηκαν τα (εξ αναβολής από τον Οκτώβριο) ασφαλιστικά μέτρα για συντηρητική κατάσχεση εις χείρας τρίτων και την περασμένη Παρασκευή τα ασφαλιστικά μέτρα για προσωρινή επιδίκαση μισθών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Αναμένονται αποφάσεις εντός των προσεχών εβδομάδων, για αμφότερες τις περιπτώσεις. Οι εργαζόμενοι της «Απογευματινής» έχουν ζητήσει συνάντηση με τη Λούκα Κατσέλη για να συζητήσουν τα ασφαλιστικά τους και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να τους δεχθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Το σημαντικότερο στη συζήτηση των ιδιοκτητών με την ΕΣΗΕΑ; Τι άλλο, το οκτάωρο! Με την επέλαση της ηλεκτρονικής εποχής και τη μετατροπή των φύλλων σε μίνι πρακτορεία ειδήσεων, έχει σημασία ποιος θα καθορίσει το ωράριο και τους όρους εργασίας στα newsrooms.

Το πιο ενδιαφέρον από τις στάσεις εργασίας των τεχνικών του Star; Εσπασαν τα τηλέφωνα στελεχών του καναλιού, από κλήσεις ανέργων. «Ερχόμαστε εμείς να κάνουμε τις βάρδιες και στα λεφτά θα τα βρούμε», ήταν πάνω κάτω το νόημα της προσφοράς εργασίας...

Για την αρθρογραφία της σχετικά με την ισότητα των φύλων βραβεύει ο «Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας» τη «δική μας» Χριστίνα Πάντζου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο στο ξενοδοχείο «King George», στις εξίμισι το απόγευμα.

Καινούρια βιβλία από ανθρώπους των media: «Οι άνθρωποί μου» του Σταύρου Θεοδωράκη (εκδόσεις «Ποταμός») με σειρά συνεντεύξεων και «Flaneur» του Στέφανου Τσιτσόπουλου (εκδόσεις «Ianos», φωτογραφίες Πέτρος Νικόλτσος) με κείμενα για τη Θεσσαλονίκη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Στη στήλη
Μέσα & Media