Έντυπη Έκδοση

Η φάμπρικα των ΜΚΟ

Οταν στη χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων έχουν ξεφυτρώσει, κατά ορισμένους υπολογισμούς, 30.000 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δεν χρειάζονται άλλα... κίνητρα για να ξυπνήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.

Μόνο το αριθμητικό στοιχείο δείχνει ότι κάποιοι ανακάλυψαν... φλέβα εύκολου χρήματος.

Για να συνειδητοποιήσει ο φορολογούμενος το εύρος του σκανδάλου, αρκεί να σκεφτεί ότι: ενώ ανά 1.000 κατοίκους αντιστοιχεί ένα φαρμακείο, στον ίδιο αριθμό κατοίκων αντιστοιχούν 3 ΜΚΟ. Την ίδια στιγμή, πανελλαδικά, λειτουργούν 3.000 συνεταιρισμοί.

Η φάμπρικα που στήθηκε, με τη συνδρομή διεθνών οργανισμών, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει προμετωπίδα τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη σε πάσχοντες και γενικά το κοινωνικό έργο. Μόνο στο όνομα των μεταναστών, των ναρκωτικών και των κακοποιημένων γυναικών έχουμε 4.500 ΜΚΟ, όπως προκύπτει από στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Τι σημαίνει αυτό; Αν πράγματι τα χρήματα που διοχετεύονται ανεξέλεγκτα στις εν λόγω οργανώσεις πήγαιναν για τις ευπαθείς ομάδες, δεν θα υπήρχαν ευπαθείς! Αναμφίβολα, ορισμένες οργανώσεις προσφέρουν έργο. Η πλειονότητα όμως -μην ξεχνάμε την περίφημη «Αλληλεγγύη» του Χριστόδουλου- είτε απομυζούν χρήμα από τα δημόσια ταμεία, εξυπηρετώντας το πελατειακό σύστημα υπουργών και βουλευτών, είτε αποβλέπουν σε ίδιον όφελος των ιδρυτών.

Υπάρχουν και εκείνες που εντάσσονται στη στρατηγική διείσδυσης σε διάφορες χώρες, λειτουργώντας ως «δούρειος ίππος». Μια πρακτική που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, με τη συνεργασία διαφόρων χωρών. Μηδέ της δικής μας εξαιρουμένης.

Παλιότερα, τα πρωτεία σε ΜΚΟ είχε το υπουργείο Εξωτερικών. Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, το χρήμα ρέει άφθονο και από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, τη Γραμματεία Ισότητας κ.λπ. Πάντα χωρίς έλεγχο, χωρίς η κυβέρνηση να έχει συνολική εικόνα των κονδυλίων που διαθέτει και χωρίς συστηματοποιημένους νομικούς κανόνες. Το χειρότερο; Και τώρα, τα υπουργεία θεσμοθετούν ασυντόνιστα. Καθένα και το νόμο του. Ελεος!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Της Βουλής