Έντυπη Έκδοση

Δεν ξεχνούν την εθνοκάθαρση

«Το Καραμπάχ είναι αρμενικό», διατράνωσαν προχθές το πρωί, έξω από το προξενείο του Αζερμπαϊτζάν, στη Βασιλίσσης Σοφίας, μέλη της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος και της αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος.

Παρά το τσουχτερό κρύο, με φλόγα στην καρδιά, πάθος και παλμό διαδήλωσαν πως θα σταματήσουν να το φωνάζουν μόνο όταν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους: η άρση του αποκλεισμού του ορεινού Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν, αφού το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού.

Η οδύσσεια των κατοίκων της περιοχής ξεκίνησε όταν -με αυθαίρετη απόφαση του Στάλιν- η Αυτόνομη Περιοχή του ορεινού Καραμπάχ οδηγήθηκε στην τότε Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 οι κάτοικοι του Ορεινού Καραμπάχ (το 95% Αρμένιοι) ζήτησαν με ειρηνικό τρόπο την αυτοδιάθεση τους. Στις 28 Φεβρουαρίου του 1988, Αζέροι -υποστηριζόμενοι από το επίσημο κράτος- ξεκίνησαν προγκρόμ, ξυλοδαρμούς και σφαγές ενάντιον των κατοίκων του Σουμγκάιτ. Ακολούθησαν τα ίδια έκτροπα στο Μπακού, το Κιροβαμπάντ και σε άλλες πολείς.

Οι Αρμένιοι όμως, δεν αφανίστηκαν, ούτε λύγισαν, επιβίωσαν, και συνεχίζουν να διεκδικούν το δικαίωμα στη μνήμη. Κρατώντας αρμενικές σημαίες και φωνάζοντας το αίτημά τους πότε στα ελληνικά πότε στα αρμένικα. Και βέβαια δεν επέλεξαν τυχαία τη συγκεκριμένη μέρα για να συγκεντρωθούν έξω από το προξενείο. Σήμερα για τον αρμενικό λαό είναι «επέτειος μνήμης της σφαγής των Αρμενίων από τους Αζέρους στο Σουμγκάιτ», όπως τόνιζε και ένα από τα δυο πανό που κρατούσαν. Το άλλο έγραφε : «Οχι στην εθνοκάθαρση του αρμένικου λαού από το Αζερμπαϊτζάν».

Ναυ.Καρ

«Δώστε λύση, κ. Καμίνη»

Η απίστευτη περιπέτεια μιας εικοσιοχτάχρονης χήρας, με παιδί το οποίο πάσχει από σπάνια κληρονομική ασθένεια της καρδιάς, που αποφάσισε να ανοίξει ένα πρατήριο άρτου στην Αθήνα. Στις 23/04/2009 υπέβαλε αίτηση στη Διεύθυνση Αδειών Καταστημάτων του Δήμου Αθηναίων και έπειτα από ένα μήνα πήρε προέγκριση ίδρυσης καταστήματος «πρατήριο άρτου - αναψυκτήριου». Στις 22/01/2010, ζήτησε από την Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων την αλλαγή χρήσης του καταστήματος. «Ετσι ξεκινά η οδύσσειά της», μας λέει ο Π.Π., πολιτικός μηχανικός, (τα στοιχεία του διαθέσιμα στην «Ε»). «Επειτα από αρκετή ταλαιπωρία που υποστήκαμε, σοβαρά σφάλματα από την αρμόδια Πολεοδομία, στις 28/7/2010 ενημερωθήκαμε για το υπ' αρ. 116 / 8.4.2010 ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο αναστέλλονται όλες οι άδειες σε περιοχή του Δήμου Αθηναίων. Στο ΦΕΚ, δεν διευκρινιζόταν αν από την αναστολή εξαιρούνται οι άδειες που είχαν υποβληθεί πριν από την εφαρμογή του. Παρότι έπειτα από πολύ καιρό βγήκε τροποποίηση της απόφασης αναστολής, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει την άδεια από την Πολεοδομία. Στην αρχή χάθηκε ο φάκελος και στη συνέχεια προφασιζόμενοι λόγους οι οποίοι δεν ισχύουν, αρνούνται οι αρμόδιοι υπάλληλοι να χορηγήσουν τη σχετική άδεια. Κύριε Καμίνη, δήμαρχε της Αθήνας, σε εκλιπαρούμε να δώσεις ένα τέλος».

*Γεννήθηκε στην Αθήνα, οι γονείς του ήταν πρόσφυγες. Μεγάλωσε σε μιαν αυλή, κάτω από την πλατεία Κυριακού (Βικτωρίας). Μπήκε στο πανεπιστήμιο (Νομική Αθηνών), αλλά τα παράτησε στο τρίτο έτος και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Το 1963 καταπιάστηκε με το τραγούδι. Ως τώρα έχει γράψει τους στίχους 1.200 τραγουδιών. Εγραψε επίσης τρία θεατρικά και δεκάδες τραγούδια για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Εχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του: "Επαρχίες της Αθήνας", "Η Τουρκία χωρίς φερετζέ", "Το βρώμικο '89", "Τα τραγούδια μου", "Μάνος Λοΐζος", "Ματιές", "Ασμα Ασμάτων", "Οι παλιοί συμμαθητές", "Ζω από περιέργεια", "Ολα είναι ένα ψέμα"». Την Τετάρτη ώρα 7.30 μ.μ. η Ελληνογαλλική Σχολή «Jeanne D' Arc» Βενιζέλου 12Α, τιμά τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, το μεγάλο μας, ποιητή, συγγραφέα και δημοσιογράφο.

Για βρέφη και νήπια

Ενας νέος βρεφονηπιακός σταθμός, δυναμικότητας 108 παιδιών, αναμένεται να λειτουργήσει στον Δήμο Κορυδαλλού, καθώς ξεκίνησε η κατασκευή του σε ιδιόκτητο οικόπεδο του δήμου. Ο σταθμός θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε έκταση 2,5 στρεμμάτων δίπλα από το δημοτικό πάρκιγκ και το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013. Θα περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο, ενώ παράλληλα θα διαμορφωθεί μεγάλος αύλειος χώρος,παιδική χαρά καθώς και χώρος στάθμευσης. Θα λειτουργήσουν τρία τμήματα. Το πρώτο θα φιλοξενεί 20 βρέφη, ηλικίας 8 μηνών έως 2,5 ετών, το δεύτερο 78 νήπια ηλικίας 2,5 έως 4,5 ετών και το τρίτο 10 νήπια με αναπηρία ηλικίας 2,5 έως 4,5 ετών.

Αντιθέσεις

Κ. Καραμπέτη

ηθοποιός

«Να σταματήσει η αλητεία που τόσα χρόνια μας οδήγησε εδώ».

«Βήμα»

Δ. Πιατάς

«Ονειρεύομαι να δω μια συντεχνία να παράγει πολιτισμό».

«Καθημερινή»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα