Έντυπη Έκδοση

Μείζον πολιτικό θέμα

Ο πρωτοφανής διωκτικός ζήλος των Ηρακλέων της αμερικανικής Θέμιδος, εναντίον του Ντομινίκ Στρος-Καν, και η επιδεικτική προστασία και απόκρυψη της μηνύτριάς του, από τις ίδιες πολιτειακές αρχές, ευθέως αντιστρατεύονται την παγκοσμίως αποδεκτή «αρχή της ισότητας των δικονομικών όπλων» μηνυτρίας-κατηγορουμένου [aux armes egaux, σύμφωνα με τον Charles Montesquieu, στην περιώνυμη μελέτη του «L' esprit des lois» (Το πνεύμα των νόμων), στα 1748].

Η καταπάτηση λοιπόν αυτών των δικονομικών εγγυήσεων οδηγεί, εκ των πραγμάτων, σ' ένα μείζον πολιτικό θέμα. Και συγκεκριμένα, σε ευθεία αποδοκιμασία, της συντριπτικής πλειονότητας των Γάλλων πολιτών, του διασυρμού ενός διακεκριμένου συμπατριώτη τους πολιτικού, από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη μιας άλλης επίσης μεγάλης χώρας.

Το ίδιο αυτό πολιτικό θέμα προβλέπεται να λάβει τεράστιες διαστάσεις, εν όψει των προσεχών προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, στις οποίες ο Ντομινίκ Στρος-Καν εφέρετο ως βέβαιος νικητής. Από την άποψη αυτή, η σπουδή με την οποία ο Στρος-Καν οδηγήθηκε, ως κοινός κακοποιός, πισθάγκωνα δεμένος, σε φυλακές βαρυποινιτών, για να καταλήξει.... «οίκοι μετεκτοπισμένος», θα ισοδυναμούσε με έμμεση επέμβαση στα εσωτερικά ενός κράτους από τις πολιτειακές αρχές ενός άλλου κράτους.

Ο Νικολά Σαρκοζί, που οφείλει ευγνωμοσύνη προς τους Γάλλους σοσιαλιστές, που τον υπερψήφισαν, στις περασμένες προεδρικές εκλογές, για να μην κατρακυλήσει η προεδρία της χώρας τους στα χέρια του Ζαν-Μαρί Λεπέν, έχει, στη φάση αυτή, χρέος, με κάθε τρόπο, να επιδιώξει την άμεση επιστροφή του Στρος-Καν στη γενέτειρά του. Διαφορετικά, για λόγους στοιχειώδους ευθιξίας, το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα θα νομιμοποιούνταν να χρίσει τον Ντομινίκ υποψήφιο πρόεδρο, έστω και πίσω από τα σίδερα της φυλακής!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Παρέμβαση